reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia na COVID a ciąża !

reklama
@ness. To spróbuj to zrobić przez konto na IKP (pacjent.gov.pl).

@Święta92 To ja nie wiem, bo z tego co słyszalam biodra idą na bieżąco. Teść robił w zeszłym roku - i mu powiedzieli. że najbliższy termin za 3 tygodnie, a potem już sobie dowolną datę może wybrać.

@ness. To spróbuj to zrobić przez konto na IKP (pacjent.gov.pl).

@Święta92 To ja nie wiem, bo z tego co słyszalam biodra idą na bieżąco. Teść robił w zeszłym roku - i mu powiedzieli. że najbliższy termin za 3 tygodnie, a potem już sobie dowolną datę może wybrać.
Bo to pewnie zależy gdzie. Co prawda nie chodzi o operacje czy wizytę u specjalisty, ale mąż jak się szczepił to wszędzie był czas oczekiwania tydzień lub kilka. A w pobliskiej miejscowości dwa dni później.

Tylko nie każdy ma możliwość udać się specjalisty czy szpitala w innym mieście. Nie każdego stać, nie każdy jest zmotoryzowany, nie każdemu pozwala na podróż zdrowie.

Okej jak dużo, ale chętnie się odniosę ❤️

1. Masz wybór, czy wsiąść do samochodu czy nie.
A jak zrobią przymusowe szczepienia to gdzie tu możliwość wyboru?
- Owszem, mam wybór. Ale w przypadku kontroli policyjnej osoba, która nie ma zapiętych pasów, zapłaci mandat. Jeżeli ma prawo jazdy, to po zebraniu odpowiedniej liczby punktów je straci.

2.
Bardzo protekcjonalne podejście do innych.
Bo ty uważasz inaczej to oznacza, ze cała reszta ludzkości się myli.
Podziwiam pewności siebie. Ale nie zazdroszcze.
- Przez ludzi negujących pandemię, odmawiających noszenia maseczek, zachorowali na covid moi bliscy. Dużo ludzi straciło życie, albo źródło dochodu. Mamy pandemie chorób psychicznychTakże mam w głębokim poważaniu urażenia uczuć osoby, która jest na tyle niedouczona, żeby negować fakty i naraża swoim zachowaniem innych.
Jestem pewna siebie w tym co mówię, bo mogę podeprzeć swoje tezy badaniami naukowymi i faktami. Jeszcze nigdy nie dostałam kontrargumentu, który mon rozmówca mógł udowodnić. Jak się ma wiedzę, to warto być pewnym siebie - to powód do dumy.

3. Dwa lata temu norma społeczna nie było noszenie masek i nikt się z tego powodu nie pultal. A wirusy przecież tez były.
Fascynujace jak łatwo zmanipulować ludzi.

Dwa lata temu nie było wirusa, który sparaliżował cały świat i system ochrony zdrowia. Dwa lata temu nie było światowej pandemii, która zabiła miliony ludzi.
Mnie fascynuje, jak łatwo ludzie wierzą w każdą teorie spiskową. Zwłaszcza, że ona nawet nie mają w sobie logicznego wytłumaczenia. Niestety tu wychodzą braki w edukacji i lata bycia biernym odbiorcą papki, którą serwują media (również te niezależne).
Lata pracy w branży nauczyły mnie tego, jak łatwo można zmanipulować ludźmi, nie mając nawet racjonalnych argumentów. Fascynujące.

zresztą jeżeli ja się pomylę i noszę ten kaganiec, to czym ryzykuje? Najwyżej go zdejmę i powiem „sorry, myliłam się”

a czym ryzykuje osoba, ktora nie nosi maseczek, bo pandemia to ściemnia, a covid to grypka? Może narazić siebie lub bliskich na smierć w samotności przez uduszenie lub z powodu zakrzepu.

4

Przymus dzielimy na pośredni i bezpośredni.
Teraz ładnie to wytłumaczę:
- przymus bezpośredni polega na złapaniu delikwenta i zaszczepieniu go na siłę - tego przymusu nie będzie. Mogą za to dawać kary. Zapewne będą wysokie.
- przymus pośredni - państwo powoli będzie ograniczało przywileje osobom niezaszczepionym, czyli ktoś bez paszportu szczepień nie wejdzie np. na pokład samolotu, do restauracji, do kina, czy na basen. Nie będzie mógł odwiedzić bliskiego w szpitalu lub towarzyszyć partnerce podczas porodu. I uwaga - to się dzieje już teraz
1. nie każdy podróżuje samochodem, o to chodzi.

