reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szukam Mam z Niemiec

Pscola dobrze robicie razem spedzajac czas Ja tez mama mame u siebie i w sumie tez nie ma nas w domu Zabieram ja i woze pokazujac miasta :))
Dzis bylysmy u kumpeli laura cudnie bawila sie z kolezanka starsza o 5 tygodni przez 3h wiec my super pogadalysmy pijac kawke:-)
O 17 pojechalysmy do parku wrocilysmy po 2h bo Laura byla juz zmeczona.
Mam nadzieje ze kolega do zabawy szybko sie znajdzie i syneczek bedzie bardzo zdowolony z tej zmiany:tak:

reklama
dziewczyny, wiecie może jak wygląda w Niemczech procedura zgłaszania urodzenia dziecka?wiem,że wydanie aktu urodzenia(chcę rodzić w Schwedt)kosztuje 7 euro i jest potrzebny mój międzynarodowy akt urodzenia.Ale czy tylko mój?gdzie mam się zgłosić i jakie formalności załatwić?wiem jak to w Polsce wygląda ale tu??Mieszkam w Niemczech od miesiąca i trochę się gubię.pomóżcie :-)

na pewno powiedzą co i jak, tylko boję się,że jak będziemy mieć w urzędzie tylko mój akt urodzenia to P. nie będzie potem w nim figurował,a nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. wolę za wczasu załatwić takie rzeczy,bo potem to już może być za późno...:tak:

Kate - pomoglabym Ci chetnie, ale juz niestety dokladnie nie pamietam, jakie papiery byly potrzebne :tak:pamiec jest krotka, niestety...
z tego co pamietam akty urodzenia musza miec oboje rodzice, jesli dobrze pamietam do wystarczy "stammbuch" - tam te akty juz sa, jesli nie macie tej ksiazki, to same akty, oprocz tego trzeba wypelnic formularz, ktory dostaniecie w szpitalu, tam wpisujecie dane swoje i dziecka, wiem, ze my wspisalismy tez nasze tytuly naukowe i z tego powodu musielismy tez dostarczyc ich potwierdzenia (moj maz kopie dyplomu, ja uznanie polskiego tytulu tutaj w Niemczech),
jesli chcesz miec skompletowane wszystko przed porodem: w szpitalu w ktorym chcesz rodzic, jest specjalny punkt, w ktorym to sie zalatwia, zadzwon po prostu tam i dowiedz sie wszystkiego,

mam nadzieje, ze troche Ci pomoglam:sorry2:

Kate- jeszcze mi sie cos przypomnialo: na pewno potrzebujecie akt slubu (oficjalne tlumaczenie polskiego aktu ), a jesli nie jestescie po slubie, to chyba sa jakies formularze dla tatusiow, ze uznaja dziecko za swoje i deklarujecie wtedy jakie nazwisko dziecko ma nosic (twoje czy taty)

wszytko skladacie w orginalach, oni sobie to kopiuja i potem Wam oddaja

Cześc koleżanki. Ale długo mnie tu nie było:zawstydzona/y:. Teraz jestem na dwa tygodnie u mamy w PL to mam dostęp do internetu:-).
Oglądałam wasze fotki są super:-D;-).
Mój Szymon ma juz 6 miesiecy i 2 tygodnie i jest cudny, odpukac- to dziecko nigdy nie płacze:szok: to aż ta:szok:kie dziwne:-)
Ma już 72cm i waży 9 kg:baffled:. Pozdrawiam i buziaczki.

Załączniki

• P1030426.jpg
    P1030426.jpg
    38,6 KB · Wyświetleń: 71
  • P1030578.jpg
    P1030578.jpg
    25,2 KB · Wyświetleń: 42
  • P1030067.jpg
    P1030067.jpg
    30,2 KB · Wyświetleń: 79
  • P1030377.jpg
    P1030377.jpg
    26,6 KB · Wyświetleń: 65
reklama
Czesc Dziewczyny!
Madzia - no nareszcie jestes:-), juz myslalam, ze Cie nigdy nie uslysze:-(
Szymus piekny, mama pieknie wyglada - a tak sie balas kg po porodzie

a my dzisiaj zaczelismy szkole, tzn, Maximus zaczal, ale przezycie dla rodzicow tez ogromne, pieknie bylo, jutro juz normalna "praca", wysle Wam pare zdjec, jak bede miala chwile
a w niedziele tez swietowalismy - 6 urodzinki, na piatek przychodza dzieciaki, mam nadzieje, ze bedzie cieplej (brrrrrrrrrrr u nas jest okropnie teraz), to bede mogla ich wyslac do ogrodu i mieszkania mi nie spustosza:baffled:

a gdzie reszta? zawinieta w koce????:confused:

Do góry