reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

szukam osób z mutacją MTHFR C 677T

@hajmal dziękuje ze pytasz ogólnie chyba dobrze choć mam mieszane uczucia
Zespół Dawna 1:17068
Zespół Edwardsa 1:6875
Zespół Parana <1:20000
Ale za to stan przedrzucawkowy i rzucawka przed 34 TC 1:40
Zachamowanie wzrostu przed 34 TC 1:473
Samoistny poród przed 34 TC 1:126

A no i maz przerażony bo najprawdopodobniej jak on to mówi beda trzy baby w domu :o

reklama
Boże ja nic z tych liczb nie wiem. Tak sie boje prenatalnych ze tylko z grubsza przeczytalam.
No to fajnie jak bedziecie miec dziewczynkę :) wazne zeby zdrowa byla.
Jak dlugo czekalas na wyniki z krwi ?

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Krew miałam w czwartek wynik był wczoraj a dziś lekarz interpretował wynik razem z wynikiem USG a tak w skrócie w tych wynikach wyszlo mi bardzo male ryzyko wad genetycznych u malenstwa ale problem z tym ze duże ryzyko mam stanu przedrzucawkowego przed ukończeniem 34 TC plus duże ryzyko przedwczesnego porodu również przed 34 TC

Sluchaj to wcale nie musi byc pewne, nie dosc ze to nie wyniki na 100 procent pewne, to mysle ze lekarz bedzie cie chcial zabezpieczyc odpowiednio. Bedziesz pewnie czesciej robic badania. Nie martw sie na zapas, moze obejdzie sie bez.

Ja to duzo leze wiec jestem slaba. Mdlosci mam jeszcze tylko jak jade samochodem. Dzis wyczulam pierwszy raz w zyciu ocet z sosu tabasco z meza kanapki. Fenomen kropnal 3 kropelki :) Energii mam troche wiecej tylko ze wciaz chodze jeszcze spiaca i odsypiam w dzien. Troche sie boje zeby nie zaszkodzic szyjce bo jak sie zaczne lepiej czuc to zaczne zyc bardziej dynamicznie i moge zaszkodzic. Teraz zyje tym prenatalnym. Jeszcze caly tydzien.

Hej dziewczyny!! Jak dobrze, ze powstal ten watek... Chcialabym do was dolaczyc! W tym roku koncze 32 lata, nie mam dzieci, jestem po 2 poronieniach na samym poczatku ciazy (2015 i 2016 ). Mam mthfr heterozygote 677ct. Od 2 miesiecy biore euthyrox bo mam troche podwyzszone tsh (3,3) pewnie wiek daje o sobie znac....:( Zaraz zabieram sie do czytania calego watku, mam nadzieje ze w koncu uda mi sie kiedys zostać mamusią....:(((((

O Jezusie Nazareński, mialam sobie spokojnie poczytac od samego poczatku i juz dostałam zawału! Moja ginekolog(z polecenia, ktora prowadzi "problemowe" ciąże) powiedziała mi, że z tą metylacją to jest marketing i że wystarczy, żebym brała zwykły kwas foliowy 5mg. Wiec biore go juz od jakichs 3 miesiecy, do tego biore tez wit B complex, jodid (jod), wit D i acard. Ciaza bedzie na heparynie, wiadomo, i jak na razie to nie jestem w stanie sobie tego wyobrazic bo zwykle pobranie krwi sprawia, ze dostaje plam na skorze, poce sie, serce bije szybciej i jest to ogolnie koszmar. Niby sie nie staramy (bo to tsh) ale wiadomo jak to jest- moje cykle mimo brania luteiny potrafia platac figle:/ Tak czy siak, nie wiem co robic z tym kwasem?? Ona mowi, ze to bez znaczenia, ale poziomu kwasu nie badalysmy, homocysteine mialam badana daaaawno i wynosila ok 8. Moze powinnam zapisac sie do jakiegokolwiek gina (chodze do lekarzy na karte enel medu) i wysepic skierowanie na kwas foliowy i homocysteine i wtedy ewentualnie sama zdecyduje co dalej? Kolejny problem polega na tym, ze biore kwas 5mg a z tego co widze to np swanson ma tylko 800ug czyli 0,8mg? To bym chyba musiala kilka tabletek dziennie jesc?;) Ale skoro to juz zmetylowana forma to moze moge w ogole odstawic ten kwas 5mg i brac sobie ten swanson 0,8 juz zmetylowany? Teraz chyba nie usne, myslalam, ze juz naprawde wszystko przeczytalam na ten temat i bylam pewna ze ta zmetylowana forma nie ma znaczenia ale etraz juz nie wiem co o tym myslec....:((((

