reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczęśliwe dzieciństwo maluszków - zabawki, piosenki, metody wychowawcze itp.

reklama
Agagsm - czy w końcu zdecydowałaś się na Emmaliunga? Generalnie krąży opinia, że są świetne, ale czy znasz kogoś kto używał i wie z doświadczenia? Ja napaliłam się na Edge duo combi na podwoziu classic chrome w kolorze sand. Niestety nie są dostępne w Bahrainie wiec mam zamiar kupić tu i wysłać drogą morska. (Tak tak, szalona mamuśka. Mąż się ze mnie śmieje ale godzi się potulnie na wszystko)

do mnie wczoraj dotarł śpiworek do wózka co zamówiłam :tak:i super pasuje mi kolorystycznie :tak::-)

może w czwartej w końcu się dowiem co będzie to może już jakieś ciuszki nakupię bo szuflada pusta w komodzie czeka :-D;-)

dziewczyny a ile pieluszek tetrowych kupujecie :confused: jeśli chcecie używać pampersów :confused:

ja kupie tyle ile przy synuku pierwszym czyli 10:tak:bo ja to tylko do podkładania jak przebieram maleństwo kupke czy do ulewania no i ogólnie jeszcze na rożek kłade tetrówke ale tylko po to bo jeśli chodzi o kupke czy siusiu to tylko i wyłacznie pampersy:tak:ps.tetrówki po pierwszym synku teraz używam jako szmtaki do wycierania sa fajne chłonne co super się nimi wyciera co warto sobie je zostawic:-p

Ja narazie mam 10 tetrówek, ale myśle żyby jeszcze 10 dokupić.

Ale zastanawiam się jeszcze nad innymi pieluszkami. Musze dokładnie poczytać na ten temat, bo jak narazie to tak ogólnie tylko przejrzałam i zainteresował mnie ten temat. Zastanawiam się, czy to faktycznie jest takie praktyczne, czy to tylko niepotrzebne wyrzucanie kasy? co myślicie?

EKO BABY Aktualności
PoPoLiNi - - Nowoczesne Pieluszki Wielokrotnego Użytku -
Pieluszkarnia - Organiczne Bawełniane Pieluszki dla Dzieci
EKOdzieciak : Naturalnie ...wybór istnieje!

Ja narazie mam 10 tetrówek, ale myśle żyby jeszcze 10 dokupić.

Ale zastanawiam się jeszcze nad innymi pieluszkami. Musze dokładnie poczytać na ten temat, bo jak narazie to tak ogólnie tylko przejrzałam i zainteresował mnie ten temat. Zastanawiam się, czy to faktycznie jest takie praktyczne, czy to tylko niepotrzebne wyrzucanie kasy? co myślicie?

EKO BABY Aktualności
PoPoLiNi - - Nowoczesne Pieluszki Wielokrotnego Użytku -
Pieluszkarnia - Organiczne Bawełniane Pieluszki dla Dzieci
EKOdzieciak : Naturalnie ...wybór istnieje!

Też się nad tym zastanawiam... Wczytuje się ostatnio dokładniej w ten temat.
Możesz wejść tutaj Chustoforum tam jest cały dział od nośnie pieluszek takich i dziewczyny tam wymieniają się informacjami. Jest tam bazarek pieluszkowy gdzie można taniej kupić pieluszki.
Myślę że nie ma tutaj prawidłowej odpowiedzi. Bo każdemu pasuje co innego.
I każdy będzie bronił swojej "pozycji" bo jak by mu nie pasowało to by tego nie robił. Generalnie te co używają wielorazówek są zadowolone. Fakt nie trzeba tego gotować czy prasować wystarczy wyprać w pralce w odpowiedniej temperaturze.
No i te papierki to dosyć ciekawa sprawa. Używanie takich pieluszek jest to raczej swój indywidualny wybór. Ja myślę, że spróbuje, ale bardziej na zasadzie sprawdzenia jak to wygląda w praktyce. Bez nacisków czy przymusów. Nie będę kupować dużego kompletnego zestawu startowego tylko troszeczkę.

Myślę, że aspekt ekologiczny nie ulega wątpliwości.
Kwestia ekonomiczna, czy są rzeczywiście tańsze to pewnie zależy jak się zaplanuje. Ale na pewno na wielorazowych da się oszczędzić, na jednorazowych już trudniej bo wiąże się to z kupnem albo tańszych (często gorszych jakościowo) pieluszek lub zmienianie rzadziej (no ale to moim zdaniem jest już nie zdrowy pomysł).
Co do czasu no cóż tu kwestia dyskusyjna:
-jednorazówki: trzeba kupić, przywieźć do domu, potem po wykorzystaniu wyrzucić (jak ktoś mieszka w domku jednorodzinnym to ma gorzej bo tu za śmieci płaci się indywidualnie),
-wielorazówki: papierek z dodatkiem ;-) trzeba wyrzucić do kibelka, pielucha do "kosza", jak się uzbiera wstawić pranie, rozwiesić pranie, odstawić na miejsce.
Jeśli chodzi o zdrowie... to kwestia przegrzania jąderek u chłopców przy stosowaniu jednorazówek jest chyba jeszcze nie dokładnie zbadana. Choć już naukowcy alarmują. Nam położna mówiła na szkole rodzenia, aby uważać jak się kupuje pieluchy i nie kupować byle jakich tylko takie co oddychają. Przestrzegała jednak o tym, że są badania, że u chłopców następuje przegrzanie jąderek co może prowadzić do bezpłodności, a u dziewczynek ponoć przy jednorazówkach łatwiej o infekcje dróg moczowych. Więc może coś w tym jest.

A i tyle co się zorientowałam to wielorazówki dobrze się sprzedają. Jak są nie zniszczone to nawet są 50-60% ceny zakupu. Po za tym wielorazówki można uszyć, nie potrzeba do tego bardzo drogich materiałów. Wystarczy odrobina chęci.

No i jeszcze można zauważyć, że co niektóre pieluszki są po prostu śliczne :-D

Ponoć dzieci po wielorazówkach szybciej przechodzą na nocnik. Wiąże się to z tym, że dziecko "szybciej" się uczy co to znaczy "mokro". W pampersach dziecko zawsze ma sucho. Czy to prawda to nie wiem. Ale w sumie teraz normą jest że dziecko jest odpieluchowywane dopiero po 2 roku życia (nie bez powodu pampera produkuje pieluchy do 25 kg, a wydaje mi się, że 25 kg to sporo jak na malucha). Mnie mama wysadzała na nocnik jak miałam 6 miesięcy i nie było problemów, a byłam chowana na tetrze. Więc może coś w tym jest.

Ostatnia edycja:
Ciekawe to... kiedyś też już wpadłam na taką stronę.
Muszę poczytać bo narazie kompletnie nie orientuje się co trzeba, jakieś majtki, podkłady, wkłady? :-D czarna magia dla mnie ;-)

No właśnie - ja też myślałam o spróbowaniu, bo na cały zestaw to też narazie nie chce ryzykować i wydawać kasy. Ale te papierki to wydaje mi się fajna sprawa.

Ostatnia edycja:
reklama
Dla noworodków to ponoć i tak najlepszy otulacz i najwyklejsza tetra :-D. Więc wydatek na początek jest nie wielki. Czyli wracamy do tego jak nas wychowano.. tyle, że w ulepszonej wersji, bez gotowania, bez prasowania...

Do góry