reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

SZCZEPIENIA- szczepić nie szczepić oto jest pytanie

jestem po wizycie. Lekarka fajna babka i jakoś mnie do tych szczepień nie zmuszała - uwaza, ze jako piekun prawny powinnam mieć wybór, czy i na co szczepię. Generalnie widac po niej, ze sama ma sporo wątpliwości dot. niektórych szczepień. Decyzję o przesunięcie szczepień do czasu, gdy układ immunologiczny będzie wykształcony w sumie poparła. A co najlepsze? Powiedziałam, ze boję się tez o alegię u małego (po mnie, tym bardziej, ze ma moją grupę krwi), powidziała "miedzy nami mówiąc, to nawet lepiej, że podjęła Pani decyzję o nieszczepieniu" no cóż...

Sama jest ciekawa, jaką przeprawę bedziemy mieć z Sanepidem, bo do tej pory nie mieli takiej sytuacji. Czasem rodzice wzbraniali się przed szczepionką MMR, ale po rozmowie z sanepidem i tak szczepili.

reklama
jestem po wizycie. Lekarka fajna babka i jakoś mnie do tych szczepień nie zmuszała - uwaza, ze jako piekun prawny powinnam mieć wybór, czy i na co szczepię. Generalnie widac po niej, ze sama ma sporo wątpliwości dot. niektórych szczepień. Decyzję o przesunięcie szczepień do czasu, gdy układ immunologiczny będzie wykształcony w sumie poparła. A co najlepsze? Powiedziałam, ze boję się tez o alegię u małego (po mnie, tym bardziej, ze ma moją grupę krwi), powidziała "miedzy nami mówiąc, to nawet lepiej, że podjęła Pani decyzję o nieszczepieniu" no cóż...

Sama jest ciekawa, jaką przeprawę bedziemy mieć z Sanepidem, bo do tej pory nie mieli takiej sytuacji. Czasem rodzice wzbraniali się przed szczepionką MMR, ale po rozmowie z sanepidem i tak szczepili.

Trafiłaś na dobrego lekarza. Jak tylko dostaniesz od nich ppismo, odezwij sie do mnie :tak:

na pewno to zrobię natalunia - dzięki :tak: nie wiedzą jeszcze jakiego mam sojusznika ;-):-D

Wpadłam tutaj gościnnie, bo natrafiłam na ten wątek przez wyszukiwarkę.
Jako pierwsi w Polsce wygralismy z sanepidem walkę o nękanie nakazami i straszenie, więc w razie gdyby Ciebie nękali daj znac, podam Ci nr sprawy, na który możesz sie powołać.
Domyślam się kim jesteś. :-) Od czasu Twojej sprawy trochę się zmieniło, więc w razie problemów z sanepidem sugeruję skontaktować się ze Stowarzyszeniem "STOP NOP" Strona główna albo wpaść na forum szczepienia.org.pl.
Wygrane sprawy były również wcześniej, ale wtedy obowiązywały inne przepisy.
Aktualna sytuacja jest opisana w apelu do parlamentarzystów tutaj: Apel do parlamentarzystów o ujednolicenie prawa dotyczącego obowiązku szczepień
A obecne stanowisko Ministerstwa Zdrowia w świeżutkiej odpowiedzi na interpelację: http://orka.sejm.gov.pl/izo7.nsf/www1/i00656o0/$File/i00656o0.pdf

Pozdrawiam i powodzenia dla tych, którzy nie boją się iść drogą niełatwych wyborów. :-)

mamy któe będziecie szepic na dodatkwoe choroby pytanie: szczepicie odrazu na pneumokiki? na rota chcę odrazu ale nad pneumo się zastanawiam czy trochę póxniej

Mnie niepokoi ta szczepionka przeciw rotawirusom. Czy któraś z Was szczepiła na nią dziecko? Jak się zachowywało "po"?
Naczytałam się w necie jak dzieci to przechodzą i mam sporo wątpliwości. Nam pediatra zalecił Rotateq (3 dawki)

Ewelina, co do pneumokoków, jak nie wysyłasz dziecka do żłobka, to może odwlec podanie pierwszej dawki i dac ja dopiero w drugim półroczu życia, wtedy zmniejsza się ogólna liczba dawek. Ja małego na pneumokoki zaszczepię, ale dopiero w drugim półroczu, teraz i tak dużo biedak będzie miał wrażeń.

reklama
Krupka ale fajna lekarka Ci powiem.
Zobaczymy co moja powie jak powiem, ze chcę poczekac az ukl. immunologiczny dojrzeję. My dalej zalegamy z 2 szczepieniami ale czekam na wiosnę. Musi odczekać po Odrze. Ostatnio dzwonili z przychodni kiedy. Pow. ze mlody choruje i na razie odpuszczam.

My szczpeilismy Nikula rotarixem i było ok. Prevenar tez byl ok. Na pneumo szczepilam odrazu i zrobiłam błąd mimo ze równiez objawów neg nie miał no poza odczynami tzn zgrubieniami pod skorą ktore trzymaly kilka dni. Dopiero ta pi* Odra nam tak skomplikowala sprawe.

Do góry