reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szukam Mam z Niemiec

reklama
Czesc,ja sie nie pakuje,nic nie robie jestem ze wszystkim w lesie-w domu sajgon i zeby na niego nie patrzec biore zaraz mala i jedziemy na basen :-D
Bylismy w Köln w polskim konsulacie paszport zalatwic :sorry2: po pierwsze dopiero na miejscu okazalo sie,ze zapomnialam zdjec zabrac...a po drugie nawet majac te zdjecia paszportu bysmy nie zalatwili,bo...trzeba mloda zameldowac w polskim urzedzie stanu cywilnego,stamtad wziac akt urodzenia i dopiero moge paszport zalatwic,pokrecone wszystko ...jak dzwonilam wczesniej sie dowiedziec to facetka mowila,ze Maja potrzebuje akt urodzenia z polski,ale myslalam,ze nie dogadalam sie z nia,bo mloda sie przeciez TU urodzila...ale to nic-MY jestesmy polacy i dlatego mloda musi miec tez polski akt urodzenia!!! :szok:
Po drodze zahaczylismy o niemiecki urzad i wzielismy international metryke(bo w konsulacie powiedzieli,ze potrzebujemy taka albo przetlumaczona na polski) i z tym wrocic do nich,zlozyc wniosek i wtedy mily pan od okienka paszportowego powiedzial,ze wystawi nam jeszcze jeden paszport tymczasowy....bo normalnie to wystawili by juz taki do 5 lat,ale ze nie bedziemy miec jeszcze aktu z polski to znowu tylko tymczasowy...
Ale namieszalam,nie wiem czy zrozumialyscie cokolwiek:-D ale takie to wlasnie pomieszane wszystko...:no:
A u mnie od rana leje...zadna nowosc w sumie

czesc dziewczyny!
Jolka, no nie moge, nie dosc ze jeszcze nie spakowana to masz syf w domu :szok: normalnie jak nie Ty :-)
Co do paszportu to ja akurat wiedzialam ze tak wlasnie jest bo dokladnie tego samego wymagaja do zalatwienia polskiego obywatelstwa czyli chca miec polski odpis aktu urodzenia a nie niemiecki.
A za ten tymczasowy to ile sie placi i na ile czasu on jest wazny?
alexandra milego pakowania!
karlita, co do wierzy to nie mam pojecia czy mozna z wozkiem ale wiem jedno ze teraz w okresie turystycznym to sie w kolejce nastoicie jak nic zeby sie na wierze dostac.
Ja bym na Waszym miejscu wydala te pieniadze i poswiecila ten czas na wycieczke statkiem po Berlinie jesli pogoda bedzie ladna niz sie pchala tam na wierze
Ogolnie turkownia hmmmm zeby Ci moze troche oddac tego obraz to sa takie nasze jakby Bronowice tylko pelne turkow :-) Nie wiem co prawda jak jest teraz na Bronowicach ale takie jakie ja znam sprzed 15 lat to wlasnie cos w tym stylu.
Da sie zyc ale atmosfera jest ogolnie napieta :-D

Ostatnia edycja:
Hej....
co za posrana pogoda jak nie slonce to za chwile deszcz ech..zdazylam dopiero wrocic z aldika bo bylam rowerem bylo slonko a juz pada :wściekła/y:

Jola a kiedy wylot masz??

alexandra dzieki za linka :tak:
i przyjemnego pakowania haha ;-)

Pati zyjesz tam??..czy remont cie pochlonal?? :confused:

ide se jajca ugotowac chcica mnie naszla...tak zjesc z majonezem winiary mniam :-D

A za ten tymczasowy to ile sie placi i na ile czasu on jest wazny?

Za tymczasowy placi sie 17 € i wazny jest przez rok.

Jola a kiedy wylot masz??

Madzia w czwartek :-D jezu a ja nic nie spakowana,nic nie przemyslane w ogole jakie ciuchy zabrac,nie przejzane,nie poprane :-D znowu bede wszystko robic na ostatnia minute...aby tyle dobrze,ze w czwartek poznym popoludniem a nie rano...ja nienawidze sie z rana spieszyc :sorry2: i po drugie musze sie wyspac :-D
jeszcze kartki nie mam kupionej na roczek i prezent tez nie spakowany...nawet walizki nie mam!! :-D musze pozyczyc:shocked2: bo ja sie do tej polski wybieram od niechcenia,mi sie tam wcale nie chce jechac :sorry2:tzn. leciec...

