reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szukam Mam z Niemiec

Aga - mam pytanie co do obywatelstwa dzieci - Ty wydaje mi sie dobrze sie orientujesz (albo moze ktos jeszcze??? ), a mianowicie - moje chlopaki od urodzenia maja tylko niemiecki akt urodzenia i tylko niemieckie obywatelstwo. Moj maz ma tylko niemieckie, ja obydwa. Czy nasze dzieciaki moga miec tez polskie obywatelstwo, a jesli tak, to gdzie to sie zalatwia (pisalas cos o polskim akcie urodzenia, ale dostane taki, jesli dzieci nie mieszkaja i nigdy nie mieszkaly w Polsce???)
Przyznam, ze do glowymi nie przyszlo wczesniej sie od to dowiadywac, bo wychodzilam z zalozenia, ze jesli sie tutaj urodzili, a nie w Polsce, to i tak polskiego obywatelstwa nie dostana. Ale moze sie myle. Pytam wiec zorientowane, a potem popytam jeszcze w urzedach.

dzieki za rade

reklama
WITAM:)
Jestem nowa na tym forum :) Mam nadzieje, ze przyjmiiecie mnie do siebie:) Ja rowniez mieszkam w Niemczech, a dokładnie w Emden. Moja coreczka sie urodzila tutaj i ma 6 miesiecy. Po nowym roku bedziemy sie przeprowadzac na doł Niemiec - w okolice Koblenz. Jak znajde wiecej czasu to posiedze i poczytam o czym pisalyscie - a jest co czyytac :tak: Pozdrowionka

hejka!!!

ja znowu wale do was moje góru, mianowicie chce sobie kupic jakis krem na rozstepy:zawstydzona/y:

-masakra moj chlop sie wczoraj przygladal brzuchalowi i mi powiedzial:szok:,ze sie zaczyna

ojj i niestety ma racje,ja tez sie przyjzalam i pojawiaja sie te paskudztwa naprawde,:wściekła/y:
tylko ze ja mam probelm bo nie wiem jak w aptece im wytlumaczyc o co mi chodzi,

prosze podajcie mi jakies nazwy ,tzn marke,albo moze wiecie czy na ebayu mozna

kupic jakies cudo???? Pomocyyyyyy

Pscola no pewnie, ze Twoje dzieci moga miec obywatelstwo rowniez i polskie, najlepiej zadzwon do konsulatu, albo do ambasady to Cie odpowiednio poinformuja. Ja sie dowiadywalam w konsulacie w Hamburgu i powiedzieli mi, ze trzeba umiejscowic akt urodzenia, tzn. niemiecki akt (moj maly ma tez tylko taki) nalezy zlozyc do urzedu stanu cywilnego w miejscu zamieszkania w Polsce. Oni na tej podstawie wydadza Ci polski akt i bedziesz mogla dzieki niemu wyrobic dzieciakom polski paszport:tak: To jest to, co mi powiedziano:tak:
Witaj nowa mamusiu i nie tylko:tak::-)

aga29 to dzieci moga miec dwa paszporty polski i niemiecki czy jak to wyglada:confused:
Agiagii ja ci polecam olejek firmy Frei i kupisz tez na ebay:tak:

Aga - bardzo Ci dziekuje, za szybka odpowiedz, zadzwonie do konsulatu i sie dowiem

Agiagii - niestety Ci nie pomoge, bo ten problem mnie ominal, na szczescie, a wiec niczym nie smarowalam

a przedemna leza uprane firnaki i zaslonki, tylko uprasowac nie ma komu....musze sie wreszcie zebrac :confused2:

reklama
:zawstydzona/y:Witam Kochane Mamy i witam nowoprzybyłe:-):tak:
Pscola, to nie tak, po prostu korzystam, kiedy się da;-) w ogóle dzięki dziewczyny za miłe słowa, choć nie o pochwały mi chodziło a jedynie o usprawiedliwienie:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Hmmm...Agiagi, nie wiem co powiedzieć, nie miałam i nie mam rozstępów ale przyznać muszę, że używałam od pierwszych miesięcy ( i też niezbyt systematycznie) olejek : STREIFENLOS firmy belly button seria mama, do kupienia w drogeriach, nie wiem, czy pomoże, ale spróbować warto, może dlatego nie mam rozstępów:no:

Do góry