reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szpital Uniwersytecki Kopernika - poród, położne, wasze wrażenia

reklama
hej

Ja właśnie po wizycie na ip na Kopernika, nic się nie dzieje, maluszkowi sie nie spieszy, jak się nic nie wydarzy to kolejna wizyta w piatek, zapis ktg dzidzi bardzo ładny ale bez żadnych skurczy

A wiecie może kiedy robią próbę oksytocyną???

Jak dzień przed cesarką leżałam na patologii to dziewczyna miała robioną próbę w 41tc. Ale nie wiem czy to jakaś reguła jest...
anetaz a na kiedy masz termin?

Ja miałam robioną w 39t. ale to ze względu na to że musiałam szybko urodzić, bo miałam stan przedrzucawkowy. Zwykle się robi około 10 dni po terminie.

Ja miałam robioną w 39t. ale to ze względu na to że musiałam szybko urodzić, bo miałam stan przedrzucawkowy. Zwykle się robi około 10 dni po terminie.

możesz opisać jak to wygląda i ilechociaż w dużej mierze to pewnie kwestia indywidualna

Ostatnia edycja:
Z mojego przykładu nic nie wyniesiesz, bo..... jak tylko pojawił się jakiś lepszy skurcz (wcale nie taki bolesny) to małemu spadło tętno do 60 i od razu mnie pocięli. Podłączają po prostu pompę z oxytocyną i obserwują co się dzieje - czasami nic się nie dzieje i znaczy to że jeszcze nie czas na poród, czasami test OCT wznieca akcję porodową, jest takim impulsem, który rozpoczyna poród, a czasami tak jak u mnie spada dziecku HR i świadczy to o tym, że łożysko jest już niewydolne w pełni i dziecko może nawet nie przeżyć sn, albo urodzić się przyduszone przez te spadki HR i tutaj raczej w porządnym szpitalu z mądrymi lekarzami!!! (bo nie zawsze tak jest!) nie ma szans na sn, bo od razu tną. Tak jak mnie.

Coś takiego Ci wkleję:
[...]Test oksytocynowy polega na wywołaniu skurczów macicy za pomocą kroplówki z oksytocyną i obserwacji tętna dziecka za pomocą KTG podczas skurczów. Ma on na celu sprawdzenie, czy serce dziecka bije w prawidłowym rytmie również w warunkach obciążenia, jakim są dla niego skurcze macicy. Taki test daje lekarzom więcej informacji na temat stanu dziecka niż zwykły zapis KTG. Ponieważ jednak może zapoczątkować poród, wykonuje się go w ciąży donoszonej i tylko w szpitalu. Jeśli podczas skurczów nie występują spadki rytmu serca dziecka, test jest określany jako negatywny, czyli dobry. Test pozytywny oznacza obecność zaburzeń rytmu serca i konieczność w miarę szybkiego zakończenia ciąży.[...]

reklama
dzięki za odp,
miejmy nadzieję ze do piątku maleństwo zechce się już wykluć i obejdzie się bez wywoływania...

Do góry