reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienia na COVID a ciąża !

Ja też. Ja urodziłam 4 tyg temu. Zaczęły się pielgrzymki nierozumnej rodziny i drżę żeby nikt mi dziecka nie zaraził. Żałuję że nie zaszczepiłam się w 3 trymestrze. Aktualnie jest po 1 dawce szczepionki.
Może trochę nie w temacie, ale skoro się boisz to dlaczego zgadzasz się na odwiedziny?

reklama
A ja się zastanawiam nad doszczepieniem w 3 trymestrze ciąży🤔 szczepilam się na dwa miesiące przed ciążą i z tego co słyszę to żeby dzieci miały przeciwciała to musiałabym zaszczepić się w ciąży a nie przed....

Może trochę nie w temacie, ale skoro się boisz to dlaczego zgadzasz się na odwiedziny?
Nie zgadzam ale np. tesciowa robi co chce np. informuje że jedzie i tyle mam do gadania a właściwie to miałam bo ostatnio kazałam mężowi ja zawrócić z trasy, obraziła się i mam spokój. Oby jej szybko nie przeszło 🤪

@Agdalena trzymam kciuki w odpieraniu ataków najeźdźcy. 😀 Mnie już niedługo to samo będzie czekać ze strony rodziny męża. Od miesiąca im powtarzam, że nie będzie żadnych odwiedzin po porodzie, że na święta też nie. Niestety towarzystwo słabo rozumne i mąż co chwilę dostaje telefony z zapowiedziami przybycia. Będą całowac domofon na mrozie ale dalej nie przejdą bo nie chce, żeby dziecku sprzedali np rsv.
Zaszczepiłam się pod koniec drugiego trymestru więc na covid czuję się w miarę zabezpieczona, oby dziecko też miało wystarczającą ilość przeciwciał🙂
Masz rację , ja też nie zamierzam nikogo wpuszczac przez jakiś czas. Ja druga dawkę mam zaraz i nawet jak dziecko będzie miało przeciwciała to nie wpuszczę wariatów od razu 😅

Spodziewam się wszystkiego, wiesz to na zasadzie masz wybór ale licz się z tym, że stracisz pracę albo zmienisz stanowisko.
Nagonka na szczepienie zaczyna wychodzić bokiem. Straszenie medialne i ciągle walkowanie ilości zachorowań jest już męczące.
Bo niezaszczepieni szkodzą nam wszystkim. Nawet nie zdają sobie sprawy, że to próba (udana niestety) destabilizacji polskiej gospodarki przez Rosjan. Już udowodniono, że za masą fake newsów odciągających od szczepień stała rosyjska farma troli. Niezaszczepieni wpływają negatywnie na gospodarke, na służbe zdrowia, na nasze życie...podziwiam np rząd Austrii, który wprowadza od 2022 obowiązek szczepień.

Ostatnia edycja:
Wyłącz na trochę telewizor i odetnij sobie internet, skorzystasz na tym 😁
Przerażające jak łatwo można zastraszyć naród ...

Ja Ci proponuję poczytać badania naukowe, statystyki i samodzielnie wyciągnąć wnioski. Tych badań jest już cała masa. Wystarczy umieć logicznie interpretować dane i nie trzeba oglądać TV, Facebooków i innych źródeł, które podają Ci interpretacje. Załamana jestem jak niska jest zdolność logicznego myślenia w naszym kraju. Proponuję Ci PubMed i Lancet.

reklama
Jak możesz mieć wiarygodne dane po roku czasu ?
Czym różni się zaszczepiony od niezaszczepionego w kwestii zagrożenia dla innych? Nie zaraża? Napisz bo jestem szalenie ciekawa 😁

A jak możesz ich nie mieć po roku czasu i podaniu ponad 7 mld dawek szczepionki?
Przede wszystkim zaszczepieni zarażają się rzadziej, w związku z tym jest większa szansa na przerwanie transmisji. Po drugie udowodniono już, że ilość materiału przy aktywnym zakażeniu jest u nich niższa więc trudniej się od takiej osoby zarazić. Co jest jednak absolutnie najważniejsze to to, że zaszczepieni zdecydowanie rzadziej trafiają do szpitala (w Polsce w szpitalach jest 1% zaszczepionych i 99% niezaszczepionych) i znacznie rzadziej umierają (co jest poprzedzone pobytem na intensywnej terapii). Te wszystkie dane są potwierdzone setkami badań z całego świata, badań niezależnych naukowców. Takich badań jest prowadzonych tysiące i wszystkie wnioski, ze wszystkich krajów są bardzo podobne. Przy każdym badaniu na PubMed masz zespół badawczy, prowadzącego badania, możesz sobie sprawdzić kto za badaniami stoi. Wystarczy umieć przyswajać dane, samodzielnie...

Do góry