reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia -pytania,obawy i niepokoje/reakcja dzieci na szczepienia

Wyrazilam swoja opinie jak kazdy,nie powiedzialam ze wszystkie mozliwe szczepionki mojemu dziecku za serwuje bo jest ich o wiele ,wiele wiecej niz te 3 co wymienilam.Mysle ze jeszcze umysl mam trzezwy i wiem co robie.Kazdy zrobi jak chce.
Na szczescie zdrowa na umysle mama.Pozdrawiam:-):-):-):-):-):-)

reklama
Mam mały dylemat, jakie szczepionki wybrać, by nie zrobić dziecku krzywdy..czytałam już różne opinie. Jedni optują za skojarzonymi inni, że lepiej podawać po kolei i kłuć maluszka wiele razy. Jakimi szczepicie i co myślicie o szczepionce przeciw pneumokokom?:szok:

Witam, mam 3,5 miesięczne dziecko i bardzo mi zależy na tym, żeby skonfrontować pewne decyzje prowadzącego go pediatry z opiniami mam użytkujących to forum:
1 - moje dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, ma prawidłowy przyrost wagi i t.p. Do tej pory przyjmuje tylko 1 kropelkę wit. D3 i 4 kropelki Cebionu, słyszałam z niektórych źródeł, że powinien też dostawać inne witaminy, ale nasz pediatra niczego takiego nie zalecił... Chciałabym się dowiedzieć co wiecie na ten temat, czy Wasze dzieci przyjmowały wiecej witamin?
2 - lekarz pediatra zastanawia się czy mój synek nie ma wzmożonego napięcia mięśniowego (na razie jesteśmy na etapie obserwacji). Jeśli u Waszego dziecka stwierdzono WZM napiszcie jakie miał objawy i jak wyglądają ćwiczenia z dzieckiem, jeśli zostały zalecone...
3 - czy szczepiłyście niemowlaki na pneumokoki, jeśli tak, to czy były to 3 dawki, a czwarta dopiero w wieku 2 lat... bo mój pediatra proponuje tylko dwie dawki a trzecią pozniej, ale pierwsze słyszę o zmniejszaniu ilości dawek...

Z góry dziękuję za wypowiedzi i pozdrawiam gorąco!

1 - Ola dostawała jedną kropelkę wit D (i do tej pory dostaje),Cebion 5 kropelek+ kwas foliowy i zelazo.ale to pewnie dlategi,że miała anemię.

co do pytania 3,ja nieszczepiłam Małej na pneumokoki,ale tylko dlatego,że nasz pediatra kazał się jeszcze raz dobrze nad tą decyzją zastanowić.tzn,Małą szczepiliśmy szczepionkami 5w1 które zawierają szczepy przeciwko sepsie.jeśli dziecko nie będzie szło do żłobka,to on proponuje aby zaszczepić dziecko dopiero jak skończe 2 latka.

my dawalismy i dajemy tylko wit.D-jedna kropelke dziennie.
Co do tych szczepien zastanawiam sie ale raczej nie zaszczepie narazie-dopiero jak pojdzie do przedszkola.
Sepse moze wywolac wszystko-nie tylko pneumokoki. Jest to poprostu reakcja organizmu na zakazenie bakteryjne a wiec nie jest choroba. My tzn moja corka omalo nie miala sepsy (wszystko przez szpital) ale w pore zareagowalismy i nie doszlo do ogolnego zakazenia organizmu.Jedni mowia zeby szczepic-inni nie. Napewno warto zaszczepic jesli dziecko ma staly kontakt z innymi dziecmi (tj zlobek, przedszkole)

Dziękuję bardzo za dotychczasowe odpowiedzi, odnośnie szczepienia przeciw pneumokokom - właśnie martwi mnie, że moja pediatra tak zaleca szczepienia, bo mój mały do żłobka się nie wybiera, kontaktu z innymi dziećmi na razie nie ma, a został już zaszczepiony szczepionką 6w1, poza tym właśnie pneumokoki i także przeciw rotawirusowi - i to jednocześnie.. trochę sporo tego, ale pytałam pediatry czy to nie za duze obciążenie dla dziecka, to stwierdziła, że to tylko od naszych środków finansowych zależy czy chcemy zaszczepić czy nie, a ona zaleca.. hmm.. i bądź tu mądry.. mam tylko nadzieję, że mu to wszystko wyjdzie na dobre...

reklama
My mieliśmy zalecane 2 krople wit.D3 a potem ja sama wprowadziłam Cebionmulti tylko zapytałam swoją pediatrę jakie dawki to mieliśmy 1 kropla wit. D3 i 5 kropli Cebion. Co do szczepienia to ja szczepię tylko obowiazkowymi i moja pediatra nie ma zastrzeżeń.

Do góry