2. Pandemia chorób psychiczny jest przecież przez media, przez rozdmuchanie tego wszystkiego, przez izolacje, nie przez ludzi, którzy nie chodzą w maskach.

3. Po szczepieniu też możesz mieć zakrzep, udar, umrzeć. Dlatego jest wybór. Covida można nie złapać, lub przejść tak że się nie wie. Złapała to moja babcia, która wszędzie w maseczce, prawie z nikim się nie widywała i wszędzie, nawet do zsypu zakładała rękawiczki. Do dziś nie wie kto ją zaraził. Przeszła na szczęście lekko. Tata pewnie od niej złapał i miał gorączkę 38 stopni jeden dzień. Gdyby nie test to nikt by nie pomyślał, że to covid. Mama i brat nie załapali.
Co masz na myśli grypka? Moja rodzina gorzej przeszła grypkę niż covida. Szwagier ze Szwagierką 40 stopni, ból mięśni, umierali. Dlaczego tak bardzo bagatelizuje się grypkę, która ma również nieprzyjemne powikłania, zwłaszcza sercowe (kuzyn miał operacje na sercu, 30 lat), a przed covidem rujnują ludzi?

4. Ciekawe jak długo takie kina, linie lotnicze wytrzymają?

Skoro ma się wybór czy się szczepisz czy nie - to później niestety trzeba zaakceptować konsekwencje każdej z decyzji.

Bardzo prosto odpowiedzieć na to pytanie. Bo nie jestem ekspertem? 😂

A jak wyjdzie, że pandemia to prawda i swoim działaniem mogłaś narazić swoich bliskich na smierć, to przyznasz się do błędu i ich przeprosisz?

Bo jeżeli ja się mylę ufając ekspertom, to przyznam się do błędu. Będę też wiedziała, że swoim działaniem nie zaszkodziłam swoim bliskim, bo zrobiłam wszystko, żeby ich ochronić.
Uważam, że ludzie, którzy wpadli w totalną panikę i trzymają dzieci zamknięte w domach 1,5 roku robią im krzywdę. A znam niestety takich. Zero kolegów, zero przedszkola, zero podwórka. Co najwyżej spacerki z mamusią na odludziu.
A ile jest dzieci, które się okropnie boją, którym wpojoną ten strach, które tylko tym żyją? Dziewczyna na fb pisała, że jej dziecko powiedziało, że ma dość słuchania o covidzie, o śmierci. Skoro to jest ochrona to ja podziękuję.

Jesteś w błędzie. W przeważającej większości przypadków naruszania przepisów ruchu drogowego czy jazdy na podwójnym gazie NIE DZIEJE SIĘ KOMPLETNIE NIC. Większość piratów drogowych i sceptyków trzeźwości nie dostaje nawet mandatów. Wypadki nie zdarzają się za każdym razem, nie wszystkie są śmiertelne. Gdyby było jak twierdzisz piratów drogowych i entuzjastów slalomu po kilku głębszych byłoby jak na lekarstwo bo by wyginęli. Mimo niskiej śmiertelności popieramy surowe kary i zakazy, bo jest to NIEBEZPIECZNE i chcemy chronić społeczeństwo i jego członków kosztem wolności i swobód drogowych januszy.
Jak będziesz trzeźwa jechała samochodem to jest to ingerencja w Twoje ciało, zdrowie? Bo szczepienie już tak. I nie interesują mnie statystyki. Jak będą tą jedną na ileś tam co padnie po szczepieniu to będzie ok?

reklama
Jeszcze jedno. Wszystkim podejrzewającym żądne zysku koncerny farmaceutyczne o szczepienie na siłę i inne niecne praktyki typu sterowanie pandemią, produkcję wirusów i depopulację ludzkości polecam poszperacie w sprawozdaniach finansowych lobby antyszczepionkowego.
Niestety lobby ma się dobrze i dzięki temu już obserwujemy powrót zapomnianych chorób.
Wiecie dlaczego ludzie dają się nabrać na nieszczepienie? Bo nie pamiętają masowo umierających dzieci, powykręcanych kończyn, bezpłodnych mężczyzn i tego typu atrakcji. Nastraszonym autyzmem wywołanym przez MMR szczepienie zacznie się wydawać zbawienne dopiero, kiedy komplet latorośli umrze w przeciągu 3 tygodni na odrę. Teraz fajnie jest pisać, że po co szczepić, po latach kiedy ta choroba prawie nie występowała. Dzięki „wolnościom” wracamy do czasów sprzed antybiotyków.
Powikłania to polio to jakieś 0,5-1%. Tak właśnie się straszy ludzi.

Do góry