reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczęśliwe dzieciństwo maluszków - zabawki, piosenki, metody wychowawcze itp.

U mnie Bartek tylko w skarpetkach anty lata bo miał takie skarpety z tą skórzana podeszwa to jakoś jemu nie pasowały zjeżdżały i zostaliśmy przy zwykłych antypoślizgach:-)Dodam że u mnie w domu jest ciepło:-)
mój mały wręcz już biega ale jak mu założe kozaczki to nawet nie potrafi w nich zrobić kroka:no:

reklama
i tu się mylisz ... dziecko ma tak plastyczną stopę że źle dobrane paputki w tym okresie mogą pokutować na lata.. a takie butki sa po to żeby pokuty nie było ... mój też w takich chodzi po konsultacji z ortopedą właśnie ..

nie sądze żebym sie mylila...właśnie dlatego ze dziecko ma plastyczną nózkę nie powinno chodzic w sztywnych butach
zareklamuje pewne buciaszki z aukcji opis.....
Zalety bucików
* Wykonane z najwyższej jakości skóry jagnięcej *
*Miękkie, zamszowe podeszwy antypoślizgowe *

Naturalna skóra zapewnia pełny komfort chodzenia stópkom Twojego dziecka
– oddycha, jest miękka i wytrzymała

* Dzięki elastycznemu zapięciu, butki łatwo założyć
i zdjąć z nóżki a jednocześnie dzięki temu są zawsze
dopasowane i nie spadają *

Buciki są idealne dla maluchów próbujących stawiać swoje pierwsze kroki, jak również dla tych, którzy niedawno posiedli umiejętność samodzielnego chodzenia. Experci medyczni na całym świecie uważają, że nauka chodzenia i chodzenie boso jest najzdrowszym rozwiązaniem dla naszego organizmu. Butki z elastyczną, zamszową podeszwą, wykonane z delikatnej jagnięcej skórki, są optymalnym sposobem dla realizacji tej koncepcji zdrowego chodzenia. Dziecięce stópki w takich butkach rozwijają się harmonijnie, bez ograniczeń sztywnych zapięć i twardych podeszw, otulone jedynie mięciutką, oddychającą skórą naturalną. Obuwie tego typu otrzymało prestiżowy " znak Stowarzyszenia Amerykańskich Lekarzy Pediatrów " dla produktu, który wspiera naturalną funkcję stopy.

Jakie błędy robią rodzice przy kupowaniu butów ?

" Słuchają starych prawd, że dobry but powinien być wysoki, mieć twardą podeszwę i sztywny zapiętek. A dla dziecka chodzenie w czymś takim przypomina marsz w butach narciarskich !
Rodzice robią tak, ponieważ chcą zabezpieczyć dziecko.
A lepiej dać maluchowi i jego stopom maksimum swobody - pozwolić mu poszaleć . "
Odpowiedź eksperta: dr med. Iwona Jańczewska, specjalista pediatra
( Mamopedia.pl - Największa encyklopedia dla mam ).
" Nie jest wskazane zakładanie dziecku sztywnych butów w domu, tak jak nie zakładamy sztywnych rękawic na ręce. Stopa nie potrzebuje wspomagania, lecz ruchomości i swobody. Dzieci uwielbiają biegać boso i chyba wiedzą co robią. Chodzenie bez bucików to doskonałe ćwiczenie dla małych nóżek, palce swobodnie się zginają, co pomaga w kształtowaniu się mięśni i sklepienia stóp.... "

Hmmm margolia, ciekawe rzeczy piszesz. Dla mnie brzmi to sensownie - sama uwielbiam chodzić na boso. ;) Chociaż ostatnio słyszałam opinie, że właśnie należy dziecku stale zakładać buciki, by stópka się "przyzwyczajała" - nawet jeśli jeszcze nie chodzi. Zastanawiam się, skąd takie rozbieżności. I wszyscy się podpierają niby naukowymi badaniami. :<

W sumie jak się zastanowię, to mój mąż jako dziecko chodził w markowych niemieckich butkach z twardą podeszwą, podobno najlepszych i zalecanych - a obecnie i tak ma płaskostopie.

Kiedy byłam u swojego ortopedy z Laurą - powiedział mi że dziecko powinno chodzić na bosaka tak by stópka nie była skrępowana butkami bo może to spowodować jakieś wady. Najlepiej jest gdy stópka pracuje naturalnie i swodobnie. jeśli chodzi o kapcie - jeśli ktoś chce / musi - to podeszwa powinna być miękka tak by nic nie ograniczało naturalnego sposobu chodzenia.

Ja też uważam, że najlepsze dla stóp dziecka jest chodzenie na bosaka.
Już kiedyś o tym pisałam. Julka wychowana na Bartkach od pierwszych kroków, dziś ma wykoślawione nogi.
Bartosz chodzi tylko w skarpetkach, czasem tylko zakładam mu na kilkanaście minut butki Lemigo, żeby nauczył się chodzić w butach.
Oczywiście na dwór mamy buty, ale z elastyczną podeszwą.

W tych Danielach zwanych ortopedycznymi, podeszwa jest kilka razy nacięta w miejscu zgięcia paluszków i w tym miejscu jest elastyczna-taka, jaką wszyscy zalecają właśnie:tak:

Ja też jestem zwolenniczką chodzenia na boso. Na podwórko wiadomo muszą być buciki. Na razie nie mam takiego problemu, bo Julka tylko przy meblach łazi. W domu w rajstopkach śmiga, a na podwórko kupiłam jej w H&M takie kapciowate buciki.

Uważam że jeśli dziecko jeszcze nie chodzi to nie ma potrzeby zakładania butów, i po co zakładać ortopedyczne skoro ze stópkami jest ok nie kumam.

reklama
Aha, no to nasze paputki mają mięciutką podeszwę skórzaną, tylko na śródstopiu i pięcie jakby łatki z tworzywa, ale też miękkiego, zgina się bez problemu. Więc myślę, że będzie się dobrze chodzić w nich.
Tak czy inaczej i tak póki co nie nosi ich stale, tylko na troszkę w ciągu dnia jej zakładam jak się bawimy.
A hmm dywan miękki zalicza się do jakiego podłoża?

Ostatnia edycja:
Do góry