reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

szukam osób z mutacją MTHFR C 677T

Hej dziewczyny! Dziekuje za odpowiedzi i miłe przyjecie mnie do watku:)

Oliwcia wlasnie glownie Twoimi postami sie posilkowalam myslac co dalej robic;) Mam wizyte dzis u ginekologa o 13:40- nie jest to moj lekarz ale zobacze co mi powie no i od razu wezme skierowanie na badania. Poprosze o homocysteine i od razu zbadam jednak ten kwas foliowy- tak zeby sprawdzic, tym bardziej ze zrobie to za jednym wkluciem a nie bede musiala za te badania placic. Chce zrobic tak, zeby na dzien dzisiejszy kupic kwas swansona 800 i femibion natal 1. Czy ty bierzesz witamine B od swansona? Moglabys prosze opisac mi dokladnie wszystko co bierzesz? To ja kupie dokladnie ten sam zestaw (normalnie pomyslalabym, ze to niemadre posilkowac sie postami z netu ale walcze o ciaze juz dlugo i wiem ze to mi nie zaszkodzi takze...;) Zastanawiam sie jeszcze nat wit B i tym jodem? Czy tego tez nie przyswajam czy tylko chodzi o wit z grupy B?
Gdzies tez slyszalam, ze heterozygota jakas czesc jednak przyswaja ale reszta pewnie krazy po organizmie...Beda jaja jak sie okaze ze suplementuje kwas foliowy 5mg a tak naprawde mam jego niedobor...
I jeszcze jedno- napisz prosze nazwisko lekarza do ktorego chodzisz, moze ja tez powinnam pomyslec o innym lekarzu:(
Ciekawa tez jestem jak sobie radzisz z zastrzykami- bo ja jestem panikara straszna, pobranie krwi to dla mnie koszmar i jak pomysle o codziennych iglach w brzuchu to robi mi sie slabo....

ni_kusia no widzisz i to mnie wlasnie wkurza w tych lekarzach niby niektorzy maja byc tacy super a potem sie okazuje ze jednak nie do konca:( W sumie zastanawiajace jest, ze skoro nasz organizm nie metyluje sam witamin to po co dostalysmy od lekarzy apteczne formy?? Wychodzi na to samo, jesli juz nawet to dkaczego nie dostalas tego kwasu w 1 tabletce tak jak ja- 5mg? wyszloby na to samo:) Chyba dobrze zrobilas, ze nie bierzesz teho kwasu aptecznego, poza tym kwas to kwas wiec skoro moge brac metylowany to chyba lekarzowi tez nie powinno robic roznicy?

Znowu sie denerwuje, bo jestem chyba po owulacji a przytulania byly, wiec w razie czego mam 2 tygodnie zeby sie "dożywić" metylowanymi witaminami. Jak wroce z wizyty to dam znac. Jestem ciekawa, czy ta dr do ktorej dzisiaj ide ma jakakolwiek wiedze o mthfr ale nawet jesli nie ma to wezme skierowanie i pedem do apteki po te metylowane pastylki:)

reklama
@limkam ja o ciąży ostatniej dowiedziałam się w niedzielę, a we wtorek że mam mutację...Więc nawet 10-krotnie wieksza dawka kwasu mi nie pomogła. Na razie skupiam się na zestawie podstawowym, jak będzie trzeba rozszerzę go o zestaw jednej z dziewczyn. Oliwcia bierze tego naprawdę sporo, ale jak widać przynosi efekty. Ja mam dobrą homocysteinę, a oliwcia miała dużo wyższą swojego czasu...Skomplikowany to temat. Ale chyba każda z Nas najlepiej czuje co i jak powinna robić :)

Nikusia kochanie moje kciukasy są cały czas zaciśnięte ale pamiętaj tak jak już kiedyś ci pisałam niema co na siłę się spinać bo to niestety może tylko spowodować że się zablokujesz. A co do mojej suplementacji to powiem Ci że nie kiedy mnie to przeraża i nigdy bym nie powiedziała że będę w tym wieku brała tyle tabletek dziennie no ale cóż dzięki nim i zastrzykom dziś zaczęłam drugi trymestr ;)

