reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szukam Mam z Niemiec

alex dzieki :-)
ooo to jestem milo zaskoczona. Ciekawe czy dla mojej malej tez sie tak szybko uda to zalatwic w Berlinie. Ale w sumie to mi sie nie spieszy bo i tak jako pierwsze obywatelstwo bedzie miala niemieckie.

reklama
nathaliep a nie mozesz wyslac Kamilowi wniosku na paszport (najlepiej dwoch w razie czego) zeby podpisal in blanco i odeslal do Ciebie? W koncu nie musi sie przeciez osobiscie podpisac chyba przy skladaniu wniosku dla syna, czy jak to jest? Chyba wystarczy ze Ty jako matka bedziesz skladala ten wniosek osobiscie.
hmmm z tego co wiem to w Polsce trzeba takie oświadczenie podpisać przy urzędniku ;-)

karlita w Berlinie mozna baaardzo duzo zobaczyc :-) Wszystko zalezy od tego na co sie nastawiacie - rozrywke, zwiedzanie czy po prostu spacer po Berlinie. Zamierzacie mieszkac w centrum czy gdzies blizej tej kliniki?

będziemy mieszkać przy Müllerstr.
wiesz z małym dzieckiem nie nastawiam się na zwiedzanie chociaż wczoraj czytałam o muzeach :-) ehhh ;-) ale z tym moim potworkiem nie damy rady ;-) raczej nastawiamy się na takie spacery bo tak pierwszego dnia to czeka nas wizyta w klinice a później pewnie padniemy po tej podróży bo jedziemy samochodem a to jakieś 800 km ....

drugiego dnia wizyta w klinice będzie dłuższa połączona z obserwacją jak mały zareaguje na ten kask ;-)

i kolejny dzień to wizyta w klinice i powrót do Polski popołudniu :-)

wiecie zaczynam się stresować tym ze nasza starsza córka zostanie z moimi teściami .... nie zostawała u nich sama
ale moi rodzice są zagranicą i niestety nie mam wyjścia ...

Ja mam dzisiaj wizyte u ginka. Ciekawe czy sie moja mala gwiazda przekrecila prawidlowo. Jak na moj gust to ma jeszcze glowe w chmurach lub lezy poprzecznie wiec pewnie bedziemy dyskutowac jak ja przekonac do tego zeby jednak grzecznie do dolu glowka sie ulozyla. Ide kawke robic i troche chalupe ogarnac.
Milego dnia zycze!

jeszcze masz chwile by mała sie przekręciła :-) mi gin powiedział że dziecko ma szansę przekręcić się w ostatnim momencie
ale położna mi powiedziała ze jeśli dziecko nie przekręci się do 36 tygodnia to są już małe szanse

wszystko tez zależy od tego ile mała ma miejsca w brzuchu :-) czy duzo czy mało ... ja mimo ze duża baba to w ciąży nie miałam dużego brzucha ... i pewnie dlatego Gabi się nie przekręciła a Norb się jakoś dziwnie zaklinował ;-)

położna mówiła żeby jak najwięcej czasu spędzać na czworaka ;-) wtedy brzuch idzie w dołu i dziecko ma więcej miejsca ja np sobie czytałam w takiej pozycji ;-)

karlita tak myslalam ze bedziecie chcieli blisko kliniki mieszkac. Niestety ta dzielnica nie nalezy do najprzyjemniejszych. Ogolnie turkownia wiec sie nie przestrasz ale my tam krotko mieszkalismy (boczna od Müllerstr) za czasow studenckich mojego meza i jakos dalo sie przezyc.
Jesli jedziecie samochodem to mam nadzieje ze wiecie, ze w Berlinie jest tzw. Umweltzone i trzeba miec przyklejona na szybie naklejke informujaca o tym do ktorej zony mozesz wjechac. Jesli takowej nie posiadacie to mozna zaplacic mandat z tym ze z tego co slyszalam to nie jest to jakas duza kwota.
Umweltzone Berlin
Umweltzone.pl – Plakietka ekologiczna Umweltzone
Faktycznie czasu nie macie wiele ale zawsze mozecie przynajmniej zlapac autobus linii 100 ktory jezdzi po najciekawszych miejscach Berlina i w ten sposob obejrzec troche miasta. Najlepiej pojechac U-Bahnem na Zoo bo tam jest wlasciwie centum komunikacyjne, turystyczne. Tam zlapiecie tez ten autobus i tam bedziecie mogli na przyklad pojsc do delifinarium, ktore jest przy zoo bo do samego zoo to juz kilkugodzinna wyprawa.
W kwestii co ciekawego mozna zrobic z dzieckiem w Berlinie to musi Ci powiedziec raczej Pati bo ja jeszcze zielona jestem. Ogolnie polecam zebyscie sobie kupili taki dzienny lub nawet 48 godzinny bilet na wszystkie srodki transportu. Bedziecie wtedy bardziej swobodni.
BVG.de - Tickets & Tarife - Tarifübersicht
Mozecie tez sobie pozwiedzac Berlin statkiem
Reederei Riedel - Home
Jak masz jeszcze jakies pytania to wal smialo :-)
Co do malej to wlasnie to jest najgorsze ze moze sie nawet przed samym porodem przekrecic a ze ma duzo miejsca i lata mi po brzuchu jak speedy gonzales to sie boje ze wlasnie taki numer nam wykreci. Problem polega na tym ze oni tutaj czesto na sile chca dziecko w brzuchu przekrecac a to jest bardzo bolesne ponoc i do tego jak napisalam powyzej nie daje gwarancji ze dziecko i tak sie wypnie ponownie tylkiem. Zobaczymy co dzisiaj moja ginka wymysli i do tego co powie lekarz na konsultacji w szpitalu w nastepnym tygodniu.
Zbieram sie powoli i w droge :-)

