Witajcie!
Rodziłam w Eskulapie w maju, mój poród wyglądał nastepująco: lekarz prowadzący umóiwł się ze mną 1 dizen przed terminem na wywoływanie porodu. Przyjechałam na 8,miałam rozwarcie na 2,5, żadnych bóli, dostałam kroplówke z oksytocyna i kazano mi chodzić po korytarzu. Potem druga kroplówka. ok 15 zaczełam czuć skurcze o 2 min, o 16 dostałam znieczulenie do kręosłupa. Dali mi za dużą dawkę spadło mi ciśnienie 70/30, godiznę nie mogłam wstać z łózka miałam nogi z galarety, kręciło mi się w głowie, Dalej kazano mi chodzić i czekalam na skurcze parte, takowe się nie pojawiały. Znieczulenie przestalo dizałać, więc o 19 dostalam następne i dalej kazano mi chodzić. Skurczy partych nie było, zaczęłam wymiotować....gdy udalam sie do lekarzai powiedizalm ze chce cesarskie cięcie bo nie postępuje akcja, a znieczulenie zaraz przestanie dizałać, stwierdzil ze musi mnie zbadać i powiedizał będizemy rodzić. Kazali mi przec, dwie pielęgniarki mnie zlapaly pod rece i wypychały dizecko rękami z brzucha, ja parłam z całych sił, powiedizlei mi w pewnym momencie ze pociagną dizecko za główke takim miękim przyrządem, jasie zgodizłam, okazało się ze było to wakum, parlam dwa razy oni zassali glowke , pocuzlam starszny ból, mały sie urodził. Wszytsko skonczyło się dobrze. Dopiero jak do mnie wsyztsko dotarło to się przeraziłam. Po prostu wyrwali mi dziecko z brzucha na siłe, nic sie nie działo mógł się spokojnie rodzić swoim tempem, ja nie byłam zmeczona, miałam siłe. tak wygladają szybkie i bezbolesne porody w eskulapie. W wypisie mi napisali wyczerpanie sił rodzącej whanie tetna płodu, to był niby powód użycia vakum. Dodam vakum stosuje si e w krytycznych sytacjach kiedy nie mozesz urodzic i dalszy porod zagrazy zyciu dizecka. Mog a byc po nim straszne powiklania, mogą byc krwiaki, dzieko moze nie chodzic, itp. Za miesiac mamy kontrolne usg glowki na razie z dizeckiem jest ok.Nie wymeczylam sie przy tym porodize,ale Tyle co ja sie naplakalam potem ..... Do tej pory analizje ten porod i nie mog epewnych rzeczy zrozmiec. Jka ktos chce cesarke na zyczenie to polecam, a porod sn widizcie jak wyglada.