Limkam jeśli czytałaś wcześniejsze posty to wiesz jak to u mnie było ale przypomnę się żebyś miała to wszystko w skrócie w jednym miejscu mam 4 letnią córeczkę oliwią z zajściem w ciąże zero problemów ale w ciąży już nie do końca było wesoło poród makabra córeczka tylko 5 punktów niedotleniona i w ogóle potem 4 poronienia na etapie ok 6/7 tc wszystkie wyniki idealne oprócz mutacji właśnie genetyk podejrzewał Trabofilie ale nie potwierdziło się zmieniłam lekarza zrobiłam te wszystkie badania miałam zabieg histeroskopii w znieczuleniu ogólnym na koniec października moja Homocysteina wynosiła 14,50 pod koniec listopada odebrałam wyniki i od razu miałam w zaleceniach od mojego gina
acard 75
Femibion Natal 1
kwas foliowy Metylowany Swansona 800
witamine B12 Metylokobalamina 5mg po pół tabletki dziennie
dodatkowo sama dokupiłam sobie B6 P-5-P 50mg przez pierwszy tydzień brałam codziennie po jednej potem co drugi dzień jedna tabletka
Na takich suplementach homocysteina w ciągu niecałego półtora miesiąca spadła mi z 14,50 do 6,14 i chwilę po tym dowiedziałam się o ciąży :D od pozytywnego testu do tego zestawu dochodzi Clexan 0.6 oraz duphaston 3 razy dziennie z witaminy B6 jak na razie zrezygnowałam ponieważ jest w femibionie i nie chciałam przedobrzyć ...

Co do lekarza to ja leczę się i prowadzę ciąże u Macieja Korcza on pracuje między innymi w centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi .
Jeśli chodzi o przyswajanie to nie przyswajamy witamin z Grupy B
A zastrzyki ??? tez jestem panikara kiedyś to mdlałam na widok strzykawki a teraz no cóż jak mus to mus dla dzidzi zrobi się wszystko na samym początku miewałam dni że siedziałam ze strzykawka w dłoni i byłam załamana myślałam a jak jeden dzień nie zrobię to nic się przecież nie stanie ale po chwili się ogarniałam i kułam bo wolałam nie ryzykować

Trzymam Kciuki za dzisiejsza wizytę daj znać jak już będziesz Po <3

Ostatnia edycja:
ni_kusia
Może za krotko go bralas? Cholera nie wiem, ja mam 2 tyg do ewentualnego testowania i od dzisiaj chce juz brac metylowane formy. A za Ciebie trzymam kciuki!!!! Wiem, ze latwo mowic ale postaraj sie po prostu przyjac postawe ze "co ma byc to bedzie" , zrobilas wszystko, co uwazalas za sluszne, zeby bylo dobrze wiec teraz musisz spokojnie czekac:)

oliwcia
dziekuje ze napisalas wszystko po kolei, czytalam posty ale jeszcze nie wszystkie a teraz mam wszystko w jednym miejscu:) Co do witamin to mam plan zrobic to co ty plus wit D i jodid:) Dam znac po wizycie na 100% bo az sama jestem ciekawa co znowu uslysze;)
A te zastrzyki....nic mnie tak nie przeraza, ostatnio mi sie snilo ze jestem w ciazy i musze robic te zastrzyki i snilo mi sie ze pielegniarka powiedziala ze jak sie tak bardzo boje to zastrzyk mozna robic uwaga! w PALEC. I zrobila mi w palec i jakos dalam rade hehe mowie i to dla mnie masakra!:)

Limkam zapomniałam Ci jeszcze napisać że te B6 i B12 co ja biorę to też Swanson tak jak Kwas foliowy
Ależ ty masz sny w palec a gdzie to wbić ???? :D mi Chirurg mówił że można w udo ale tam podobno strasznie boli u mnie najlepiej to robić sobie w boczki mniej boli i jakoś ta igiełka lepiej mi wchodzi

Zauważyłam krew na papierze.... Mam 25 dc....Ostatnio w styczniu też w 25 dc miałam taką samą sytuację, czekałam aż @ się rozkręci, piłam czerwone wino na wywołanie, przytulasy były i nic.....A na teście dwie krechy. SZOK! Trzymajcie kciuki, żeby to była implantacja i zeby małpa się nie rozkręciła:)

Trzymamy nikusia trzymamy kcikuki mocnnooo :)

Wiecie jak zaczelam brac prenatal to odstawilam kwas i wit B ,a Ty oliwcia lykasz je razem z febibionem ?

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Nikusia kciuki trzymam i lidze że tym razem sie uda kochana :-D kochana a clexan masz w zaleceniach a jak tak to koedy od pozytywnego testu czy jak???

Hajmal odstawilam witaminę b6 a nadal biorę kwas plus b12 razem z femibionem takie zalecenia od giną od soboty przechodze na femibion 2

Do góry