reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Szef kuchni poleca - czyli nasze przepisy :)

Nie wiem czemu, ale przeoczyłam prośbę Słonko o przepis na tortille. Oto i on :

Tortille - składniki na 6 placków:

1,5 szkl. mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 3/4 szkl. ciepłej wody
1 łyżka oleju
można dodać ulubione zioła.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i ewentualnymi przyprawami. Dolać wodę, dokładnie wymieszać. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać olej i wyrobić ciasto. Ciasto ma być w konsystencji miękkie.
Blat oprószyć mąką, z ciasta uformować wałek i podzielić na 5 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką z obu stron. Za pomocą talerzyka (o średnicy rozmiaru patelni na której będziecie smażyć) wykrajać tortille. Z pozostałych skrawków wyrobić ciasto, powinno starczyć na ostatni placek (mi wyszło w sumie 6 placków). Tortille podgrzewać z dwóch stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni - ok. 30 sekund na jednej stronie - gdy pojawią się pęcherzyki przewrócić placek na drugą stronę. Po każdym placku ręcznikiem papierowym usunąć mąkę z patelni. Tak gotowe tortille nadziewać wg uznania.

Smacznego! :-)
 
reklama
Madzialenka z UK, ależ masz pamięć. Ja juz sama zapomniała, że poprosiłam ;-)
A właśnie dziś za mną chodzi torttila!!!! Kurde zastanawiam się jeszcze jak robią te placki w Macu, do McWrapa. Może wiecie co zrobić, żeby były takie elastyczne i lekko kleiste?
 
Kupuje gotowe np w Aldi i wkładam na 1 minutę do mikrofalówki :sorry:
Nie mam mikrofali :-D

Ja kupuję zazwyczaj w Biedronce. Czasem nawet bywają takie wieloziarniste, ze szpinakiem lub z pomidorami. Grzejemy wg. zaleceń z opakowania w piekarniku przez minutę. Oczywiście są równie pyszne, a może i lepsze niż te z Maca. Jednak zastanawia mnie jak oni robią te swoje placki, bo one są takie jakby bardziej "mokre". Elastycznem takie gumowate.

A jak już jesteśmy tu, to oto przepisy na bób:
Bób w różnych odsłonach. Zobacz przepisy! - Galeria - zdjęcie 8/8 - Onet Gotowanie


Acha i chciałam pochwalić się, że z udek zrobiłam zrazy :-D:rofl2:
Ponieważ cebulowo-pieczarkowe nadzienie nie jarało mnie, a dostałam słoik kwaszeniaków od teściowej to poszłam w tym kierunku. Przyszedł mąż i zaproponował, żeby posmarować od środka musztardą, jak zrazy wołowe. No i suip! Zrobiliśmy tak. Wyszły bardzo dobre, mimo, że zapomniałam posolić sosu, w którym się dusiły :sorry:
POLECAM, jak komuś znudzą się udziki pieczone, udziki zasmażane i duszone w majeranku :tak:

A i po bezsennym poranku pewnego dnia postanowiłam zrobić STRIPSY z KFC. Znalazłam u gościa "Kocham gotować" na YT przepis na nie. Można je wykorzystać jako samoistne dnie, albo nadzienie właśnie do tortilli lub a'la McChickenów :rofl2:
WIEM, WIEM! MAM FIOŁA NA PUNKCIE FASTFOODÓW!
 
Niestety nie jestem w stanie podać dokładnie proporcji, bo wszystko robiłam "na oko" i "do smaku". Także, wszystko będzie mniej-więcej, ale jak umiecie zrobić zwykłe mielone, to będziecie wiedzieć o co chodzi, bo zasada jest taka sama. No i zmiana jest tylko taka, że ja do mielonych wszelakich nie daję bułki moczonej, a bułkę tartą do czasu, aż masa ma odpowiednią konsystencję.

MIELONE Z RYBY
600g rybek z Wisły ;-)
2 jajka
3 małe cebulki
bułka tarta, do uzyskania odp. masy
sól i pieprz do smaku

Rybki należy oczyścić z łusek i wnętrzności. Obciąć głowy i wyjąć największe ości, kręgosłup, obciąć płetwy. Trochę bałam się tego zostawiania mini-ości, ale teściowa powiedziała, że wszystko pójdzie przez maszynkę.
Oczyszczone rybki wrzucam do maszynki do mielenia. Do maszynki wrzucam także cebulkę. Całą masę zmieliłam trzy razy, żeby wszystko dokładnie się zmieliło, przede wszystkim ostki.
Po zmieleniu do masy dodajemy jajka, przyprawy i bułkę tartą. Jak już wszystko wygląda na gotowe, wołamy męża, żeby próbował surowizny, czy dobrze przyprawiona :-D
Formujemy kotlety wielkości, jaka nam pasuje, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto.

Do takich kotletów można użyć także mrożonych filetów lub kostki rybnej.

SMACZNEGO!
 
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym (do słoików)

-1kg fasolki szparagowej
-1marchew
-1cebula
-1mały koncentrat pomidorowy
-3łyzeczki cukru
-1łyzeczka soli
-2łyzki octu (ja daję winny)
-5łyżek wody

Fasolkę gotujemy do miękkości (nie solimy wody), pamiętając żeby jej nie rozgotować.
MArchewkę i cebulę pokroić w plastry i poddusić na oliwie. wymieszać z fasolką, dodać koncentrat i resztę składników i porządnie wymieszać.
NAkładamy do słoików, następnie słoiki gotujemy przez ok. 10min.( a dokładniej: do garnka wyłożonego ściereczką wkładamy sloiki, zalewamy słoiki do ok.2/3 wysokosci i gotujemy)


Uwielbiam tą fasolkę, dziś chyba pół zjadłam zanim przełożylam do słoików:D Jest taka lekko słodko-kwaśna, pyszny dodatek do obiadu:) Z kilograma niestety wychodzi malutko, lepiej od razu zrobić więcej.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Na życzenia Jagody:-)
"KURCZAK W PEPSI I KETCHUPIE"
udka z kurczaka doprawiamy wg. uznania (jak zwykle) i smażymy na patelni na rumiano. pól twarde udka zalewamy pepsi i ketchupem,proporcje 1:1 (np.na 3 ćwiartki -udo razem z pałką- pół szkl pepsi mieszam z pół szkl ketchupu) i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. ot to cała filozofia:-) a kurczak pychota:tak: do frytek,ryżu,pieczonych na rumiano ziemniaczków w sam raz:-)



"CHRUPIĄCE ZIEMNIACZKI"
obrane ziemniaki kroimy na ćwiartki (lepsze w mundurkach ,porządnie umyte) gotujemy przez 10min po czym odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. gdy ziemniaczki zimne ,polewamy je olejem i posypujemy sola lub przyprawa do ziemniakow,rozprowadzamy olej po calosci. piekarnik na 200st i piec ziemniaczki przez ok 25min. mniam:-)
 
Do góry