Hej
Jestem na bieżąco z tematem cukrzycy i ewentualnego cc i też w 32tyg więc może pomogę
-Czy to prawda ze z cukrzyca ciazowa to tylko na patologie ciazy?
Z cukrzycą ciążową możesz też rodzić na Ujastku ( z tego co wiem ma 2 stopień referencyjności na 3 możliwe ( najwyższy 3 ma tylko Kopernik), ale sama miałam ten dylemat i po dłuższych przemyśleniach za i przeciw stwierdziłam, że dam drugi raz szansę i powtórnie urodzę w SU Kopernik ( pierwszą ciąże ze względu na brak postępu porodu miałam rozwiązaną cc 7 lat temu, sam szpital ok (ekipa od cc fantastyczna), ale w poradni patologii była "patologia"
na chwilę obecną mam za sobą wizytę w Poradni Patologii i jak narazie jestem bardzo pozytywnie zaskoczona
spore zmiany na plus
-Czy planowany porod CC (ze skierowaniem na Kopernika) jest planowany jakos z wyprzedzeniem? Czy poprostu czeka sie na bole?
Jeżeli będziesz miała poród ze wskazań medycznych to planują termin rozwiązania na 39 tydzień
-Jak teraz wyglada ogolnie opieka na porodowce oraz sali poporodowej?
Tu powinny się wypowiedzieć Dziewczyny które ostatnio rodziły. Podczas wcześniejszego porodu Dziecko dostawało się po 12h, ale jak się źle czułaś po cc to brano na noc.
-Czy bez problemu dostane znieczulenie o ktore poprosze , czy robia jakies problemy?
Jeżeli masz cc to automatycznie do zabiegu jest znieczulenie, jeżeli rodzisz sn to trzeba poprosić, żeby w odpowiednim momencie podali, często jak się "akcja rozkręca" jest za późno bo zdarza się że znieczulenie hamuje postęp porodu, ale to położna będzie kontrolowała.
Jeżeli miałabyś cc to po zabiegu różnie schodzi to znieczulenie, ja nie chciałam leków przeciwbólowych bo myślałam że jest super po czym jak mi zeszło to szybko poprosiłam
Nawiązując jeszcze do tematu cukrzycy ciążowej to Ja miałam problem z cukrem na czczo wahał się mdz. 96-108 a po I śniadaniu 135 1godz po posiłku i wprowadzili mi insulinę (na noc i przed pierwszym śniadaniem dzienną), ale podobnie miałam w pierwszej ciąży