reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szpital Uniwersytecki Kopernika - poród, położne, wasze wrażenia

Dziewczyny,

Szpital Uniwersytecki Kopernika naprawdę zasługuję na bardzo dobrą ocenę i absolutnie nie ma czego się obawiać.
U mnie potoczyło się wszystko bardzo szybko, miałam planowaną cc.
Przed 7 pojawiłam się w rejestracji, a o 11 urodziła się moja córeczka.
Na dole przyjmowała mnie młoda lekarka, która była przemiła, zrobiła mi usg, poinformowała co dalej.
Następnie trafiłam na drugie piętro, gdzie szybko sie mną zajęli (przygotowania do cc - ktg, morfologia, podanie antybiotyku)i odpowiadali na wszystkie moje pytania. Zrobiono mi Ktg, poinformowano, ze za ok. godzinę będę miała cc, pozwolili mi wyjść jeszcze do męża.
Na sali operacyjnej było podobnie, informowali mnie na bieżąco co robią, pani anestezjolog zagadywała podczas operacji, jak wyjęli małą przyłożyli mi ją do buzi.Wszyscy byli uprzejmi i starali się wykonać swoją pracę jak najlepiej.
Później trafiłam na salę pooperacyjną, gdzie po około godzinie przyjechała moja córeczka z lekarką i zbadała ją przy mnie. A dosłownie 5 min po badaniu przyjechała z małą pani od laktacji i przystawiła mi ją do piersi (ta pani była super, jest tez później na oddziale). Mogłam spokojnie nakarmić córkę mimo, że ruch w szpitalu w tym dniu był duży. Na sali leżałam 12h (miałam być dłużej, bo nie było miejsca na oddziale, ale musieli mnie przewieźć, gdyż mieli nieplanowaną cc), małą przywieźli mi jeszcze raz. Stawiali mnie po 8 h, pielęgniarki na sali bardzo uprzejme i pomocne, dopytywały czy boli i dawały środki przeciwbólowe tak, aby nie zaczął się wielki ból.
Z sali pooperacyjnej trafiłam na dostawkę do sali trzyosobowej, ale spędziłam tam tylko noc. Rano przewieziono mnie do sali trzyosobowej, jak tylko zwolniło się miejsce. W sali miałyśmy swoją łazienkę.
Panie położne i pielęgniarki bardzo miłe pomocne, były dostępne na każde zawołanie. Byłam w szpitalu od czwartku do niedzieli i nie spotkałam z nieuprzejmym zachowaniem ze strony personelu. Wszyscy bardzo starają się pomóc jak tylko jakieś dziecko płakało od razu pojawiały się położne (nawet bez dzwonienia), pomagały dostawiać do piersi, tłumaczyły mamom jak karmić, co robić, były bardzo cierpliwe, ciepłe i uprzejme! Czasami proponowały dokarmianie, ale uwierzcie mi było to uzasadnione.
Podsumowując warunki w szpitalu super, wszystko po remoncie, ludzie tam pracujący bardzo fajnie i uprzejmi (nie wiem skąd w necie tyle negatywnych opinii?). Jedyne co mają słabe to jedzenie i niestety bez dożywiania się nie obyło, przynajmniej w moim przypadku. Wszystkie rzeczy dla dzieci są i jest to bardzo wygodne, dla mamy są podkłady.
Z całego serca polecam ten szpital, bardzo pozytywne wspomnienie, wszyscy uprzejmi i pomocni!

Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy! :-)

reklama
Hela85 gratuluje coreczki! Ciesze sie, ze wszystko sie udalo i ze juz mozecie sie cieszyc soba! Dziekuje za informacje i zycze Wam duzo zdrowka!

Gratulacje:):) Zdrówka!!! Mam pytanie do ciężarówek czy przesypiacie całą noc na lewym boku? Ostatnio zauważyłam że zaczęłam puchnąć szczególnie ręce a jak jest u was? Jutro mam pierwsze ktg, będzie to 38 tc a wy już miałyście?

Wiewioreczka24, ja zaczynam spać na lewym, a kończę na prawym :-). Leżę ostatnio często na plecach, ale spać tak się nie da. Zresztą na tym etapie mało co się da, a napewno o wygodzie można zapomnieć :-). Puchną mi ręce i nogi... Co do ktg, to od 35 tyg mam co tydzień.

Ale największa zmora to codzienna zgaga :-). Może znacie jakieś sprawdzone metody, poza Reni, które już nie zawsze pomaga?

Julie - sposób na zgagę, który wypróbowała cała moja rodzina (poza mną, jakoś nigdy nie uskarżałam się na tę dolegliwość) to picie rano - koniecznie na czczo! - szklanki wody z sokiem z połowy cytryny :tak: Nie dość, że pomaga na zgagę, to jeszcze jest zastrzykiem witaminy C.

Hela85 - gratuluje :-D

Miałam opisać swoje wrażenia z porodówki na Kopernika i je tu opisać, ale jadę na nią (a dokładniej: od razu też na KTG) dopiero ten weekend, bo mąż niespodziewanie wylądował w gipsie, a chcieliśmy jechać razem, więc czekamy, aż mu ten biały bucik zdejmą :-) W piątek zaczynam 36 tydzień i nie chcę być ciągle taka niedoinformowana (zwłaszcza, że mam przeczucie, że maleństwo nie wytrzyma w brzuszku kolejnych czterech tygodni).

Doktor doradził, by iść na Kopernika na KTG w weekend wieczorem, Wy też tak chodziłyście?

Hej dziewczyny;)

Ja jednak nie będę z wami rodzić 8.04 ponieważ mała odwróciła się miednicowo. I mamy cesarkę w przyszłym tygodniu. Powiedzcie mi czy potrzebne są te same rzeczy co do naturalnego?

Hej Mamuśki...
Zaczynam dzisiaj 36 tydzień a od jakiś 2 tygodni strasznie zaczęłam puchnąć, ciśnienie mam dobre. czy wy też tak macie?
Pytam bo nie do końca ufam swojemu lekarzowi powiedziała mi że to normalne ale moje stopy czasem wyglądają jak dwa balony i strasznie bolą:( poza tym zażywam tylko femibion i magnez

Co do ktg to mam robione co tydzień od 32 tc i też mam termin na 19 kwietnia :)
pozdrawiam serdecznie

reklama
A jeszcze jedno pytanko zamierzacie coś dać położnej, lekarzowi za opiekę??
Wiem że w innych szpitalach mówią bezpośrednio ile to kosztuje... :/

Do góry