reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szukam Mam z Niemiec

Nathaliep a nie wystawiaja w PL paszportu od razu? w ciagu godziny?? My wlasnie jedziemy jutro tak mlodej naszej wyrobic...bo przez pierwsze 5 lat wystawiaja paszport tymczasowy tylko na rok...My tutaj w ambsadzie polskiej... a jak to w PL wyglada? trzeba czekac? tyle co i na normalny paszport??-paranoja jakas :szok:
Ja to w ogole bym sie bala wiezc dziecko bez zadnego dokumentu...jak Cie zatrzymaja to co wtedy? mozesz miec problemy....

reklama
Jolka w PL właśnie na rok kur**i czeka się na niego co najmniej 2 tygodnie ... ten nasz wyjazd do DE wyszedł w ciągu 2 tyg. więc K. nie było w kraju ... wezmę akt urodzenia i jak coś będę kręciła że przyjechaliśmy w odwiedziny do ojca dziecka ....

znowu załamka

A no tak...akt urodzenia jest przeciez...ja nie kontaktuje...glowa boli,cos mnie bierze ;-)
Potem poczakasz na paszport co mama podesle i gitara ;-) nie miej zalamki.... tak zawsze sie mowi-jezeli zatrzymaja,bo zdarzaja se kontrole na autostradzie...a bedzie jechac na polskich blachach czy niemieckich?? bo polskie to wiesz?;-) zawsze bardziej podejrzane.:-D
W ogole to przeciag tu jakis :confused2:
U mnie codziennosc...czyli nudy,ja musze wyjsc do ludzi bo w tym lesie to ,to nic nie na da!!! :eek::szok::-D jestem wiecznie sama,do glowy mozna dostac a jeszcze Michal zapowiedzial,ze w sobote wieczorem wybiera sie na ryby!! super...po prostu bomba,mam go dosc-chce rozwodu :dry:

niestety na paszport i na dowód dla dziecka się czeka

ja teraz wyrabiałam Norbertowi dowód osobisty - odbieram w poniedziałek (czekałam 3 tygodnie) - jak masz kontrolę to musisz mieć dokument ze zdjęciem dziecka bo inaczej mogłabyś sobie wywieźć każde dziecko ;-)

dziewczyny nie wiem czy mnie pamiętacie jeszcze
do kliniki jesteśmy umówieni 15 sierpnia
zostajemy na 3 dni :-)

powiedzcie mi co można ciekawego zobaczyć w Berlinie ??? :-) przecież nie będziemy siedzieć w hotelu ;-)

jak masz kontrolę to musisz mieć dokument ze zdjęciem dziecka bo inaczej mogłabyś sobie wywieźć każde dziecko ;-)
Nathaliep
Wlasnie....i akt urodzenia moze Cie minimalnie ratowac ale nie wiem czy uratuje :-)
Ale....tak jak wspomnialam...kontrola zdaza sie rzadko-musialabys miec naprawde pecha;-)

Jola pojedziemy na niemieckich bo kamil ma służbowe auto a augsburga ---- a paszport będziemy załatwiać --- damy radę nie może być inaczej

ja mieszka w Pipidówku absolutnym ( wcześniej mieszkałam we Wrocławiu ) .... i tu jest dopiero lipa codziennie ja i butelka ( no i pytanie czy to już choroba? ).... psiapsióły sztuk 3 ... żadna nie wychodzi wieczorem z wiadomych względów ( w domu małe bestie :)))) ) życie jak w madrycie :) mam nadzieję że w Đe odżyję :)))

Czesc dziewczyny!
karolina trzymam kciuki zebys wrocila do nas w dwupaku :-)
jolka to jakis luksus w tym Waszym konsulacie macie bo w Berlinie to paszport zalatwia sie dluzej niz w PL. Bo oni wszystko wysylaja poczta kurierska do PL i tak samo tez dostaja. Przynajmniej tak mnie kilka miesiecy temu poinformowala pani przez telefon.Nie mowiac o tym ze koszty sa duuuzo wieksze.
nathaliep a nie mozesz wyslac Kamilowi wniosku na paszport (najlepiej dwoch w razie czego) zeby podpisal in blanco i odeslal do Ciebie? W koncu nie musi sie przeciez osobiscie podpisac chyba przy skladaniu wniosku dla syna, czy jak to jest? Chyba wystarczy ze Ty jako matka bedziesz skladala ten wniosek osobiscie.
A jak Ty i maly bedziecie ubezpieczeni zdrowotnie? Mam nadzieje ze z mieszkaniem wszystko sie uda.
karlita w Berlinie mozna baaardzo duzo zobaczyc :-) Wszystko zalezy od tego na co sie nastawiacie - rozrywke, zwiedzanie czy po prostu spacer po Berlinie. Zamierzacie mieszkac w centrum czy gdzies blizej tej kliniki?
Ja mam dzisiaj wizyte u ginka. Ciekawe czy sie moja mala gwiazda przekrecila prawidlowo. Jak na moj gust to ma jeszcze glowe w chmurach lub lezy poprzecznie wiec pewnie bedziemy dyskutowac jak ja przekonac do tego zeby jednak grzecznie do dolu glowka sie ulozyla. Ide kawke robic i troche chalupe ogarnac.
Milego dnia zycze!

Bluetooth no teraz mnie nie strasz :-D My naszej malej poltora roku temu wyrobiilismy paszport w godzine a jak bedzie tym razem to nie wiem...aaaale ja w czwartek lece do polski:szok: tzn. mam leciec :sorry:mam nadzieje,ze ten luksus w moim konsulacie trwa nadal :-D A jeszcze dzisiaj maz stwierdzil,ze nie da rady jechac i pojedziemy w poniedzialek-do wyrobienia paszportu dziecku musza byc obecni oboje rodzice albo zgoda jednego podpisana u notariusza.
Ja wtala o 9:30 :szok: nie wiem czy to moje dziewcze tak dlugo spalo czy sobie lezalo...ale w koncu zaczela mnie wolac to ja uslyszalam. Pogode mam okropna,siorbi deszcz i jest brzydko.Moze dlatego tak my pospaly.

Tak mysle....ze moze inna sprawa z wyrabianiem paszportu gdy dziecko urodzilo sie w PL a inna gdy tu w DE ??

Ostatnia edycja:
reklama
czesc dziewczyny,

karolina - szczesliwej podrozy,udanych wakacji no i wroc w dwupaku!!!!

blue - udanej wizyty!!!

nat - z polskim paszportami nie mam pojecia.poszukaliscie juz jakies mieszkanko???

jolka - ja wyrabialam wczoraj dla olitto paszport,oprocz 2 h czekania na numerek trwalo 10 min.

pati - jak lodowka???

Do góry