reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szpital Uniwersytecki Kopernika - poród, położne, wasze wrażenia

reklama
hej

Ja właśnie po wizycie na ip na Kopernika, nic się nie dzieje, maluszkowi sie nie spieszy, jak się nic nie wydarzy to kolejna wizyta w piatek, zapis ktg dzidzi bardzo ładny ale bez żadnych skurczy

A wiecie może kiedy robią próbę oksytocyną???

Jak dzień przed cesarką leżałam na patologii to dziewczyna miała robioną próbę w 41tc. Ale nie wiem czy to jakaś reguła jest...
anetaz a na kiedy masz termin?

Ja miałam robioną w 39t. ale to ze względu na to że musiałam szybko urodzić, bo miałam stan przedrzucawkowy. Zwykle się robi około 10 dni po terminie.

Ja miałam robioną w 39t. ale to ze względu na to że musiałam szybko urodzić, bo miałam stan przedrzucawkowy. Zwykle się robi około 10 dni po terminie.

możesz opisać jak to wygląda i ilechociaż w dużej mierze to pewnie kwestia indywidualna

Ostatnia edycja:
Z mojego przykładu nic nie wyniesiesz, bo..... jak tylko pojawił się jakiś lepszy skurcz (wcale nie taki bolesny) to małemu spadło tętno do 60 i od razu mnie pocięli. Podłączają po prostu pompę z oxytocyną i obserwują co się dzieje - czasami nic się nie dzieje i znaczy to że jeszcze nie czas na poród, czasami test OCT wznieca akcję porodową, jest takim impulsem, który rozpoczyna poród, a czasami tak jak u mnie spada dziecku HR i świadczy to o tym, że łożysko jest już niewydolne w pełni i dziecko może nawet nie przeżyć sn, albo urodzić się przyduszone przez te spadki HR i tutaj raczej w porządnym szpitalu z mądrymi lekarzami!!! (bo nie zawsze tak jest!) nie ma szans na sn, bo od razu tną. Tak jak mnie.

Coś takiego Ci wkleję:
[...]Test oksytocynowy polega na wywołaniu skurczów macicy za pomocą kroplówki z oksytocyną i obserwacji tętna dziecka za pomocą KTG podczas skurczów. Ma on na celu sprawdzenie, czy serce dziecka bije w prawidłowym rytmie również w warunkach obciążenia, jakim są dla niego skurcze macicy. Taki test daje lekarzom więcej informacji na temat stanu dziecka niż zwykły zapis KTG. Ponieważ jednak może zapoczątkować poród, wykonuje się go w ciąży donoszonej i tylko w szpitalu. Jeśli podczas skurczów nie występują spadki rytmu serca dziecka, test jest określany jako negatywny, czyli dobry. Test pozytywny oznacza obecność zaburzeń rytmu serca i konieczność w miarę szybkiego zakończenia ciąży.[...]

reklama
dzięki za odp,
miejmy nadzieję ze do piątku maleństwo zechce się już wykluć i obejdzie się bez wywoływania...

Do góry