Hej laski-musimy sie wziac tu do "pracy" bo forum zas zdycha ;)))

Karlita o ile dobrze pamietam to mozna wejsc z wozkiem... ja jak bylam to mloda juz miala trzy latka i bylismy bez...ale pamietam cos ze udzie pchali tam wozki ;)))
A turkownia to taki maly istambul jak ja to mowie-czyli przewaga turasow,arabow ogolnie moslemow :)))

Musze sie Wam pochwalic-wczoraj dostalam moj wymrzony prezent- ta nowa corse-biala ,ciemne szyby,na alusach-tak jak chcialam...moje kochanie postawilo mi go jak bylam na mojej putzce (jedynej jaka mam) na miejsce starego :-) wychodze,patrze ale fajny,a za chwile widze tylko glowe mojej malej jak wystaje z tego auta :-D chcieli wogole sie schowac ale akurat jak wyszlam to zaczela sie ulewa na maxa wiec sie schowali do auta :) bylam tak mega szczesliwa ze az mi lzy polecialy ;))) no i pachnie nowoscia bo ma dopiero przejechane 6,5 tysiaca km ;)
Dukam znowu -stracilam tym razem w 4 dni 3 kg :) mimo ze wczoraj jeszcze poszlismy do restauracji na dobry obiad na konto nowego auta i wypilam dwa piwka wieczorem ;) ale ostatnio tez cwicze tez codziennie...zawsze przed sniadaniem... i sprzatanie nie traktuje jako zlo konieczne tylko jako dodatkowe gubienie kcal ;) no i kawy nie pije tylko herbaty rozne :)

U nas pogoda masakryczna...pada,pizdzi-zyc nie umierac...

Umknelo mi po strony ;)))

Jolka dawaj czadu bo czwartek za rogiem ;)))

Bluetooth-to o wszystkim pomysli :)) nawet o kolejce-to prawda -czasami nawet godzine sie czeka na dole po bilety,potem jeszcze do bramki,do windy ;) popatryzsz chwile i spadasz ;) ale widoki sa nie powiem :)

Madzia zyje ale jakos tu sie nic nie dzialo...wczoraj popracowalam,pozniej knajpa,potem obijanie sie na lozku w sypialni,pozniej zakupy i tak wieczor nastal..a dzis po dwoch piwah kac..a.le jakos daje rade ;)

reklama
Czesc dziewczyny!
Jolka, ty to kurde zakrecona jak sloik jestes. W czwartek wylot a Ty nawet walizki nie masz :szok: lo matko, to by mi juz chyba nerwy puscily jak bym tak w lesie byla jak Ty :-D
alexandra, a gdzie Wy sie wybieracie ze sie tak pakujecie jak na Syberie?
Noooo pati, niezla niespodzianka, pogratulowac A pomyslu! Gratki! Super ze masz corsiora :-) Ja tez chcialam przyciemniane szyby jak mi moj M moja kupowal ale teraz sie zastanawiam. Znalazlam takie fajne na przyssawki dla mojej ksiezniczki i tak mi sie podobaja ze juz chyba nie chce folii.
Pochwal sie ile za niego dalas i co ma? automatik czy reczna?
No wiesz, przezorny zawsze ubezpieczony :-D lepiej zeby Karlita wiedziala co ja czeka jak chce podziwiac Berlin z lotu ptaka :-D
Fakt, ze pogode mamy w Berlinie zaje....fajna. Poszlam do Arcad pozalatwiac pare spraw i na deptak i co nie weszlam do sklepu to sciana deszczu. Wychodze ze sklepu slonce swieci i tak non stop. Teraz jest natomiast taki wiatr ze mi prawie stol z balkonu wywialo :szok: Co za lato.... to chyba koniec swiata sie zbliza :baffled:

Zapomnialam zapytac. Alexandra, czy Ty mozesz jakies kursy prewencyjne dla swojego malucha refundowac w kasie chorych? Mam na mysli np. babyschwimmen kurs itp czy masz tak jak ja ze u mnie ponoc dopiero od 6 roku zycia refunduja jakas tam joge, cwiczenia na kregoslup itp

Ostatnia edycja:
Do góry