reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szkoła Rodzenia

hehehe wlasnie szukam tego watku....i za cholere znalezc nie moge....ale skasuje go napewno bo szkoda robic z forum smietnik ;)

reklama

juz znalazlam tylko pisza mi ze nie moge sama usunac tego watku :( wrrrrr... tylko poprosic moderatora?? wiecie jak to zrobic?

A jej profil znajdziesz jak wejdziesz katalog wyżej (będzie napis moderator Aletka) Kliknij na Aletka i na dole "wyślij wiad. prywatną"

dziś jadę do szkoły rodzenia na 17.30
mamy mieć temat pielęgnacji noworodka...
podziele się z wami zdniem mojej połoznej :)

Napiszę Wam co mi przekazali apropo karmienia (najpierwco się stanie po porodzie):

Siara pojawi się w 1-3 doby po porodzie w małej ilości. I jest to wystarczające, gdyż pobudza ona wytwarzanie enzymów trawiennych w niedojrzałym jeszcze układzie pokarmowym. Dlatego dzidzie na początku tracą na wadze.
Mniej więcej w 3 dobie pojawia się u dzieci duży głód, a u nas nawał mleczny (i szaleństwo hormonów). Tzn prawdopodobnie zareagujemy płaczem (tu tatusiowie zostali pouczeni, że mają nas wspierać i zrozumieć, że płaczemy bo szaleją w nas hormony). Jak będziemy czuć kłucia w piersiach to mamy budzić dzidzię i karmić. Jak to nie pomoże to ew. odciągnąć pokarm. Na bolące piersi pomagają też okłady z mrożonej kapusty (albo czegoś mrożonego) - zimno przychamuje nam trochę laktację (przez obkurczenie naczyń krwionośnych).
Nawał trwa kilkanaście-24 godzin. Czasem można napić się szałwi (do 3 szkl/dziennie).
Po 5-6 dniach stabilizuje się laktacja a przy prawidłowym przystawieniu dziecka słydszymy jak maluszek połyka.
Prawidłowo przystawione dziecko:
-buzia wypełniona piersią, policzki pełne
-usta szeroko otwarte, wargi wywinięte
-czubek nosa i broda dotykają do piersi
-duża część otoczki jest w buzi dziecka
A najlepiej karmić na siedząco (kolana wyżej bioder - np stołeczek pod nogi). Jeśli całe karmienie jest bolesne - zgłosić siędo poradni laktacyjnej.

reklama
hmmm, ja słyszałam, ze siara pojawia się natychmiast (co by się zgadzało, bo u mnie już się pojawiła ;D).. a pokarm właściwy ok. 3 doby po porodzie i stąd ten nawał mleczny.
z szałwią trzeba uważać, bo hamuje laktację, także dobra jest jedynie na ten nawał...
wraz z nawałem pojawia się to szaleństwo hormonów o którym piszesz patka :) zwane baby blues... :)
a kapusta podobno jest rewelacyjna!
trzeba jrozbić nieco liście, zapakować do lodówki, a potem buch na cycki bolące... ;D leczy też zastoje podobno...
no, zobaczymy

Do góry