Aga - mam pytanie co do obywatelstwa dzieci - Ty wydaje mi sie dobrze sie orientujesz (albo moze ktos jeszcze??? ), a mianowicie - moje chlopaki od urodzenia maja tylko niemiecki akt urodzenia i tylko niemieckie obywatelstwo. Moj maz ma tylko niemieckie, ja obydwa. Czy nasze dzieciaki moga miec tez polskie obywatelstwo, a jesli tak, to gdzie to sie zalatwia (pisalas cos o polskim akcie urodzenia, ale dostane taki, jesli dzieci nie mieszkaja i nigdy nie mieszkaly w Polsce???)
Przyznam, ze do glowymi nie przyszlo wczesniej sie od to dowiadywac, bo wychodzilam z zalozenia, ze jesli sie tutaj urodzili, a nie w Polsce, to i tak polskiego obywatelstwa nie dostana. Ale moze sie myle. Pytam wiec zorientowane, a potem popytam jeszcze w urzedach.
dzieki za rade
Przyznam, ze do glowymi nie przyszlo wczesniej sie od to dowiadywac, bo wychodzilam z zalozenia, ze jesli sie tutaj urodzili, a nie w Polsce, to i tak polskiego obywatelstwa nie dostana. Ale moze sie myle. Pytam wiec zorientowane, a potem popytam jeszcze w urzedach.
dzieki za rade