reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

SZKOŁA RODZENIA

oddychac przepona?ja tego nie umiem pojac...............wdychac powietrze razem z brzuszkiem czy bez,tzn.czy brzuszek ma pracowac podczas wdechu?????????????????????sory pewnie glupszego pytania nikt nie slyszal ::)

reklama
jak mi połozna tłumaczyła - to brzuszek widocznie ma się poruszać - musi być widać ruch brzusia, np w pozycji lezącej jak unosi sięi opada... ale ruch samego brzusia - bez klatki piersiowej - tego trzeba sie nauczyć...
ja miałam łatiwej bo zawze oddycham połowiecznie męsko - damsko, czyli połowa wdechu klatką połowa przeponą - więc musiałma tylk wyeliminowac ruch klatką...

męzczyźni oddychają zazwyczaj przeponą - przypatrzcie sie im, a przy najbliższej okazji spytajcie sie położnej czy wasz oddech to juz oddech przeponą. - w razie czego ona skoryguje.

ja od kilku lat potrafie pracowac przepona... nauczyłam sie tego uczac sie spiewac :)...i zgadzam sie z Azik...:)...przy wdechy ma sie podniesc brzuszek ,przy wydechu opadac....połózcie sie i społózcie reke na przeponie....po jakims czasie wejdzie wam to w krwe...tylko uwazajcie!! po kilku takich wdechach mozecie miec zawroty głowy z powodu dotlenienia orgazizmu:):):)...połozne nazywaja to oddychaniem torem brzusznym ...bardzo to pomaga przy porodzie naturalnym...

syliwa to normalne oddychanie

wdech - nabranie powietrza - więc albo klasta albo brzusio musi się unieść
wydech - oddanie powietrza - więc albo klatka albo brzusio opada...
;)

reklama
Do góry