reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szukam Mam z Niemiec

reklama
Czesc dziewczyny!
Jestem w ogromnych problemach i nie mam pojecia jak sobie poradzic. Mieszkam od 5 lat w niemczech. Dzis dowiedzialam sie ze jestem w 5 tyg. ciazy. 2 tyg. temu zlozylam wypowiedzenie z pracy poniewaz od 1 lutego mam zaczac prace w innej firmie. Od ponad roku zyje w separacji, planowalam rozwod na ten rok. Niestety ciaza wszystko skaplikowala. Wacham sie nad usunieciem jej... niechce ale chyba nie mam innego wyjscia :(((( wiecie czy w okresie probnym w nowej pracy jesli dowiedza sie ze jestem w ciazy moga mnie zwolnic? Czy naleza mi sie jakies pieniadze od panstwa? Ojciec dziecka ze wzgledow finansowych chce bym je usunela ... a ja naprawde nie wiem co robic! Z jednej strony bardzo chce dziecka ale z drugiej jesli ja nie mam pieniedzy to jak mam to dziecko wychowac? :( prosze o rady ...

Wiem tylko, że moja koleżanka już miała małe dziecko i chciała się rozwieść ale nie miała pracy i na razie - ze względu na wiek małego - nie miała szans na znalezienie czegokolwiek. Poszła więc do adwokata (który jej miał ten rozwód prowadzić) i ten jej powiedział, że kobieta z dzieckiem w Niemczech nie ma się co martwić. Państwo pomaga i zapewnia duzo rzeczy.
Nalepiej jak pójdziesz gdzieś, no nie wiem... do Burgerburo albo ArbeitsAmtu i zapytasz gdzie dostaniesz bliższe informacje na ten temat.

A co do zwolnienia to znalazłam następujący tekst - może pomoże:

"Für Arbeitnehmerinnen, die innerhalb der Probezeit schwanger werden, gelten die besonderen Regelungen des Mutterschutzgesetzes. Während der Dauer einer Schwangerschaft ist die Arbeitnehmerin vor dem Verlust des Arbeitsplatzes geschützt. Nach § 9 Mutterschutzgesetz darf der Arbeitgeber während der gesamten Dauer der Schwangerschaft und bis zu vier Monaten nach der Entbindung nicht kündigen.

Dieses Kündigungsverbot greift dann, wenn der Arbeitgeber vom Vorliegen der Schwangerschaft weiß oder Sie ihm innerhalb von zwei Wochen nach Ausspruch der Kündigung mitteilen.

Unerheblich ist, in welcher Weise der Arbeitgeber Kenntnis von der Schwangerschaft bzw. der Entbindung erlangt hat. Fehlte es dem Arbeitgeber an einer entsprechenden Kenntnis, so kann die Arbeitnehmerin die Schwangerschaft bzw. Entbindung ihrem Arbeitgeber noch zwei Wochen nach Zugang der Kündigung nachträglich anzeigen, um sich so den Kündigungsschutz zu erhalten"

Czyli tłumacząć w skrócie także w czasie okresu próbnego kobieta w ciąży jest chroniona. Nie może być zwolniona ani w czasie ciązy ani do czterech miesięcy po porodzie.
Nie może być zwolniona nawet jeśli pracodawca o ciązy nie wiedział jeśli w ciągu dwóch tygodni od dostania wypowiedzenia potwierdzi ciążę.

Ostatnia edycja:
czesc

Nie wiem jak u was ale u mnie dzis paskudna pogoda:-(
Obiad mam gotowy i musze di Kiku podjechac po kredki do malowania na buzi.Moja codziennie chce byc kotkiem :))

reklama
Dziewczyny kochane pomozcie:-)
Szukam i szukam ale znalezc nie moge....:zawstydzona/y:czy ktoras wie i moglaby mi podpowiedziec pare rzeczy?Chodzi mi konkretnie jak jest po niemiecku:
- skaza bialkowa
-tradzik niemowlecy
- atopowe zapalenie skory...

Bede wdzieczna za pomoc.

I jeszcze jedno,chcialam kupic jakies emolienty do kapania malego ale nie wiem jakie mozna tu dostac.Czy ktoras stosowala cos i moglaby polecic?

Dziekuje za kazda podpowiedz:-)

Do góry