reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

SZPINAK

sreberko

mała iskierka 05-09-08 :)
Dołączył(a)
21 Lipiec 2006
Postów
8 204
Miasto
za górami za.....
jak się zapatrujecie na szpinak ja ostatnio miałam okazję jeść pierogi ze szpinakiem i serem feta tylko mój małżonek na mnie dziwnie patrzył  ;D ale obiecał KIEDYŚ spróbować tylko to kiedyś
a tak wogóle to ja szpinaczek pod każdą postacią
macie może jakies ciekawe przepisy?? ;D
 
reklama
mmmm szpinak. uwielbiam, chociaż niektórzy mylą go z trawą.
mój Rafał uwielbia, jak robię makaron ze szpinakiem:

makaron pene (rurki) + sos szpinakowy

sos:
proporcje na jeden obiad ok 3 dorosłe osoby:

1 op. szpinaku mrożonego, lub jeszcze lepiej duża siatka (1,5kg)liści szpinaku
1 śmietana kwaśna 12% lub 8% duża (400g)
3 ząbki czosnku
czosnek granulowany
1/2 kg dobrej kiełbaski do podsmażenia

gotujemy szpinak, odcedzamy, przekładamy do garnka i mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem do smaku (jak kto lubi, my wrzucamy duużo czosnku - tego w ząbkach posiekanego i jeszcze trochę granulowanego)
na patelni smażymy kiełbaskę pokrojoną w kostkę. podsmażoną dodajemy do sosu, mieszamy.

makaron na talerz, polać sosem, można posypać serem żółtym


kiedy byłam dzieckiem, moja mama często mieszała ugotowany szpinak z ugotowaną kaszą jęczmienną i do tego robiła jajka sadzone - również polecam.

ważne jest, żeby do przyrządzenia szpinaku użyć choć odrobinę tłuszczu - wtedy będziemy mieć szansę wchłonięcia żelaza, którego szpinak ma pod dostatkiem

życzę smacznego
 
osobiście: szpinak i owszem... z daleka, no może odraobnka na pizzy... ale moje dziecko dostaje w przedszkolu pierogi ze szpinakiem i w domu mówi, że jej smakowały te pierogi z brokułami :D
 
do niedawna nie mogłam patrzeć na szpinak - wspomnienia z przedszkola ;D
ale po namowie koleżanki spróbowałam właśnie penne, podonie robione jak wyżej
i zakochałamsię w tych liściach....

przynajmniej raz w tygodniu szpinak na talerzu :)
za mną jedzą i mąż i synek - nie mają innego wyjścia :) ale żadnych protestów nie słyszałąm....
no i jedna z koleżanek bb-owych podałą link do fajnej stronki
http://szpinak.prv.pl/ POLECAM
 
ja kocham szpinak a ostatnio koleżanka dała mi nowy przepis na kluseczki szpinakowe-niebo w gębie ;)

2 pęczki szpinaku (30 dkg)
2 żółtka
1 szklanka kaszy mannej ( jeśli ktoś bardzo nie lubi można ją zastapi 1 szklanka bułki tartej )
1 opakowanie serka kremowego typu bieluch
gałka muszkatałowa do smaku
sól i pieprz

Szpinak obgotowac (chwilkę) dobrze odcisnąc i drobno posiekac tak aby kluski sie nie rozpadały.
Do szpinaku dodac żółtka,serek i kasze.Doprawic gałka muszkatałowa solą i pieprzem.
Ciasto powinno stac pół godziny w lodówce.
Kluski kłaśc na osolony wrzątek,chwilkę gotowac,odcedzic.
Podawac z podsmarzoną tartą bułeczka na maśle lub z masłem czosnkowym.

Smacznego :)
 
No prosze prosze
ciesze sie ze jest nas wiecej....:)
moj maz twierdzi ze trawska jesc nie bedzie 
a ja min raz w tygodniu
no coz obiecal ze kiedys moze zje...
pozyjemy zobaczymy ;)

pozdrowionka
 
Ja szpinak UWIELBIAM ! Mogę go jesc miskami zamiast czipsów na filmie ;) Zawsze z dużą ilością czosnku, przemycam go w kuchni gdzie się da - a i córcia go polubiła!
 
reklama
Do góry