reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienie na covid w trakcie ciąży

Wiesz, mam 24 lata,tabletki zaczęłam brać jak mialam 16 i trochę tych lekarzy się przewinęło. W tym wieku nie miałam żadnych oczekiwań, bo byłam jeszcze głupiutka, a tabsy brałam, bo nie miał okresu, co z perspektywy czasu było totalną pomyłka.
Więc chodziłaś tam z mama. Myślę, że człowiek myślący chce dla siebie jak najlepiej, szuka problemu zamiast go maskować. Jeśli chcesz antykoncepcję to jest sposób, jeśli traktuje się to jako " lek" to pomyłka. W takim wieku miesiączką może być jeszcze nieregularna, ale potrzebowalas 8 lat, żeby wyciągnąć wnioski ? Co było problemem finalnie, co się okazało ?

reklama
O to, że np. po szczepieniu umiera "tylko" jakiś promil. Ale to są ludzie, którzy stracili życie, czyli coś najcenniejszego. I nie wiadomo na kogo trafi, tak jak z chorobą. Dlatego dajmy ludziom decydować za siebie.
Ale znasz te liczby? Zapoznałaś się z nimi? Baaardzo polecam zmierzyc się z tym lękiem i poczytać choćby dane z CDC, na bieżąco aktualizowane. Raportują także każdy zgon po szczepieniu, potem analizujac, czy istnieje jakaś przyczynowość. Link do: COVID-19 Vaccination
Jakiś mój wniosek? Ryzyko zgonu po szczepieniu w wyniku zaburzeń krążenia jest niższe niż w przypadku stosowania antykoncepcji hormonalnej. Jeśli korzystało się z takiej formy zabezpieczenia przed ciążą, to trochę zmienia perspektywę patrzenia na "szczypawki".

Ale znasz te liczby? Zapoznałaś się z nimi? Baaardzo polecam zmierzyc się z tym lękiem i poczytać choćby dane z CDC, na bieżąco aktualizowane. Raportują także każdy zgon po szczepieniu, potem analizujac, czy istnieje jakaś przyczynowość. Link do: COVID-19 Vaccination
Jakiś mój wniosek? Ryzyko zgonu po szczepieniu w wyniku zaburzeń krążenia jest niższe niż w przypadku stosowania antykoncepcji hormonalnej. Jeśli korzystało się z takiej formy zabezpieczenia przed ciążą, to trochę zmienia perspektywę patrzenia na "szczypawki".
Nie miałam w ustach tabletki antykoncepcyjnej. Zmienia to coś?

Nie miałam w ustach tabletki antykoncepcyjnej. Zmienia to coś?
Zupełnie nie, ale szczerze - czy tak samo żarliwie ostrzegałabys koleżanki przez ich braniem, powołując się na dane o zgonach, jak robisz to w tej dyskusji o szczepieniach?
Ja również jestem za wyborem, ale popartym wiedzą, a nie pogłoskami. Analogicznie, odebrałabym prawo do głosowania ludziom, którzy nie znają programu partii i sylwetek kandydatów, na które głosują ;)

Każdy może zgłosić NOP do Departamentu Monitorowania Niepożądanych Działań Produktów Leczniczych Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych (URPL), poprzez specjalną stronę internetową: https://smz.ezdrowie.gov.pl

Nie tylko do lekarza.. uważam, że powinno być puszczane w tv jako reklama, że potrzeba to robić po każdym szczepieniu, nie tylko covid...To bardzo ważne w badaniach i skutkach szczepień.

Zupełnie nie, ale szczerze - czy tak samo żarliwie ostrzegałabys koleżanki przez ich braniem, powołując się na dane o zgonach, jak robisz to w tej dyskusji o szczepieniach?
Ja również jestem za wyborem, ale popartym wiedzą, a nie pogłoskami. Analogicznie, odebrałabym prawo do głosowania ludziom, którzy nie znają programu partii i sylwetek kandydatów, na które głosują ;)
Tylko, że to czy osoby w moim otoczeniu łykają tablety anty nie dotyczy bezpośrednio mnie.. szczepienia już tak, takie jest ich główne założenie. Już nie mówiąc, że ogrom kobiet używa tej formy antykoncepcji...;) Nie każdy chce mieć drużynę piłkarską w domu

A zgłaszają każdy nop?
Ja nigdy nie miałam problemu. Nie wiem, czy zgłaszają każdy NOP, bo nie jestem świadkiem każdego wydarzenia na kuli ziemskiej, nie mam takiej wiedzy - myślę, że ty też nie. To nieweryfikowalne. Jeśli u ciebie wystąpią działania niepożądane po JAKIMKOLWIEK leku możesz zgłosić je sama.

reklama
Do góry