reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia

ja nie szczepie przeciw pneumokokom, a wiecie że w szkocji w ogóle nie szczepi się dzieci?

Jak to w ogóle, na nic, czy nie szczepi się na pneumokoki :confused: A u nas za nieszczepienie dziecka obowiązkowymi szczepionkami jest kara do 5tys. zł, tak przynajmniej wyczytałam w ulotce wiszącej w przychodni.

reklama
Joasiek- z tymi karami to rzeczywiscie tak jest . Wprowadził je Minister Zdrowia- Religa.
Dla mnie jest to kompletna bzdura:wściekła/y:! Uwazam , ze to rodzice powinni sami decydowac o szczepieniu dziecka w oparciu o pełna informacje wszystkich za i przeciw. Niestety polske realia wyglądaja tak, ze rodzice szczepia bo musza ale nie wiedza po co i na co, nie znają zalet/ryzyka poszczególnych szczepień a niewielu lekarzy o nich informuje.
W szpitalu gdzie rodziłam zapytano mnie czy wyrazam zgode na szczepienie dziecka i uwazam takie postepowanie za słuszne.
Osobiscie mam wiele uwag co do farmakologicznej jakosci szczepionek dostępnych na polskim rynku(tych obowiązkowych oczywiście). Do tej pory szczepiłam małą na wszystko ale zawsze sprawdzam kraj produkcji i serie szczepionki.
A co do pneumokoków- zaszczepie dopiero jak mała pójdzie do przedszkola :tak:

A ja to nawet rozumie ta kare za nieszczepienie dzieci bo niestety sa bardzo grozne choroby ktore prowadza nawet do zgonu a jakby nikt nieszczepil powstawalyby epidemie niestety

............Do tej pory szczepiłam małą na wszystko ale zawsze sprawdzam kraj produkcji i serie szczepionki.

madzix: hmmm... a w jaki sposób to sprawdzasz, są jakieś spisy z seriami? Które są lepsze, a które gorsze? Co Ci mówi taka informacja jaka to jest seria :confused: Bo dla mnie to czarna magia :eek:

Joasiek na kazdej szczepionce jest nr seryjny-lekarze czesto go nie wpisuja do ksiązeczki ale ja jestem upierdliwa i zawsze sama sprawdzam.
Czesto jest niestety tak , ze szczepionka jako taka jest ok ale zdarza sie wadliwa seria powodująca powikłania. Np-jakies 2-3 miechy temu był skandal bo niemowlaki szczepili na zółtaczke wadliwa seria z Wietnamu-szybko została wycofana z obiegu, nie mniej jednak szczepili nia w szpitalch i przychodniach-czyli duze prawdopodobieństwo ze trafiło na moje dziecko. Na szczescie sprawdziłam serie i u mnie było wszystko ok. Na stronie MZ pojawiaja sie co jakis czas info o szkodliwych seriach leków i szczepionek, ktore musza zostac wycofane z obiegu-warto sprawdzac.

madzix: Dziękujemy bardzo :-):-D
Aż zajrzałam do naszej książeczki i sprawdziłam serie w necie, bo Milenka dostała Euvax B, ale na szczęście nie z tej trefnej serii. Z tego co piszą w necie, to te felerne serie nie były wprowadzone w Polsce do obiegu, tylko można je było sprowadzić z zagranicy (wiem że często szczepionki kupuje się np. na Slowacji bo są dużo tańsze).

A co do tego , które sa lepsze , które gorsze..no cóz nie rozłoże ich na czynniki pierwsze i nie posprawdzam ale z ogólnodostepnych źródeł typu net ;-) mozna sie dowiedziec np ze pewna szczepionka została wycofana w wielu Stanach i nagle dziwnym trafem...pojawia sie w Polsce i to w bardzo promocyjnych cenach...Moze to co pisze brzmi bardzo chaotycznie ale tak jest-te informacje przedostaja sie przeciez do mediów...
Poki co naszych dzieci to jeszcze nie dotyczy, jedyna kontrowersyjna szczepionka była do tej pory ta zółtaczka wietnamska...

Właśnie wrociłyśmy z Julcia ze szczepienia....i nie bylo tak zle...dostala w obie raczki i nozke..przy ostatnim zaczela plakac ale nia dlugo:tak::-)
Teraz jest taka gadatliwa ze hoho:-D
Tylko ciekawe jak to bedzie wieczorem??/:eek:

reklama
No u nas wlasnie zaczelo sie...:-:)no:
Mala ryczy po tym szczepieniu nie milosiernie....az sie zanosi....ostatnio bylo identycznie...bidulka moja:-:)wściekła/y:

Do góry