Ostatnia edycja:
Czesc laski :)))

apropo paszportow...dla mlodej tez wyrabialam paszport w godzine ;) ale to tu w DE. dla siebie chcialam wyrobic w polsce ale czekanie w kolejce tylko we nie agresiv wzbudzilo,w dodatku czekalam dwie goziny ,bylam w polowie to jeszcze mojaja mama zadzwonila ze mloda ma mega goraczke i musialam zrezygnowac ... wiec do dzis paszportu nie wyrobilam ale bede wyrabiac przez ambasade...fakt faktem drozej i dluzej ale poczekam i na luzie.. a ostatnio moj A cos mowil ze mam paszport koniecznie wyrobic i pojedziemy wyrabiac-czyzby cos kombinowal ? ;)))

Alexandra lodowka sprawuje sie dobrze :) mam teraz miejsca a miejsca ...chodz jedna szuflada wiecej w zamrazalniku bylaby mile widziana :) bo ja to jak jade na zakupy kupuje czasami jakby zaraz mialo sie wszystko skonczyc i zabraknac dla mnie :-D

Karlita ja na Waszym miejscu wybralabym sie takim statkiem w maly rejsik-fajnie mozna poogladacpiekne miejsca tego mista:) zaraz przy glownym dwrorcu masz fajne knajpki "ala plaza" lezaki,miejsce do zabawy dla dzieci...dla doroslych dobre drinki,zimne piwko i muzyczka...piekna jest tez dzielnica Mitte :) tam tez mozna fajnie pospacerowac.. wszystko tez zalezy od pogody...bo jak piekna to wszystko mozna robic...

my z mloda poszlysmy sobie do stadniny spacerkiem w ramach spalania kalorii ;) w drodze powrotnej musialysmy sie skryc pod drzewami bo nas ulewa zlapala...ale taka przyjemna...ze sloncem :)potem zakupy i teraz siedzimy...mloda zajada nalesniki ,a ja serek i budyn ;) znajomi nap proponowali czy nie chcemy na jakis urlopik tygodniowy jeszcze wyskoczyc-ale ja jestem na NIE...raz musielibysmy oddac mala na tydzien,dwa bylam juz na urlopie i jak juz to wolalabym w srodku zimy gdzies wyskoczyc...trzy to ze pewnie jeszcze zawitamy do polski na kilka dni...no i tez w mieszkanie chce kasy wlozyc troche wiec nie bede az tak rozrzutna..

hej dziewczyny

z tym paszportem w momencie gdy my nie jestesmy malżenstwem ( Ha a nie jesteśmy ! ) to musimy obydwoje ... K. przyjedzie w przyszłym tygodniu.... mieszkania znalezione blisko do pracy K. i blisko centrum... z ubezpieczeniem jest tak że Beniamin jest jako syn w kamila ubezpieczenia a ja muszę mieć wykupione dodatkowe...

jutro kamil ma spotkanie w sprawie mieszkania i już nie mogę się doczekać ....

my w tym roku z urlopu nici ... mam nadzieję że w zimie nadrobimy...