@limkam witaj kochana bardzo nam miło że do nas dołączyłaś rozgosc sie i zapraszamy do dyskusji oczywiscie o wszystkim nie tylko o MTHFR jak widzisz piszemy o wszystkim tu sobie :D

Co do kwasu foliowego To odstaw Go j nie bierz tego zwykłego bo on przy mutacji po prostu nam szkodzi zamow sobie metylowany np te 800 ale do tego możesz dodatkowo dokupić sobie witaminki Femibion Natal 1 tam sa obie formy kwasu ale jest to suplement najbardziej polecany dla nas , oczywiście do tego dobre by były jeszcze witamina B6 i B 12
Co do badan to homocyateine koniecznie sobie zbadaj na jakim jestes poziomie ale kwasu foliowego nie rob szkoda czasu bierzesz duza dawkę zwykłego wiec wynik i tak wyjdzie ci zafalszowany ponieważ krąży we krwi i zakwasza twój organizm , co do Witamin B complex co bierzesz to na 100% są to zwykle nie zmetylowane wiec one tez są przez nas nie przyswajalne odstaw je zamieniono na metylowane .

Witamina B12 nazywa sie Metylokobalamina
Witamina B6 nazywa sie P-5-P

Buziaczki jak cos to pisz śmiało :p

reklama
Nikusia trzymam kciuki za testowanie :)

Oliwcia to gratulacje :) ale mlodziutka jestes :)

Mialam miec wizyte 20 _stego ale mi odwolali i bede miala dopiero 29. Wczesniej 26 jade na badania prenatalne. Doktor mi mowil ze po nich wysle mnie do szpitala na zszycie szyjki bo krazka zalozyc nie chce. Jak odbieralam młodego dzis ze szkoly to spodkalam jedna swieza mame co sie jej szyjka skrocila i zalozyli krazek. Ta jej doktorka twiedzila ze jest lepszy niz szew. Bo szew moze pokaleczyc. No i opowiadala mi swoje perypetie jak dostala boli to ledwo zdazyla dojechac do Mielca(15km) a miala do Rzeszowa (80km) Teraz to sie bije z myslami co robic i czy nie isc do tej jej doktorki o rade , zwlaszcza ze ja tez dojechalam do Mielca i juz sie nie dalo zatrzymac porodu.
Z tym przekladaniem wizyt to mi powiedziala polozna ze mnie moze do innego lekarza zapisac :(, z doktorem chcialam sie umowic to mi nic nie odpisal a ja sie martwie bo jeszcze ruchow nie czuje. Wiec rano o 6:30 przez strone znany lekarz umowilam sie do inego doktora prywatnie. Przyjal mnie bez problemow. O mutacji to wie bo sie o clexanie rozgadal. Usg robil mi bardzo dlugo pokazujac malucha jeszcze czekal az sie poruszy ale mlody ladnie spal. Zapłaciłam 120 zl i naprawde jestem spokojniejsza.
Denerwowalam sie bo mdlosci prawie nie mam, piersi nie bola. Dalej tylko zmeczona jestem choc chwilami mam wiecej energii, wiec to podejrzane. Do tego tak mnie obsyfilo ze nie moge na siebie patrzec.

