reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szkoła rodzenia

Niom :-) u nas wlasnie usg podobno maja wszystkie maluchy :-) To dobrze, bo ja mialam (a raczej nadal mam) dysplazje ;-(
Najbardziej dawala sie we znaki, kiedy intensywnie roslam. Wtedy tez "klikalo" i bolalo. A czasami bylo takie wrazenie, jakby glowka kosci udowej zahaczala sie o panewke ;-( albo smarowanka bylo za malo ;-(
Ale przeslo troche... Tylko ze spaniem na boczku za dlugo sa problemy i zakladaniem nozek na krzyz :-)

reklama
Misia z tego co wiem przynajmniej u nas każde dziecko w 6 tyg życia ma robione usg bioderek, bez względu na to czy jest podejrzenie dysplazji czy nie. Co do tego pieluchowania to przekazałam tylko info od położnej ze szkoły rodzenia. Ja się z tym wcześniej nie spotkałam. W szkole też mi o tym nie mówili żeby pieluchować szeroko każde dziecko. A co do kładzenia na brzuchu to też mówiła ale nie jak już się pojawi dysplazja ale zapobiegawczo i podejrzewam ta pielucha też jest zapobiegawczo. Tak samo jest z noszeniem dziecka. Powinno mieć nóżki na żabkę

Z tym pieluchowaniem szerokim to ja slyszalam podobnie, jak mowila polozna Magduski...
Ale to moze cos przestarzalego, jak jeszcze usg sie nie robilo.
Generalnie lepiej rozwijaja sie biodrka (nawet te zdrowe) jak sie tak dzidzie ubiera. I nosi szeroko etc. Ale ja sie na tym w ogole nie znam i poczekam na spotkanie z pediatra (mamy takie miec na SR). Zapytam o to wtedy. I podziele sie z Wami informacjami :-)

Kira25 pisze:
Moj szpital prowadzi badania przesiewowe po urodzeniu. Wiec widac mozna cos juz wykryc w trzech pierwszych dobach po urodzeniu.
A z badaniem sluchu to jest tak, ze teraz juz wszystkie szpitale to wykonuja. Zadbal Owsiak. Tylko dzieki jego sprzetowi jest taka mozliwosc we wszystkich miejscach.
Oskarek jak miał robione badanie na słuch jeszcze w szpitalu to dostał własnie taki dyplom WOŚP ;)

Magduska pisze:
W szkole też mi o tym nie mówili żeby pieluchować szeroko każde dziecko.

no bo tak zrozumiałam ten drugi punkt na liście, że jest to standard według tej szkoły rodzenia i zalecenie które się stosuje u każdego dziecka bez względu na to czy została potwierdzona dysplazja czy nie... ::)
dlatego się zdziwiłam bo jestem w tym temacie na świeżo i według tego co ja przyszła fizjoterapeutka się uczę to nie ma sensu pieluchowanie zdrowych dzieci... nawet jak się stwierdza dysplazję to nie zawsze pieluchowanie się stosuje, bo to zależy od budowy bioderek każdego malucha, co można określić przez usg. Po prostu są różne metody... znacznie bardziej skuteczne jest kładzenie dziecka na brzuszku :)

Heh misia chodziło mi o szkołę Liceum Medyczne :-) bo skończyłam wydział opiekunka dziecięca i tam nie mówili nam o szerokim pieluchowaniu u każdego dziecka. A to co napisałam w 2 punkcie to wiadomości ze szkoły rodzenia :) Sorki źle to zapisałam hehe.

pieluchowac szerogo grubo szeby male mialo rozstawione nozki ....dlatego tertre i takj sie wsadza......na 4 polozne wszytskie tak mi mowily..

Myfcia i też Ci mówiły, że zapobiegawczo?? Bo ja jeszcze specjalnie pytałam czy każde dziecko tak powinno się pieluchować i powiedziała mi, że tak!! Przynajmniej do USG bioderek w 6 tygodniu życia

reklama
Chryste Panie...To ja juz nic nie wiem. To pieluchować szeroko, czy nie? I czy noworodka można od razu kłaść na brzuszku? Zaczynam strasznie żałować, że do szkoły rodzenie nie chodziłam, bo jeszcze krzywdę dziecku zrobię. NÓŻKI NA ŻABKĘ???

Do góry