reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szukam dziewczyn, ktore maja założony szew Mcdonalda

Fenoterol bralam przez tydzien po zalozeniu szwu - i jak nic sie nie dzialo to mialam go odstawic, w szpitalu mi powiedzieli ze to straszne świństwo i sa tam sustancje szkodzące dziecku i niestety lozysko ich wszystkich nie zatrzymuje... mam go w domu w razie skurczowych awarii.

A tak to biore codziennie 16 tabletek :/

duphaston 3x1 (lekarz powiedzial ze dziala rozluzniajaco na miesnie macicy)
nospa 2x1
asmag forte 3x2
lacibios femina 2x1
zurawit/urinal 3x1
witaminy 1x1
folik 1x1

jesli chodzi o flore to pije duzo kefirow naturalnych, maślanek, jem kiszonki... no i zurawit na infekcje ukladu moczowego + herbatka zurawinowa.

jest to wazne dla przemiany materii - pani polozna pwoedziala mi ze nie wolno dopuszczac do zaparc, poniewaz zaparcia moga powodowac zerwanie lub zsuniecie szwu - lezalam w szpitalu z dziewczyna ktora wlasnie trafila tam przez zapacia bo nadwyrezyla jakos ten szew... no i lewatywa, czopki glicerynowe... wiec ja juz wole zjesc troche kiszonej kapusty i zapic kefirem :/

co 4 tyg. robie wymaz i jest czysto - jałowy - ilość flory - prawidłowa,

Przy szwie bardzo wazne jest unikanie infekcji ze wzgledu na to ze moze powodowac skurcze!

Używam też zelu do hig. intymnej Plivafem F - jak dla mnie rewelacja.

Ostatnia edycja:
reklama
dzięki za info wszystko sobie skopiowałam do notatnika żeby nie zapomnieć o tym żelu do mycia słyszałam że jest super już gdzieś na innym forum, cieszę się że do Ciebie szczęście się uśmiechnęło, a chodzisz do lekarza jakiegoś specjalnego od szyjek czy do tego co wcześniej, u mnie lekarz nie badał szyjki i w szpitalu jak miałam plamienia też mi nie badali, nie mam zaufania do lekarzy, jestem z małego miasta gdzie nie ma zbyt dużego wyboru

lekarz który prowadził moją pierwsza ciaze to byla jakas porazka... a ja bylam pewna ze mam bezproblemowa ciaze i wizyta raz w miesiacu wystarczy skoro jest wszystko OK ... ale nie było...

po urodzenia Franusia zaczelam latac po wszystkich mozliwych lekarzach zeby wyjaśnić przyczyne przedwczesnego porodu i po przerobieniu kilku lekarzy (bo na śląsku jest bardzo duzo do wyboru - z jednej strony dobrze... ale z drugiej zwariowac mozna) trafilam do prawdziwego fachowca - swietnego diagniste USG (Badanie USG u niego trwalo poltorej godziny) ktory znalazl przegrode w miacicy - zoperowal ją, a teraz monitoruje moja ciążę...

za przyczyne przedwczesnego porodu podal wlasnie ta przegrode i stwierdzil ze dolegliwosci szyjkowe tez mogly juz wtedy wystapic... no i teraz jestem pod stala opieka.

Prowadze dwie karty ciazy - u tego lekarza z USG i u jeszcze jednego - tez bardzo fajnego ze szpitala w ktorym mi zakladali szew i w którym mam zamiar rodzic.

u mnie było tak samo, zaszłam w ciążę od razu i myślałam że będzie wszystko z górki, chodziłam normalnie, gotowałam obiady, chodziłam po schodach, wszystko było idealnie, wyniki i usg, aż nagle odeszły mi wody i zaczął się poród w 19 tyg, w szpitalu powiedzieli że wymyślam dopóki nie zobaczyli główki dziecka w pochwie, kazali mi rodzic, podejrzewali infekcję ale badania niczego nie wykazały, powiedzieli że teraz musi być szew w następnej ciąży, macica nadmiernie się rozszerzała, szyjka się skracała, wdała się infekcja i pękł pęcherz płodowy, ja nie poznałam że to poród i położyłam się spać rano ból był już nie do wytrzymania, mam nadzieję że szew mi pomoże, ale on nie daje 100% gwarancji

Nic nie daje 100% gwarancji donoszenia ciąży - w szpitalu mi mówili ze nie ma czegoś takiego... ale szew zwiększa znacznie prawdopodobieństwo donoszenia wiec to i tak dużo :), położne mi mówiły ze maja wiele przypadkow rozcinana szwu dopiero na porodowce :)

powiedzcie dziewczyny, jak często się zakłada takie szwy, bo mi lekarz w szpitalu powiedział że kilkanaście w roku a to chyba nie dużo, czytałam że w Warszawie w jakimś szpitalu zakładają 5 tygodniowo,wiecie coś na ten temat, ja osobiście znam tylko jedną dziewczynę która miała taki szew

hej we wtorek byłam u profesora w Łodzi, który taśmę zakłada na szyjkę z dostępu brzusznego, powiedział mi że u mnie Mcdonald da radę, bo szyjka ładna tylko że trzeba założyć szybko najpóźniej w 14 tygodniu, dzwoniłam do tego ginekologa którego mi poleciłaś ale termin dopiero na 2 marca jest wolny

No niestety u niego na prywatna wizytę czeka sie nawet 2 miesiące.... ale wiem ze warto - mnie zdiagnozował super i dzięki niemu teraz jestem w 32 tyg. ciazy.

Kluczem do sukcesu przy założonym szwie jest leżenie... ja nie wychodzę w ogóle, nawet nie chodże po mieszkaniu - tylko do Łazienki...

reklama
czyli rozumiem ze leżysz cały czas tylko do toalety i na kąpiel, a powiedz łóżko masz normalnie czy nogi wyżej, byłam dziś u ginekologa mówiła żeby nie czekać z następną ciążą profesor w Łodzi też powiedział że tylko 2 miesiączki należy czekać, jednak ja chce jeszcze badania porobić hormony zbadać i florę bakteryjną no i na te usg co polecałaś się wybrać, może ja też mam jakąś wadę macicy bo u mnie ta niewydolność nie została do końca potwierdzona mam nadzieję że nie i że mi ten szew Mcdonald pomoże jak często chodzisz do lekarza badać szyjkę i szew?

Do góry