A dlaczego w sumie masz mieć założony szef albo krążek? Mialaś już wcześniej incydenty z niewydolnością szyjki?
Co do wyboru pomiedzy jednym i drugim to jak widzisz co lekarz to opinia. Musiałabyś trzymać się jednego lekarza, żeby potem nie mieć niepotrzebnych nerwów i rozkmin w stylu "moze to jeszcze z kimś 3cim skonsultuję". Ja nie mówie, że to źle, ale sama jak byłam u dwóch ginów prawie równolegle, to stwierdziłam, że to nie ma sensu, muszę się trzymać jednego i jego zaleceń bo oszaleję....

@hajmal dziękuje ze pytasz ogólnie chyba dobrze choć mam mieszane uczucia
Zespół Dawna 1:17068
Zespół Edwardsa 1:6875
Zespół Parana <1:20000
Ale za to stan przedrzucawkowy i rzucawka przed 34 TC 1:40
Zachamowanie wzrostu przed 34 TC 1:473
Samoistny poród przed 34 TC 1:126

A no i maz przerażony bo najprawdopodobniej jak on to mówi beda trzy baby w domu :o

Gratuluję córeczki ;-) A co najważniejsze to cieszę sie, ze masz dobre wyniki.
Nie wimedziałam nawet że jest takie badanie dotyczące stanu przedrzucawkowego.... Jak będziesz pod kontrolą, a na pewno będziesz to wszystko będzie dobrze :)

O Jezusie Nazareński, mialam sobie spokojnie poczytac od samego poczatku i juz dostałam zawału! Moja ginekolog(z polecenia, ktora prowadzi "problemowe" ciąże) powiedziała mi, że z tą metylacją to jest marketing i że wystarczy, żebym brała zwykły kwas foliowy 5mg. Wiec biore go juz od jakichs 3 miesiecy, do tego biore tez wit B complex, jodid (jod), wit D i acard. Ciaza bedzie na heparynie, wiadomo, i jak na razie to nie jestem w stanie sobie tego wyobrazic bo zwykle pobranie krwi sprawia, ze dostaje plam na skorze, poce sie, serce bije szybciej i jest to ogolnie koszmar. Niby sie nie staramy (bo to tsh) ale wiadomo jak to jest- moje cykle mimo brania luteiny potrafia platac figle:/ Tak czy siak, nie wiem co robic z tym kwasem?? Ona mowi, ze to bez znaczenia, ale poziomu kwasu nie badalysmy, homocysteine mialam badana daaaawno i wynosila ok 8. Moze powinnam zapisac sie do jakiegokolwiek gina (chodze do lekarzy na karte enel medu) i wysepic skierowanie na kwas foliowy i homocysteine i wtedy ewentualnie sama zdecyduje co dalej? Kolejny problem polega na tym, ze biore kwas 5mg a z tego co widze to np swanson ma tylko 800ug czyli 0,8mg? To bym chyba musiala kilka tabletek dziennie jesc?;) Ale skoro to juz zmetylowana forma to moze moge w ogole odstawic ten kwas 5mg i brac sobie ten swanson 0,8 juz zmetylowany? Teraz chyba nie usne, myslalam, ze juz naprawde wszystko przeczytalam na ten temat i bylam pewna ze ta zmetylowana forma nie ma znaczenia ale etraz juz nie wiem co o tym myslec....:((((
Czesć Kochane.
@hajmal i @oliwcia ogromniue

Witaj ;) Dziwny troszke ten Twój lekarz. Ja jak się dowiedziałam o ciąży i dwa dni później miałam wizytę u genetyka, to od razu kazała mi brać 10 tabletek kwasu foliowego aptecznego. Było już za późno, ale dawki są dość spore, w końcu ta mutacja to nietolerancja kwasu foliowego w formie tzw aptecznej. Tak jak pisała chyba hajmal, może wręcz szkodzić. Ja biorę Acard i Femibiona Natal, nie biorę nic więcej, chociaż patrząc na koleżanki z wątku, biorę mało....Powinnam pewnie coś dorzucić. A Ty kochana, może powinnaś wybrać się do lekarza czy tego do którego chodzisz czy innego i przygotować poważnie do tematu, bo to nie jest moim zdaniem loteria, ale sprawa poważna, bez powodu nie straciłaś swoich ciąż....Będzie dobrze, rozgość sie u Nas i czuj jak u siebie :)

Do góry