reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szpitale , lekarze, położne w KATOWICACH

Witam
Czy ktoś ma może informacje na temat zzo w Bogucicach? Teoretycznie jest dostępne dla wszystkich, słyszałam jednak, że czasami zdarza się, że nie ma akurat wolnego anestezjologa (który jednak zjawia się jeśli jest konieczność zrobienia cc). Bardzo proszę o informacje.

reklama
a ja mam rodzic wlasnie na medykow..;;
ale dowiedzialam sie wlasnie ze nie ma tam ZZo na NFZ :(
no i zalamalam sie!!! nie wiem co robic! rodzic tam czy pojsc na raciborska ktora ma swietne opinie i ZZO jest refundowane? :(
kurde!!
boje sie pojsc rodzic tam, gdzie nie znam nikogo i niczego!
a termin za 3 tygodnie!!

ZZo wg slow Pani Ewy Kopacz zgodnie z ustawa jest refudnowane wszedzie. A pobieranie dodatkowej oplaty jest nieetyczne oraz sprzedczne z prawem - ale w sziptalach wykorzystuje sie fakt, ze kobeita w bolach zaplaci kazda cene by rodzic komfortowo. Dlatego dobre sa porody rodzinne, gdzie ktos blisko moze za nas myslec i nas bronic. Podstawy prawne tutaj Znieczulenie przy porodzie – płatne czy nie? | Blog o prawie medycznym i prawach pacjenta

Pytanie do dziewczyn z Bogucic - ktory dr Wilka tam przyjmuje? Rafal czy Krzysztof? I w ogole jacy tam lekarze przyjmuja, bo na stronie widac tylko Stojko i Samborek. A z tego co wiem do Stojko bierze 200 zł za wizyte a Samborek w poradni przyszpitalnej tez nie jest za darmo.

Ostatnia edycja:
Witam! Czy ktoś mógłby mi podać namiary na Dr. Jerzego Świtałę? Generalnie chodzi mi o numer tel. kom...Będę bardzo wdzięczna...

etna85 urodziłaś już?Na Raciborskiej?

konrela!
Urodziłam 4 dni po terminie, z powodu problemów trafiłam do Kolejowego na Ligocie, gdzie pracuje moja lekarka. To był chyba najlepszy wybór jaki mogłam dokonać, po tym co przeczytałam kilka postów wyżej.

Choć szpital nie grzeszy urodą, ma fantastyczny personel. Rodziłam z Panią Dorotą, cudowna kobieta, pomogła w każdej chwili, mówiła co mam robić, mojemu mężowi doradzała jak ma mnie trzymać, masować. Poza tym jeśli chodzi o poród rodzinny to nikt nie chciał żadnego zaświadczenia o ukończonej szkole rodzenia, co ma miejsce na Raciborskiej (tam też chodziliśmy z mężem).

Poród trwał 7h i nawet nie wiem kiedy to zleciało, bo cały czas mieliśmy super kontakt z położną i jej wsparcie. Takich "aniołów" jest tam więcej...wszystko tłumaczą, pokazują. To samo dotyczy się pielęgniarek na noworodkach, nie protestowały gdy chciałam córkę oddać,bo po prostu chciałam się wykąpać i wyspać. Pokazywały jak przewinąć dziecko, jak przystawić do piersi, nawet same przychodziły i sprawdzały czy dobrze karmię.

