Magda_z_uk
Po pierwsze MAMA ;)
Nie wiem czemu, ale przeoczyłam prośbę Słonko o przepis na tortille. Oto i on :
Tortille - składniki na 6 placków:
1,5 szkl. mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 3/4 szkl. ciepłej wody
1 łyżka oleju
można dodać ulubione zioła.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i ewentualnymi przyprawami. Dolać wodę, dokładnie wymieszać. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać olej i wyrobić ciasto. Ciasto ma być w konsystencji miękkie.
Blat oprószyć mąką, z ciasta uformować wałek i podzielić na 5 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką z obu stron. Za pomocą talerzyka (o średnicy rozmiaru patelni na której będziecie smażyć) wykrajać tortille. Z pozostałych skrawków wyrobić ciasto, powinno starczyć na ostatni placek (mi wyszło w sumie 6 placków). Tortille podgrzewać z dwóch stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni - ok. 30 sekund na jednej stronie - gdy pojawią się pęcherzyki przewrócić placek na drugą stronę. Po każdym placku ręcznikiem papierowym usunąć mąkę z patelni. Tak gotowe tortille nadziewać wg uznania.
Smacznego! :-)
Tortille - składniki na 6 placków:
1,5 szkl. mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 3/4 szkl. ciepłej wody
1 łyżka oleju
można dodać ulubione zioła.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i ewentualnymi przyprawami. Dolać wodę, dokładnie wymieszać. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać olej i wyrobić ciasto. Ciasto ma być w konsystencji miękkie.
Blat oprószyć mąką, z ciasta uformować wałek i podzielić na 5 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką z obu stron. Za pomocą talerzyka (o średnicy rozmiaru patelni na której będziecie smażyć) wykrajać tortille. Z pozostałych skrawków wyrobić ciasto, powinno starczyć na ostatni placek (mi wyszło w sumie 6 placków). Tortille podgrzewać z dwóch stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni - ok. 30 sekund na jednej stronie - gdy pojawią się pęcherzyki przewrócić placek na drugą stronę. Po każdym placku ręcznikiem papierowym usunąć mąkę z patelni. Tak gotowe tortille nadziewać wg uznania.
Smacznego! :-)