reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szef kuchni poleca - czyli nasze przepisy :)

"BEZA" (przepis podkradziony z masterschefa)
-4białka
-200g cukru pudru
-2łyżeczki mąki ziemniaczanej
-1łyżeczka octu winnego
Gdy białka już prawie sztywne ,dodać cukier,po roztarciu,mąkę i ocet. Ubijać do sztywności. (im dużej ,tym lepsza)
Piekarnik nagrzać do 180st,gdy nagrzany włożyć białka do piekarnika ,zamknąć i od razu zmniejszyć temp. do 150st. piec 30min. Wyłączyć piekarnik i studzić jak najdłużej w piekarniku,nie otwierając drzwi (najkrócej 30min,ja przeważnie piekę wieczorem a rano wyjmuję dopiero)
Ach i jeszcze jedno. Na papierze obrysować okrąg o średnicy ok 20cm i na ten okrąg wykładać białka ,i na drugim papierze to samo. Wkładam oba jednocześnie na blaszkach od piekarnika,jeden na górę,drugi na dół i oba jednocześnie piekę na termoobiegu.

krem:
-250g mascarpone
-250ml śmietanki 36%
-kilka kropel soku z cytryny
-płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
-szczypta startej skórki z limonki
-1łyżka cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny,skórką z cytryny i limonki. Dodać do niego kilka łyżek ubitej śmietany,powoli mieszać i dokładać resztę.

kisiel z wina:
-150ml półsłodkiego wina lub słodkiego
-1/2łyżeczki mąki ziemniaczanej
-1łyżeczka miodu
-1/2szkl borówki (jak nie miałam to dawałam konfiturę z jagód)
Wino zagotować,dodać miód. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać mąkę z odrobiną wody,dodać do ciepłego wina,wystudzić. Kiedy kisiel będzie gotowy dodać borówki.

Na spód bezy wyłożyć krem ,dookoła po krawędzi więcej go (zrobić taki basenik,tak by kisiel nie wyleciał) i w środek wlać kisiel. Przełożyć drugą bezą,posypać cukrem pudrem.
 
Ostatnia edycja:
reklama
"TORT DAKŁAS" (sowa)

Beza:
-5białek
-1łyżeczka octu winnego
-4łyżki brązowego cukru
-1szkl.cukru
-8daktyli suszonych
-kilka orzechów włoskich (garsteczka)
Białka na sztywno,dodać ocet,cukier,na końcu bakalie. Na 2 namalowane na papierze koła o średnicy 24cm wyłożyć masę. Suszyć w temp. 120/130st na termoobiegu przez 1,5godz.

Masa:
-250g serka mascarpone
-330ml. śmietany kremówki (z biedronki)
-150ml krówki z puszki (1/2puszki)
-10daktyli
-kilka orzechów włoskich
Serek wymieszać z krówką na jednolitą masę. Do masy serowej dodać łyżkami ubitą śmietanę i wymieszać ręcznie. Na końcu do masy bakalie. Przełożyć bezy kremem.
Smacznego
 
Brownie. Szybki prosty przepis.

220 gr masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3jajka
szklanka cukru- ja biorę trzcinowy
szklanka maki przennej

W rondelku, na średnim ogniu rozpuszczamy pokrojone masło i połamana czekoladę. Ważne by tylko rozpuścić a nie zagotować. Po rozpuszczeniu odstawiamy na bok.

W misce ucieramy całe jajka z cukrem (ja używam do tego mikseru na wolnych obrotach).
Dodajemy rozpuszczona czekoladę z masłem i mieszamy.
Dodajemy mąkę i mieszamy (ja używam miksera, na wolnych obrotach)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (ja lubię jak środek jest wilgotny, wiec ustawiam tylko gore i dół, bez termoobiegu)

Spod foremki wykładamy papierem do pieczenia a brzegi smarujemy masłem. Masę wlewamy do formy.
Wstawiamy do piekarnika na 20 min.

Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Mozna podawać z bita śmietana lub musem malinowym lub truskawkowym i udekorować mięta. Oczywiście w towarzystwie dobrej kawy.
 
