reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szukam dziewczyn, ktore maja założony szew Mcdonalda

Vixen sorki ale nie zgadzam sie z Toba. Naczytalam sie mnowstwo na ten temat i bardzo czesto wystepuja skorcze przy niewydolnosci szyjki. Poza tym nie rozumiem czym sie rozni typowa niewydalnosc od nietypowej?

reklama
Niewydolność jest wtedy, kiedy szyjka jest za słaba, żeby utrzymać ciążę, bezobjawowo się skraca:
Kryterium rozpoznania niewydolności cieśniowo-szyjkowej jest stwierdzenie w badaniu we wziernikach zgładzania i skracania się szyjki, wraz z rozwieraniem się kanału szyjki, bez przedwczesnej czynności skurczowej macicy[SUP][1][/SUP].

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa – Wikipedia, wolna encyklopedia

Ja właśnie tak miałam, szyjka skrócona i rozwarta, bez żadnych skurczów.

No ale oczywiście, skurcze mogą potem wystąpić już pod wpływem skrócenia sie szyjki, bo przecież jest to zagrożenie porodem przedwczesnym.

To znaczy, że masz taką "typową" niewydolność. Ja czułam się w ciąży bardzo dobrze, w 24 tc poszłam na badanie, i w USG okazało się, że mam szyjkę skroconą do 1cm i rozwarcie. Założyli mi szew i najważniejsze było to, żeby do skurczy nie dopuścić - czyli luteina dopochwowo, oszczędzający tryb życia, Udało się donosić, planuję następną ciążę za jakieś 3 lata i zastanawiam się, jak to będzie, to jednak się bardzo boję...

Vixen wiem co pisze a skoro napisalam ze mam nietypowa to tak jest.
Ja mam większość szyjki ambutowanej bo miałam raka szyjki 10 lat temu wiec jest raczej to nietypowa niewydolność. Do tego przy drugiej ciazy nie bylo możliwe założenie szwu McDonalda taka była poturbowana. Przy pierwszej ciazy od samego początku miałam 1.5 cm. W pierwszej zero skorczy ale miałam infekcje i wody mi zaczęły sie saczyc. Wiec to nie tylko skorcze mogą zle wpłynąć na szew.

Witam,
Tydzien temu zalozono szew a w sobote w wypisu lekarzy badali mi i wszystko jest w porzadku, a wczoraj jak wlozylam globulke do pochwy i znalazlam dluzsza nitke, nie wiem czy to zsunal? Nikt nie uprzedzal ze specjalnie zostawili dluzsza nitke do znajdowania pozniej. Jak uwazacie? Mialyscie doswiadczenie? Bylabym wdzieczna za odp

reklama
Teraz mam inny szew i nie czuć bo taśma - szew jest wszysta pod skórę. W pierwszej ciazy miałam McDonalda i czułam szew jak aplikowalam czopki z progesteronem wiec nie martw sie to normalne.
Na tym zdjeciu widac lepiej to co wyczuwasz: Zobacz załącznik 618230

Do góry