Jeśli chodzi o szpital Kolejowy w Katowicach.. to mogę go z całą pewnością polecić! Leżałam w nim ponad tydzień na położnictwie w kwietniu 2011r. na podtrzymaniu ciąży. Akurat na sali była ze mną dziewczyna z Maluszkiem... położne opiekowały się nią ciągle... w szpitalu panuje bardzo rodzinna atmosfera wszyscy się znają, położne cały czas przychodzą, pytają, pomagają. Ona miała akurat problem z przystawieniem Maluszka do piersi, ciągle położne jej pomagały na zmiane, czasem nawet we dwie. Przychodziły, pytały czy wszystko u nas w porządku. Lekarze przemili, z każdym problemem można się do nich zgłosić. Panie rodzące były bardzo zadowolone z opieki, a te które miały cesarkę, nawet po 1,5 dnia już stały an nogach, a położne im pomagały, przynosiły drabinki itp. Na noworodkach też są bardzo miłe Panie, jak chce się dziecko mieć przy sobie to można...a jak człowiek jest bardzo zmęczony...to nie grymaszą i normalnie można oddać na kilka chwil, zeby się zdrzemnąć czy umyć
położne nawet nam herbate robiły... Cokolwiek się dzieje, można o wszystko poprosić. Mnie martwiły skurcze, które miałam. Wszyscy wiedzieli co mi jest, położne mówiły jak mam siedzieć... że nie tak, goniły mnie żebym leżała. Było bardzo miło i tak właśnie wspominam ten szpital. Po powrocie bóle przeszły i wszystko jest teraz w porządku. Koleżanka leżąca na sali opowiadała, ze jak zaczęły sie skurcze, położne przychodziły do niej, pytały czy wszystko okej, na sali pomogły jej podtrzymać nogi... jak już nie miała siły, ciągle jej pomagały, mówiły co ma robić...na spokojnie. Szczególnie polecam dr Mateusza Michalskiego, który prowadzi moją ciążę. Pracuje normalnie w Kolejowym, a przyjmuje w Medicalu na Sokolskiej w Katowicach. Wiem, że jak wszystkiego nie sprawdzi czy jest okej, to nie wypusci mnie z gabinetu... zleca badania, a jak leżałam w Kolejowym to ciągle przychodził... pytał jak sie czuję...
Bardzo miły lekarz. Wiem jedno, rodząc w tym spzitalu na pewno trafię na świetną kadrę lekarzy.... a w przypadku komplikacji podczas produ na pewno mi pomogą...czego nie można powiedzieć o niektórych spzitalach w katowicach.
Co do remontów to nie można narzekać... na pewno nie jest jakoś ekskluzywnie... ale łożka są kilku letnie, sale dobrze wyposażone i sprzątane, a łazienki są czyste i wyremontowane... do dyspozycji tylko pacjentek w pokojach...
Jeśli rodzić to tylko w Kolejowym... taka jest moja opinia...
Pozdrawiam przyszłe mamy