Muszle 
Skladniki potrzebne: muszle conhilioni, 3 pojedyncze filety z kuraka, 60-70dag pieczarek, 2 papryki, 3 cebule, ser zolty, sloik sosu slodko-kwasnego do kurczaka, przyprawy.
Makaron gotujemy z dodatkiem soli, tak, zeby byl troszke.niedogotowany. kuraka kroimi na malutkie kawalki i smazymy na patelni z sola, pieprzem, papryka slodka, papryka ostra, ziolami prowansalskimi. Na drugiej patelni dusimy pieczarki, papryke i cebule, jak woda wyparuje mieszamy z kurakiem i smazymy jeszcze troszke.
Nadziewamy muszle, ukladamy na blaszce uprzednio posmarowanej troszeczke keczupem. Na to daje ze sloika sos slodko-kwasny do kurczaka z biedronki bo mi najlepeij smakuje. Pieke 15 minut w 200 stopniach, potem nakladam starty ser zolty i pieke jeszcze 5 minut w 230 stopniach.

Mam nadzieje, ze zrozumiale 
 
Acha, jak pisalam w watku naszym, mozna dodac kukurydze, ogorek konserwowy, prazony slonecznik na ser stopiony juz. Badzcie kreatywne hihi :)
 
Racuszki :)
Składniki:
- 2 jaja
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanka mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 jabłka mogą być starte ale ja kroję w kostkę
- Cukier puder do posypania
- Olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:
- na dzień dobry jajko ubijamy z cukrem na puszysta masę, jest to ważne bo ta puszystosc pozwala racuchom rosnąć w czasie smażenia
- teraz stopniowo dodajemy mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia i mleko. Ale po trochu trochę mąki i mleka i mieszamy, i znów trochę tego i tego i mieszamy, delikatnie najlepiej łyżką
- Na koniec jabłka
-Całość jest gęsta!
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu
- Na koniec posypać cukrem pudrem, ale dobre tez z dżemem truskawkowym :D a ja nie dodaje nic i są też dobre

Racuszki są chrupiące na wierzchu i pieknie pachną

przepis ściągnięty od styczniówki:) są pyszne:)
 
Kurczak w ciescie kokosowym.

3 lyzki maki
3 lyzki maki ziemniaczanej
1 jajko
3 lyzki wiorek kokosowych
Woda
Szczypta soli

Mieszamy wszystko. Wody dodajemy tak, aby ciasto bylo plynne ale geste ( gestsze niz nalesnikowe). Kokosu tez mozna dac wiecej(ja daje na oko). Kurczaka kroimy w kostke i moczymy w ciescie i na gleboki tluszcz, lub frytkownice.
Ja zazwyczaj podaje z sosem slodko kwasnym do maczania:-)
 
Sphagetti carbonara:
Najlepiej składniki kupic w Lidlu
- boczek pokrojony w kostkę ( w Lidlu mamy już gotowy skrojony i jest zapakowany w tackę)
-śmietanka 30 mała
-cebula w kostkę
-czosnek
-żółtko
Boczek podsmażyć z cebula i czosnkiem, wrzucić ugotowany makaron, wlac rozrobioną śmietankę z żółtkiem cały czas mieszając na koniec posypać tartym serem jeszcze chwile smażyć i smacznego
JA nigdy nie lubiłam tego dania, bo sos z torebki był za bardzo serowy i tym samym mdły, a z tego przepisu zjadłam 2 wielkie talerze :sorry2:
 
Przepis z ksiazki kucharskiej z biedronki:p robiony pierwszy raz w zyciu, wiec streszczam tekst z ksiazki.
Poledwiczki z marmolada z czerwonej cebuli.

0.5kg poledwiczek wieprzowych
1kg czerwonej cebuli
100 ml octu balsamicznego
50 g cukru
1 lyzeczka tymianku
Oliwa z oliwek
Sol pieprz


Poledwiczki nacieramy sola, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy na godzine.
Cebule pokroic w polplasterki i podsmazac na oliwie z tymiankiem przez 15 min. Dodac cukier i ocet (ja bym dala troche mniej cukru bo slodkie) i gotowac az odparuje i zgestnieje. Doprawic sola i pieprzem do smaku.
Poledwiczki smazyc na oleju przez 7 min. Podawac z cebula i pieczonymi ziemniakami.
 
reklama
Może jakieś przepisy dla mamy karmiącej? Mam garnek do gotowania na parze. Proszę o pomysł na cos prostego bo ja słaby kucharz jestem. Aha - jeszcze nie mam piekarnika (ale jest w planach)
 
Do góry