reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

SZPINAK

a ja polecam sos szpinakowy
najpierw robi sie beszamel:
z litra mleka odlewa sie szklanke i wlewa ja do miski, dodaje sie do tego 5 lyzek maki i szczypte soli. Wszystko sie miesza. Reszte mleka (z ktorego odlewalismy szklanke) gotujemy razem z 2,5 lyzkami masla. Kiedy mleko zaczyna sie gotowac dodajemy pozostale mleko z maka i dokladnie mieszamy na wolnym ogniu az powstanie gesta, jednolita masa. W ten sposob mamy beszamel do ktorego dodajemy torebke mrozonego szpinaku. Nastepnie polecam dodac 4 serki bieluch (moze byc inny smietankowy np mascarpone). Mozna dodac odrobine czosnku (jak ktos nie lubi to nie trzeba), troszke pieprzu i tarty zolty ser (wedlug uznania). Do tego polecam makaron rurki, ja zazwyczaj dodaje penne. Normalnie gotujemy makaron a pozniej dodajemy sos i czekamy chwile zeby makaron nieco nasiakl sosem.
Inny wariant to zapieczenie makaronu z sosem.

Jest to naprwade smaczne. Ja osobiscie nie lubie szpinaku ale w takiej kombinacji poprostu uwielbiam. Nawet dzieci to uwielbiaja.

Pozdrawiam i zycze smacznego
 
reklama
ja generealnie nieprzepadam za pieczarkami, ale calkiem niezly pomysl bo moj maz uwielbia pieczarki i wogole to danie ze szpinakiem wiec bedzie mial 2 in 1 czyli pelna ekstaza :-D
 
A naleśniki zapiekane ze szpinakiem?Palce lizać:tak: .Naleśniki jak zrobić to wiadomo.Szpinak mrożony poddusić na maśle,dodać przeciśnięty czosnek,śmietanę,gałkę muszkat.,posolić,popieprzyć.Jak wystygnie dodać pokruszony ser feta i trochę żółtego-startego na tarce.Tym farszem smarować naleśniki,ułożyć w naczyniu do zapiekania,posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku ok.20 minFANTASTYCZNE ŻAREŁKO;-) .
Mój mąż na szczęście lubi tę trawę.Mam nadzieję,że nasz syn też będzie"trawożerny"
 
Napisze tutaj ten przepis, bo któraś z Was wspominała że jej mąż lubi mięsne dania - a to jest mięso i szpinak w jednym.

Bierzecie kawałek schabowego -jak na kotlet (może być pierś z kurczaka, ale ciężej zrobić), rozbijacie go na cieniutko, sypiecie przyprawami (takie jakie lubicie), na to nakładacie ser żółty pokrojony w cieniutkie plasterki i smarujecie masą szpinakową (przepis na szpinak poniżej). Całość zawijacie, obtaczacie w bułce, jajku i znowu w bułce. Wrzucacie to na głęboki olej, a najlepiej do frytownicy jeśli jest na tyle szeroka. Smażycie i podajecie z ziemniaczkami i ulubioną surówką (w moim wypadku to brokułki lub ogóreczek ze śmietaną).

Przepis na szpinak - na zimną patelnię wlać łyżkę oliwy i wrzucić wyciśnięty ząbek czosnku. Zeszklić go, dodać szpinak (najszybciej mrożony, pół paczki starcza na około 6-8 kotlecików). Jak już się to wszystko dobrze zagrzeja to solimy (dość sporo, ale nie przesadzamy ;-) ) i pieprzymy. Dodajemy jajko i energicznie mieszamy. Jak będzie ładnie wymieszane to dajemy 3 łyżki śmietany, mieszamy i przyprawiamy curry.
Szpinak ten można też użyć jako farsz do naleśniczków i zapiec je posypane startym serem.

Trochę dużo pisane, a robi się szybciutko.
 
Szpinak mrożony, ale najlepiej oczywiście świeży, leciutko zblanszowany, żeby był jeszcze twardy, do tego rozpuszczamy w śmietance trochę sera typu blue i jeśli mamy mrożony to dorzucamy i odparowujemy, żeby zgęstniał, a jeśli świeży to kładziemy makaron na talerz na to szpinak i polewany sosem śmietanowo-serowym. PYCHA!
 
reklama
Do góry