reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienie na covid w trakcie ciąży

Na miliardy podanych dawek szczepionki, na miliony hospitalizacji i na kolejne miliony śmierci, które by się nie wydarzyły, gdyby nie covid (głównie, albo jako czynnik zaostrzający istniejącą chorobę)? Wiesz, chyba mogę zyc z tą opuchniętą nogą Twojej babci, w porównaniu do pogrzebów, które zaliczyłam w zeszłym roku w swojej rodzinie i każdego dnia stresu nad ciężarną kuzynką z postępującym wyniszczeniem płuc, obecnie pod tlenem w szpitalu. Plus masa niewyjaśnionych późnych poronień, gdzie zakrzepica pocovidowa na bank grała swoją rolę. Żeby uswiadomic sobie stan wiedzy Polaków polecam Eurobarometr 2021, gdzie jesteśmy piątym najglupszym krajem w całej Europie, do tego doprowadziła edukacja w Polsce i święte przekonanie obywateli tego kraju, ze maja pojęcie o czym mówią. Covid to tylko uwidocznił. Jak uświadamiam sobie, ze 36% Polaków nie zgadza się z teoria ewolucji, albo 44% uważa, ze na świecie mamy powyżej 10mln ludzi, to zaczynam rozumieć, dlaczego mamy tylko 50% wyszczepienia.
No tak, typowy proszczepionkowiec. Jest najmądrzejszy z całej parafii, reszta to głupi plebs 🤣. Serio, żegnam, bo nie lubię w ten sposób dyskutować.

reklama
A Ty może w końcu zrozumiesz ile jest nopów zgłaszanych, a ile "zbieg okoliczności".
masz większą szansę na zakrzepicę chorując na covid, biorąc tabletki antykoncepcyjne lub po prostu będąc w ciąży. W ciąży ryzyko wzrasta 5-6 razy. Przy covidzie jest 8-10 krotnie wyższe niż po szczepieniu na covida.

@Mujer przepisy zobowiązują lekarzy do rejestrowania KAŻDEGO zgłaszanego NOPu, czy jest to ból ręki, czy wysoka gorączka. Z tego powodu z rejestrowanych NOPów tylko około 15% to te poważne. Nie rozumiem skąd u Ciebie przekonanie, że ludzie umierają po szczepieniach, a nikt tego nie wiąże? Skąd taka wiedza, dane? Jak przejrzysz tabelę NOPów, nawet tych raportowanych w Polsce to zobaczysz jak wiele jest tam zgłoszonych obolałych ramion ;) Skoro takie przypadki są skrupulatnie raportowane to dlaczego poważniejsze mieliby pomijać Twoim zdaniem?

Nie Kochana, Ty po prostu nie rozumiesz roznicy w prawdopodobieństwie rzędu 0.001%, w porównaniu do szansy 1%, to jest kilka rzędów wielkości i dopóki tego nie zrozumiesz, to nie mamy o czym dyskutować.
Ja nie rozumiem jednego. Jeśli jesteś zaszczepiona to gwarantuje ci to, że covida przejdziesz łagodnie. Więc co cię o chodzą obcy ludzie ?

Ja nie rozumiem jednego. Jeśli jesteś zaszczepiona to gwarantuje ci to, że covida przejdziesz łagodnie. Więc co cię o chodzą obcy ludzie ?
Właśnie tyle, ze w przeciwieństwie do wielu nieszczepionych osób, nie uważam, ze jestem na tym świecie sama. Rozmawiam z ciężarna pod tlenem, do której lekarze mówią „a mogła się zaszczepić” i okazują zero empatii, pochowałam dwie osoby w rodzinie, moja matka z wykształceniem podstawowym wypowiada się w tematach medycznych i radzi ludziom, a prywatnie wierzy szarlatanowi z yt przez całą dezinformacje, które sieją osoby takie jak kilka tutaj, nie mając pojęcia czym jest np wirus heh. Gdyby ludzie zauważyli więcej, niż koniec swojego nosa, to nie mielibyście teraz kolejnych zamykanych oddziałów w szpitalach, to godzi we wszystkich, również szczepionych.

Serio? Przeciążone szpitale, brak porodów rodzinnych (których zapewne się zaraz dorobimy), nieporównywalnie większe ryzyko dla noworodków, gospodarka, inflacja, podwyżki, kłopoty w biznesie (już znów wiele firm notuje spadki)...

Przez osoby nieszczepione, które chorują częściej i ciężej mamy już zakaz porodów rodzinnych, odwiedzin w szpitalach nawet dla zaszczepionych i z testem. Chodzi o odpowiedzialność zbiorowa.
Swoją drogą (nie mówię, że Ty), ale Polacy burza się na pomysły o restauracjach dla zaszczepionych itp a chętnie się szczepią jak mają gdzieś wyjechać na wakacje i tam nie protestują przed knajpa jak mają się okazać , bo jednak większość państw tego wymaga 🤷

reklama
Serio? Przeciążone szpitale, brak porodów rodzinnych (których zapewne się zaraz dorobimy), nieporównywalnie większe ryzyko dla noworodków, gospodarka, inflacja, podwyżki, kłopoty w biznesie (już znów wiele firm notuje spadki)...
To może niech skończą ten cyrk ? Wszystko zwalają na covida, bo nie radzą sobie z naszą gospodarka, inne kraje nie mają takich problemów, a zaszczepionych jest podobny procent.
Za inflacją stoi rozdawanie pieniędzy, a nie koronawirus ;)

Do góry