reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szukam Mam z Niemiec

Pati jajca mialam tydzien temu jakas ze salata i ziemniakami :tak:
jutro cos na szybciocha wymysle hehe :happy2:

Ile zarabiam hmm..to nie tajemnica bo chyba wszedzie podobne stawki w tej branzy hehe
u nas przynajmniej daja po 10-12 euro ale przewaznie to 10..
u ciebie w Berlinie to moze wiecej placa co?..
ja wyciagam w jednej 120 e na miesiac bo mam na minijob zameldowana :tak:
a w drugiej mam na lewo hehe tyle samo...takze nie duzo ale zawsze te 240 wpadnie dodatkowo :tak::tak:

a ty ile masz na godzine ? robisz legalnie tam?

Ostatnia edycja:
reklama
Kamilka ja byłam rok na fizjoterapii. ale stwierdziłam że ten kierunek nie dla mnie a że pracowałam już jako'' pracownik biurowy'' i liznęłam księgowości więc poszłam na ekonomię. Ale jak się okazało tez nie wypał :-D

Patii super to określiłaś .

Owca u Nas te same stawki ;-)

Ja też mam nadzieje że się ruszy z tą pracą jak młoda pójdzie do przedszkola . Chciałam iść na kurs dzienny na 6 miesięcy od pn-pt , tylko tylko z Lenką jest problem bo kurs jest do 14 plus dojazd do domu ok 30 -40min , a przedszkole do 13. Dziecko też mi ciężko męczyć do 17 w przedszkolu . Dylemat mam duży ale mam nadzieje że się sam problem rozwiąże .

Ps. Mąż wymalował całe mieszkanie :-):-):-):-) Ja właśnie wróciłam z sprzątania, i ustawiłam wypoczynek w salonie . Mam nadzieje że jutro już uda się zakończyć temat przeprowadzki i będzie tylko akcja rozpakowania .

Dziewczyny macie jakąś godną polecenia książkę o gramatyce z Niemca ? Muszę sobie jakąś kupić teraz jak będę w PL . Bo te co mam to bardzo mało zawierają gramatyki a z tym u mnie ciężko :-(

Ostatnia edycja:
Owca ja mam jedna w pon. i ide na 3,5 h-z czego 30 min bimbam sobie i mam 50 €... i druga mam u babci ale ide dwa razy i mam dyche na godzine... na miesiac wyciagam ponad 500 euro :) wiec dla mnie bomba :)

Ale ogolnie wlasnie w Berlinie cienko placa... ja normalnie mialam mega szczescie bo tu nawet za 5 euro sie oglaszaja... zjezdzaja z polski,ukrainy i innych krancow zadupia i kto pierwszy ten lepszy :-D tu jak ktos na ebayu anzeige wstawi to po godzinie juz widze ze 200 osob patrzylo :-D a czasami jakie wymagania.ohohohoooo :-D

Delfin pochwalisz sie fotkami jak skonczycie? :)

Witaj IBING :) Ja inna okolica ;)

Zaraz smigam na basen :D Kurde jestem zla bo dostalam fajna mp4 na urodziny i nie dziala juz ...bateraia padla i naladowac nie idzie...a zamowili to w ... Londynie! kuzwa......... niech odsylaja i kase biora...pojde do media marktu i nie bedzie problemow z wymiana wrazie W.

No a na 16:00 mloda idzie na probne dwie godziny na Kunst :-) jak sie jej spooba to zapiszemy :-)

Hej...

Ech ciezko mi sie z lozka zwlec..normalnie marze o tym zeby pospac chociaz do 8:30 ... wstawanie przed 7 to dla mnie kara ;)

Delfin ja tez sie wybieram na kurs po 10 latach bycia tutaj :-D po to by miec z kim pogadac po niemiecku :sorry2: zyje w miejscu gdzie otaczaja mnie sami polacy,w pracy nie pogadam ,chyba ze z mopem :-D a potrzebuje wlasnie sie wprawic w gatce, a co do ksiazek to ja nie wiem...nigdy nie probowalam sie sama uczyc w domu a to co umiem to samo wpadlo...musialo! po tylu latach :-D
Delfin a kiedy chcesz mala dac do przedszkola?

Pati no to niezle na tych putzkach wychodzisz...:-) moja siostra tez mieszka i pracuje w Berlinie i zyje z putzek... tylko ona pracuje codziennie od poniedzialku do soboty.

