reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Szczepionki

reklama
Dobranocka, więc tak, wg mojej wiedzy:

Engerix B ma Thiomersal ale zdecydowanie mniej (0,005% THIM) od szczepionek typu Euvax lub Hepavax (0,01% THIM) i jest najlepiej tolerowaną szczepionką p/WZW typu B przez niemowlęta i dzieci i najwięcej jest na jej temat różnego rodzaju badań klinicznych. W Krakowie jest z nim problem jesli chodzi o dostepność, ja musiałam kupić dawke dla dorosłego za 60 zł i dawalismy pół.

D, DT i DTP (Biomed) i DTP (Sanofi) mają tez 0,01% THIM. Ne wiem jak z DTPa z GSK, le Infanrix IPV+HIB z GSK którym my szczepimy nie ma więc podejrzewam, że "ichniejsze" DTPa też nie.

Czyste sa też:
Act-Hib
Pedvax Hib
Procpomvax
Pentaxim
Tripacel

Co do MMR II i Varilrixu nie mam pojęcia bo jeszcze się tym nie interesowałam, tzn ne wiem czy bede szczepić...

Ogólnie jeśli chodzi o szczepienie to najbezpieczniejsze wydają się programy skandynawskie, gdzie dzieci są szczepione dopiero po 3 miesiącu życia. Świadczy o tym najmniejsza umieralność niemowląt w tych krajach. My opóźnialiśmy szczepienie do tego czasu, powiedziałam wprost w przychodni że nie zgadzam sie na szczepienia przed ukończeniem 3 miesiąca życia oprócz rota i II dawki wzw i cześć. Dlatego mamy obsuwkę i lecimy kalendarzem skandynawskim a co tam :)

Jakby ktoś chciał się zagłębić w temat to polecam stronki EUVAC.NET - Vaccination schedules - By country

http://www.generationrescue.org/vaccines.html

A czy jak raz w szpitalu Justyna dostała Euvax B, w przychodni Hepavax, to czy teraz mogę kolejna dawkę kupić jej Engerix B?
DTPa jest czysta, dokłądnie ją sprawdziłam - i dlatego ją kupujemy :-) No i jest acellularna :-) I co najważniejsze (dla Justyny) można ją łączyć z Hiberixem (też czysty) w jednym wkłuciu :-)
Bardzo Ci dziękuję - czekam na inne opinie! Aha, i jeśli ktoraś z Was zaobserwowała jakieś niepokojące objawy u dziecka a szczepiła którąś szczepionką z listy, to proszę o kontakt!

Dobranocka, nam lek powiedział że mozna zmieniać szczepionki (producentów) p/wzw tylko że za engerix bedziemy musieli zapłacić, czytałam wcześneij sporo w necie i spotykałam tez takie sytuacje że kazda dawka była innego producenta, dopytaj pediatre ale nie powinno być problemu.

Moriam ostatni dzwonek moim zdaniem, musi być 6 tygodni różnicy między I a II dawką, szczepionka, w której podaje sie II dawki to Rotarix. Na tej stronie po prawej wpisz date urodzenia Maury i sprawdź dokładnie Powstrzymaj rotawirusy

Jak byliśmy we wtorek na szczepieniu, to powiedzieli mi, że na rota już nie mogę zaszczepić. Za późno, bo nie zdążylibyśmy przed ukończeniem 6 miesięcy.

Happybeti po WZW zadko coś sie dzieje, najbezpieczniejsza szczepionka p/WZW to Engerix, my na nią własnie zmeiniliśmy, bo pierwszą dawke w szpitalu dali nam wstrętny hepavax...

loliszko
, a co jest takiego złego w tym hepavaxie ? Bo ja właśnie sprawdziłam i my obydwie dawki, i w szpitalu i później, właśnie to dostalismy :/ Moge nastepnym razem w przychodni powiedziec że tego nie chce tylko ten Engerix ? Powinni go mieć w przychodni czy sama bede musiała kupić ?
A ten pentaxim jest ok, bo to też dostaliśmy ? Chciałam jeszcze zapytać co to jest ten DTPa ? Bo ja nie mam czegos takiego w szczepieniach :/
Sorry za tyle pytań, ale bede wdzieczna za odpowiedzi :)

Generalnie, nie znosze czytać o szczepionkach bo od początku troche sie tego bałam. Strasznie dużo jest różnych opinii a ja się zupełnie na tym nie znam, nie wiadomo kogog słuchać i komu wierzyć :( I wychodzi na to że szczepić źle i nie szczepić też źle :(((

reklama
Loliszko, sprawdziłam we wrocławskich hurtowniach - niestety tez nie ma dawki dla dzieci (wycofana - czemu???????) i musiałabym poprosic o receptę na Engerix dla dorosłych i tak jak Wy zapodać pół fiolki a nie całą. Tylko nie wiem czy mi się lekarz zgodzi na to...?

Roxannka, Pentaxim nie wiem, bo my nie szczepimy 5 w 1 (pewnie to o to chodzi?), za to DTPa to błonica+tężec+ksztusiec ale acellularna (bezkomórkowa) i w przeciwieństwie do DTPw (pełnokomórkowa) nie ma Thiomersalu w ogóle. :-)

Do góry