reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienie na covid w trakcie ciąży

reklama
Za dwa dni będę pytać lekarza, ale właśnie niedawno dostałam skierowanie na 3 dawkę i się zastanawiałam nad tym, że pewnie warto trochę poczekać z szczepieniem (obecnie prawie 8 tydzień).
Ja miałam mieć drugą dawkę dzisiaj (18tc), niestety mam pozytywny test. Na szczęście przechodzę bezobjawowo.
Mój facet jest niezaszczepiony i niestety tak lekko już nie ma.

To jakieś oficjalne stanowisko? Nie słyszałam, żeby szczepienia w drugim trymestrze były bardziej zalecane niż w trzecim

Nie, absolutnie, II i III tak samo dobre. To była odpowiedź na wątpliwości czy szczepić się w I, czy poczekać do II (jeśli dobrze pamiętam).

Powiem Wam, że ani chwili nie żałuję, że zaszczepiłam się pierwszą dawką w drugim trymestrze. Zanim poszłam na drugą okazało się, że złapaliśmy to cholerstwo razem z partnerem. Mi absolutnie nic nie było, zero objawów, natomiast mój niezaszczepiony przechodzi źle, mimo upływu dwóch tygodni dalej kaszle, aż rzęzi w płucach. Albo mam super organizm, albo ta pierwsza dawka już coś mi dała.
Czekam teraz miesiąc od pozytywnego testu, zbadam sobie przeciwciała i idę na drugą dawkę, która mi niestety teraz przepadła.

Hej, wczoraj zrobiłam test i wyszły mi słabe dwie kreski. Jest to jeszcze bardzo wczesna ciąża. Termin pierwszego szczepienia na covid mam wyznaczony na 20.01. Wcześniej chorowałam i ciężko przeszłam.. Miałam odczekać 3 miesiące i się zaszczepić. A tutaj niespodzianka w postaci ciąży. Czy któraś z Was szczepiła się w I trymestrze.?

Hej, wczoraj zrobiłam test i wyszły mi słabe dwie kreski. Jest to jeszcze bardzo wczesna ciąża. Termin pierwszego szczepienia na covid mam wyznaczony na 20.01. Wcześniej chorowałam i ciężko przeszłam.. Miałam odczekać 3 miesiące i się zaszczepić. A tutaj niespodzianka w postaci ciąży. Czy któraś z Was szczepiła się w I trymestrze.?
Mi wyszedł pozytywny test w dniu 3 szczepienia, nie poszłam; nie powinno się szczepić w 1 trymestrze.

W USA już szczepią bez patrzenia na try estr, ale w Polsce nadal zalecenia są takie, aby ciężarne szczepić dopiero w drugim trymestrze.

ja się szczepiłam II dawką pod koniec pierwszego trymestru. Teraz 36 tc. Młody wygląda normalnie. Trochę duży ;) w poniedziałek trzecia dawka. Ból ręki z objawów poszczepiennych.

reklama
Nie wiem jak inne dziewczyny ale z tego co kojarzę to lekarze zalecają szczepienie na Covid dopiero od 2 trymestru. Skoro chorowałaś 3 miesiące temu to uważam że masz przeciwciała i spokojnie starczą Ci do 2 trymestru ciąży, jeśli chcesz mieć pewność zbadaj sobie poziom przeciwciał

Do góry