reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

SZCZEPIENIA- szczepić nie szczepić oto jest pytanie

jestem po wizycie. Lekarka fajna babka i jakoś mnie do tych szczepień nie zmuszała - uwaza, ze jako piekun prawny powinnam mieć wybór, czy i na co szczepię. Generalnie widac po niej, ze sama ma sporo wątpliwości dot. niektórych szczepień. Decyzję o przesunięcie szczepień do czasu, gdy układ immunologiczny będzie wykształcony w sumie poparła. A co najlepsze? Powiedziałam, ze boję się tez o alegię u małego (po mnie, tym bardziej, ze ma moją grupę krwi), powidziała "miedzy nami mówiąc, to nawet lepiej, że podjęła Pani decyzję o nieszczepieniu" no cóż...

Sama jest ciekawa, jaką przeprawę bedziemy mieć z Sanepidem, bo do tej pory nie mieli takiej sytuacji. Czasem rodzice wzbraniali się przed szczepionką MMR, ale po rozmowie z sanepidem i tak szczepili.

reklama
jestem po wizycie. Lekarka fajna babka i jakoś mnie do tych szczepień nie zmuszała - uwaza, ze jako piekun prawny powinnam mieć wybór, czy i na co szczepię. Generalnie widac po niej, ze sama ma sporo wątpliwości dot. niektórych szczepień. Decyzję o przesunięcie szczepień do czasu, gdy układ immunologiczny będzie wykształcony w sumie poparła. A co najlepsze? Powiedziałam, ze boję się tez o alegię u małego (po mnie, tym bardziej, ze ma moją grupę krwi), powidziała "miedzy nami mówiąc, to nawet lepiej, że podjęła Pani decyzję o nieszczepieniu" no cóż...

Sama jest ciekawa, jaką przeprawę bedziemy mieć z Sanepidem, bo do tej pory nie mieli takiej sytuacji. Czasem rodzice wzbraniali się przed szczepionką MMR, ale po rozmowie z sanepidem i tak szczepili.

Trafiłaś na dobrego lekarza. Jak tylko dostaniesz od nich ppismo, odezwij sie do mnie :tak:

na pewno to zrobię natalunia - dzięki :tak: nie wiedzą jeszcze jakiego mam sojusznika ;-):-D

Wpadłam tutaj gościnnie, bo natrafiłam na ten wątek przez wyszukiwarkę.
Jako pierwsi w Polsce wygralismy z sanepidem walkę o nękanie nakazami i straszenie, więc w razie gdyby Ciebie nękali daj znac, podam Ci nr sprawy, na który możesz sie powołać.
Domyślam się kim jesteś. :-) Od czasu Twojej sprawy trochę się zmieniło, więc w razie problemów z sanepidem sugeruję skontaktować się ze Stowarzyszeniem "STOP NOP" Strona główna albo wpaść na forum szczepienia.org.pl.
Wygrane sprawy były również wcześniej, ale wtedy obowiązywały inne przepisy.
Aktualna sytuacja jest opisana w apelu do parlamentarzystów tutaj: Apel do parlamentarzystów o ujednolicenie prawa dotyczącego obowiązku szczepień
A obecne stanowisko Ministerstwa Zdrowia w świeżutkiej odpowiedzi na interpelację: http://orka.sejm.gov.pl/izo7.nsf/www1/i00656o0/$File/i00656o0.pdf

Pozdrawiam i powodzenia dla tych, którzy nie boją się iść drogą niełatwych wyborów. :-)

mamy któe będziecie szepic na dodatkwoe choroby pytanie: szczepicie odrazu na pneumokiki? na rota chcę odrazu ale nad pneumo się zastanawiam czy trochę póxniej

Mnie niepokoi ta szczepionka przeciw rotawirusom. Czy któraś z Was szczepiła na nią dziecko? Jak się zachowywało "po"?
Naczytałam się w necie jak dzieci to przechodzą i mam sporo wątpliwości. Nam pediatra zalecił Rotateq (3 dawki)

Ewelina, co do pneumokoków, jak nie wysyłasz dziecka do żłobka, to może odwlec podanie pierwszej dawki i dac ja dopiero w drugim półroczu życia, wtedy zmniejsza się ogólna liczba dawek. Ja małego na pneumokoki zaszczepię, ale dopiero w drugim półroczu, teraz i tak dużo biedak będzie miał wrażeń.

reklama
Krupka ale fajna lekarka Ci powiem.
Zobaczymy co moja powie jak powiem, ze chcę poczekac az ukl. immunologiczny dojrzeję. My dalej zalegamy z 2 szczepieniami ale czekam na wiosnę. Musi odczekać po Odrze. Ostatnio dzwonili z przychodni kiedy. Pow. ze mlody choruje i na razie odpuszczam.

My szczpeilismy Nikula rotarixem i było ok. Prevenar tez byl ok. Na pneumo szczepilam odrazu i zrobiłam błąd mimo ze równiez objawów neg nie miał no poza odczynami tzn zgrubieniami pod skorą ktore trzymaly kilka dni. Dopiero ta pi* Odra nam tak skomplikowala sprawe.

Do góry