Ja wymyslilam,ze pojade sobie do kolonii na shopping :-D eh...bo w tym moim Gummersbach to nic nie ma :no: a nic tak nie poprawia samopoczucia jak zakupy co nie?? Tylko musze sie zdzwonic z jedna mama co by mi mloda wziela do siebie to wtedy mam czas od rana do 17... a do Köln mam jednak 50 km. Tylko jak tam wparuje w ten pasaz to nie wiem czy cos kupie...bo oczoplasu mozna dostac :-D raz pojechalam tam szukac butow na sylwestra i wrocilam z niczym...bo to przed swietami bylo,tlumy ,gwar...
Ale to plany dopiero na przyszly tydzien... ;)
Tymczasem obowiazki wzywaja,hehe ...

ibing obawiam sie,ze nie ma tu mamy z...Twistringenu ;) Ale mozesz popisac z nami ;-)

Hej dziewczyny

Delfin poki pamietam ci odpisze nie kupuj w Polsce ksiazki do niemieckiego bo podobne moze i lepsze sa tu. Np Berliner Platz 1 Podręcznik z zeszytem ćwiczeń - Langenscheidt Polska
Przegladałam i jest super .. jest jeszcze jedna ale musze sobie tytuł przypomniec ale ta bardziej mi podeszla i tu sa te ksiazki za 24 euro ksiazka a po 12 euro cwiczeniowki jest 1 i 2 czesc:tak:

Jesli chodzi o moj jezyk to powiem wam ze ja mature zdawalam z niemca a jak tu przyjechałam to plakac mi sie chcialo nic nie moglam zrozumiec:baffled: Teraz jak pobylam to mozg mni sie otworzyl przypomnialam sobie gramatyke i juz moge sie dogadac spokojnie. Najwiecej rozmawiam w przedszkolu i tam sie nie stresuje a jak mi juz przyjdzie gadac gdzie indziej to mi sie w glowie kreci i znow nic nie roizumiem hahaha . Ale ja len jestem mnie sie słowek nie chce uczyc:-:)sorry2:
Na kurs planowałam isc w kwietniu na B1 i w czerwcu jesli bym dala rade na B2 ale nie wydaje mi sie ze dam rade:-D

Witam !!

Pati no to niezla kase robisz :tak::tak: tylko trzymac sie tych robotek bo ciezko gdzies tyle wyciagnac :tak:
mam tez znajoma co jezdzi z pl do berlina i tam sprzata gdzies :tak:

Witam nowa kolezanke :-):-)

Kamilka ja mam podobnie z jezykiem a jestem juz tu 3 lata az wstyd...
kurs robilam tez , zaliczylam na B1 a ze tak powiem to gowno umiem hehe...
dogaduje sie ale nie tak jak powinnam , gramatyka mi nie idzie i gadam zawsze ci mi slina na jezyk przyniesie hehe..wiec nieraz pewnie smiesznie to brzmi ale ja sie tak tym nie przejmuje ja zawsze mowie ze wazne ze sie czlowiek sam dogada a nie wazne jak :-D

Ostatnia edycja:
Pati zdjęć nie wstawię bo przy twoich remontach to bym się pod stół zapadła heh:-D

Kamilka
zobaczę zobaczę :-)

co do języka to ja chcę się uczyć, mam dużo osób w ogół które mi na ambicji zagrały ;-)Po drugie my tu mamy praktycznie samych znajomych Niemców . Po 6 mce tutaj już mi wstyd gadać z nimi nadal jak dziecko . Zresztą Oni Mnie właśnie motywują , poprawiają . Chciała bym jednak kiedyś móc w Niemczech napisać sama pismo itp . Tym bardziej że znam tutaj Polkę która biegle piszę a na kursie żadnym nie była , dwóch mężów Niemców miała heh;-) . Drugi Polak którego znam to samo , biegle piszę, czyta , robi wykończeniówkę , dom ma swój a drugi teraz wziął na kredyt i wynajmuje. To On mi właśnie powiedział jak kiedyś z nim rozmawiałam że najważniejsze w życiu to mieć cel i do niego darzyć . Takich ludzi podziwiam i dają mi nadzieje że i ja kiedyś będę tutaj w 100 % samodzielna .

Dzisiaj ostatni dzień katorgi . Resztę chłopacy wyniosą a ja potem to mieszkanie stare posprzątam i zdam .W nowym mieszkaniu znosimy do drugiego korytarzyka i potem na spokojnie będę sobie to już układała . Ważne że nie będę musiała już latać z mieszkania do mieszkania .

A jak mi się spać chce to nie wspomnę :-D

reklama
Bej bylam sie dzis zapisac do gina!! I normalnie terminow nie bylo do pazdziernika!!:eek::confused:

Dobrxe ze u innego zapisalam sie w wlasciwie wcisnelam na wtorek a potem hmmm pieron wie kiedy mi sie uda?? Masakra jakas?? Te baby co miesiac do gin by chodzily tu czy co??

Do góry