Dobre wiesci w sumie :) to teraz juz z gorki co? ;)

Ja pospalam do 10:00...potem zjadlam jogurcik i cwiczylam...potem prysznic z wielkim szczotkowaniem az sie purpurowa zrobilam ;) balsamik i kawuzia i teraz tylko obiad i fajrant..pozniej idziemy na spacere,zahaczymy jakis plac zabaw...pogoda ladna-trzeba kozystac :)

o jeju jaka to cisza :confused2:... w końcu bliżej niż dalej :-) szczerze już się nie mogę doczekać mimo że mam lekkie lęki :szok: dużo rzeczy do załatwienia na miejscu ... pediatra - najważniejsze , przychodnia dla młodego, przedszkole i takie tak :-D wszystko bez znajomości niemieckiego HAHAHAHA

ale skoro inni dali radę to ja nie dam???!!!

buzka :*

hejka kobitki...
ja podrinkowalam z kumpela haha flaszka pekla :-D:-D

nataliep dasz rade kochana ja tez jechalam w ciemno takze nie ty pierwszy :tak:
takze trzymam kciuki bedzie dobrze...

laski bylyscie gdzies w De nas morzem?? jesli tak to dajcie jakis namiar na jakies domki?
chce sie wybrac i nie moge nic znalezc na 8 osob :eek:...

to tyle odzywac sie kobitki dobranoc :-)

karlita tak myslalam ze bedziecie chcieli blisko kliniki mieszkac. Niestety ta dzielnica nie nalezy do najprzyjemniejszych. Ogolnie turkownia wiec sie nie przestrasz ale my tam krotko mieszkalismy (boczna od Müllerstr) za czasow studenckich mojego meza i jakos dalo sie przezyc.
Jesli jedziecie samochodem to mam nadzieje ze wiecie, ze w Berlinie jest tzw. Umweltzone i trzeba miec przyklejona na szybie naklejke informujaca o tym do ktorej zony mozesz wjechac. Jesli takowej nie posiadacie to mozna zaplacic mandat z tym ze z tego co slyszalam to nie jest to jakas duza kwota.
Umweltzone Berlin
Umweltzone.pl – Plakietka ekologiczna Umweltzone
Faktycznie czasu nie macie wiele ale zawsze mozecie przynajmniej zlapac autobus linii 100 ktory jezdzi po najciekawszych miejscach Berlina i w ten sposob obejrzec troche miasta. Najlepiej pojechac U-Bahnem na Zoo bo tam jest wlasciwie centum komunikacyjne, turystyczne. Tam zlapiecie tez ten autobus i tam bedziecie mogli na przyklad pojsc do delifinarium, ktore jest przy zoo bo do samego zoo to juz kilkugodzinna wyprawa.
W kwestii co ciekawego mozna zrobic z dzieckiem w Berlinie to musi Ci powiedziec raczej Pati bo ja jeszcze zielona jestem. Ogolnie polecam zebyscie sobie kupili taki dzienny lub nawet 48 godzinny bilet na wszystkie srodki transportu. Bedziecie wtedy bardziej swobodni.
BVG.de - Tickets & Tarife - Tarifübersicht
Mozecie tez sobie pozwiedzac Berlin statkiem
Reederei Riedel - Home
Jak masz jeszcze jakies pytania to wal smialo :-)
Co do malej to wlasnie to jest najgorsze ze moze sie nawet przed samym porodem przekrecic a ze ma duzo miejsca i lata mi po brzuchu jak speedy gonzales to sie boje ze wlasnie taki numer nam wykreci. Problem polega na tym ze oni tutaj czesto na sile chca dziecko w brzuchu przekrecac a to jest bardzo bolesne ponoc i do tego jak napisalam powyzej nie daje gwarancji ze dziecko i tak sie wypnie ponownie tylkiem. Zobaczymy co dzisiaj moja ginka wymysli i do tego co powie lekarz na konsultacji w szpitalu w nastepnym tygodniu.
Zbieram sie powoli i w droge :-)

BARDZO BARDZO dziekuję za informacje

szczerze nie czytałam o podróży do Niemiec i nie wiedziałam o tych strefach ... ale podobno mój E wiedział ;-) hehheeh

hmmm co to znaczy "Ogolnie turkownia " bo nie bardzo rozum iem ??? ;-)

daj znać co powiedział lekarz :-)

Czesc laski :)))

apropo paszportow...dla mlodej tez wyrabialam paszport w godzine ;) ale to tu w DE.
w Polsce to nierealne ;-)
Karlita ja na Waszym miejscu wybralabym sie takim statkiem w maly rejsik-fajnie mozna poogladacpiekne miejsca tego mista:) zaraz przy glownym dwrorcu masz fajne knajpki "ala plaza" lezaki,miejsce do zabawy dla dzieci...dla doroslych dobre drinki,zimne piwko i muzyczka...piekna jest tez dzielnica Mitte :) tam tez mozna fajnie pospacerowac.. wszystko tez zalezy od pogody...bo jak piekna to wszystko mozna robic...

dziękuję za wskazówki :-)
wszystko zależy od tego w jakich godzinach będziemy mieli wyznaczone konsultacje w tej klinice :-)

ps czy na wieżę telewizyjną wjadę wózkiem ????

reklama
Do góry