Polecam ten szpital ;)))

Witam
Czy ktoś ma może informacje na temat zzo w Bogucicach? Teoretycznie jest dostępne dla wszystkich, słyszałam jednak, że czasami zdarza się, że nie ma akurat wolnego anestezjologa (który jednak zjawia się jeśli jest konieczność zrobienia cc). Bardzo proszę o informacje.
Co do Bogucic i zzo to dają tam podpajęczynówkowe. W nocy praktycznie zawsze anestezjolog jest pod ręką. Czasem w dzień jest na planowanej operacji i jest gorzej. Na CC zawsze sie zjawia bo z cięciem można zawsze chwileczkę poczekać a dziecko jak się samo pcha na świat to nie za bardzo;)

Ola 1994 w Bogucicach przyjmuje Krzysztof Wilk, Rafal Wilk prowadził mi ciąże. Chodzilam do niego na Teatralną. Obydwaj są super. Na Bogucicach jeszcze przyjmuje dr Ilona Kośmider, dr Andrzej Etmański (lekarz świetny stawia niesamowicie trafne diagnozy ale tak boleśnie bada że na d... nie można siąść potem;), dr Beata Gajdeczka... to z tych którym wpadłam pod rękę ale było jeszcze kilku:)

Ostatnia edycja:
Witam!!
Ja właśnie jestem dopiero na początku ciąży bo to 7 tydzień:)
ale lekarz do którego chodzę właśnie mówi ze w bogucicach jego pacjentki rodzą.
szukam informacji właśnie na temat tego szpitala, opieki lekarzy i jak to tam wszystko wygląda. za wszystkie informacje będę wdzięczna.
Czy któraś z Was chodziła do dr Piotra Piecha??

Witam, mam termin na koniec maja - początek czerwca. Chcemy z mężem rodzić w szpitalu na Raciborskiej. Czy któraś z Was rodziła tam niedawno? Jakie są teraz warunki panujące w tym szpitalu, co trzeba zabrać ze sobą, jak wygląda poród rodzinny, jaka jest tam atmosfera? Dziękuję za każdą odpowiedź :) pozdrawiam Natalia

Ja rodziłam tam rok temu,więc nie tak dawno :-) Do porodu rodzinnego musisz mieć skończoną szkołę rodzenia albo wpis ordynatora,że zgadza sie.On nie robi problemów,więc wystarczy podjechać jak ma dyżur.Najlepiej zadzwoń i zapytaj kiedy.Nie wiem czy nie ma jakichś ograniczeń związanych z porodem rodzinnym,bo zawsze zimą (nie wiem jak wiosną) jest zakaz odwiedzin (grypa) i moga robić problemy z porodem rodzinnym,więc jak chcesz mieć pewne info to zadzwoń do nich.
Co do atmosfery to zależy kto ci się trafi na dyzurze.Ja opłaciłam poożną więc o atmosferę byłam spokojna :-) Z porodu tam byłam bardzo zadowolona,ale to moje odczucie i pewnie kazda z rodzących ma na ten temat własne zdanie :-)
Musisz mieć koszulę do porodu,paczkę podkładów na łóżko dużych (chyba rozmiar 60x90cm),pieluszki i chusteczki dla dziecka (ubranka daje szpital),2 paczki dużych podpasek Bella,wodę niegazowaną,swój termometr .Jeśli chcesz znieczulenie to muszisz mieć zrobione badania na krzepliwość i one są ważne 3 tygodnie.Najlepiej wybrać się na konsultację do anestezjologa z tymi badaniami.Ja miałam konsultację przy porodzie dopiero.

Ostatnia edycja:
reklama
bardzo dziękuję za info, do szkoły rodzenia chodzimy także najważniejsze mam już z głowy :) mam nadzieję, że nie będzie żadnej epidemii... :/ na położną niestety nas nie stać, także liczę, że będzie ok :) (bo tyle się tego naczytałam jak to położne i lekarze obchodzą się z rodzącą, że przeraża mnie to...), nie wiedziałam, że ubranka daje szpital (mam już wszystko co byłoby mi potrzebne dla dziecka) zadzwonię tam jeszcze i się upewnię czy się nic nie zmieniło...

a do tego anestezjologa muszę mieć skierowanie? czy wystawia je lekarka prowadząca ciążę? można iść obojętnie do kogo czy konkretnie do tego który pracuje w tym szpitalu?

Do góry