reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

szczepienia i badania kontrolne

No mamy jechac do poradni szczepień ale to do wrocka trzeba wybyc niestety, mimo że to godzina drogi ze zgola to jednak jest to wyprawa na pół dnia :/ jak to u lekarzy :/ dobrze ze w domu mam internistke+pulmonolożkę i do tego ortopede chirurga ;) bo kolano ma mi kto zreperowac i jak miałam zapalenie płuc tez był ktos do pomocy :D

reklama
a ja zwlekam i zwlekam z tym szczepienie Oli :/ Pzecież po pierwszych szczepieniach dziecko mi się prawie przekręciło i 2 tyg w szpitalu byłyśmy, kolejne już jakos ok bo dali jakies specjalne ale te ospy odry różyczki i świnki... ponoć dzieci lubią źle po nich reagować więc się stresuję, a i tak wysyłają nas do wrocka bo tu się nie chcą podjąc szczepienia

Doggi az tak było źle po pierwszym szczepieniu? Matkoooo to nie dziwie sie ze tak źle reagujesz na wizje kolejnego szczepienia, wcale Ci sie nie dziwie.
U nas do tej pory było wszystko ok wiec szczepienie przyjmuje bardziej na spokojnie

Mama Matiego - kurczę ja już sama nie wiem, tak się zaczęłam zastanawiać po co ta druga dawka ospy, skoro normalnie ospę szczepi się raz... jaki sens miałaby szczepionka Tetra (4 w 1), która ma oszczędzić dziecku ilość wkuć, jeśli trzeba by było tak czy siak doszczepiać raz jeszcze ospę????? Nikt by nie płacił blisko 300 zł, skoro można darmowo zwykłym Priorixem i dopłacić za ospę potem... coś mi tu nie gra:/ przekopałam net, wszystkie ulotki Priorix Tetra, łącznie z taką zatwierdzoną przez Ministerstwo Zdrowia i nie znalazłam informacji, że trzeba szczepienie na ospę powtarzać... może tej pielęgniarce się coś popierdzieliło??? Chyba na to wygląda. Muszę się koniecznie upewnić u innych lekarzy!

Silva
no własnie mnie tez zastanowiło czemu 2 razy szczepisz, ale pomyslałam ze moze pozmieniały sie kalendarze szczepień
ale wiem ze kiedys gdzies czytałam w gazecie dla mam ze na ospe szczepi sie raz, wiec nie wiem teraz...
jak byś sie czegos dowiedziała to napisz bo bardzo jestem ciekawa jak to jest, a wolnym czasie tez moze poszukam czegos w necie

Dowiadywałam się i u nas w przychodni szczepią Priorixem (odra, świnka, różyczka). Ja albo zaszczępię tym i dodatkowo ospa albo tym Twoim wynalazkiem Silva. Muszę tylko sprawdzić ile będzie kosztować sama ospa, no i czekam na opinię od mojego pediatry o tej Terze.
Wracając do ospy to ja nie wiem skąd wzięła się wam ta jedna dawka? Na ospę podaje się dwie. Nawet w kalendarzu tak jest https://www.szczepienia.pl/kalendarzszczepien.aspx . Moje znajome też szcepiły dwukrotnie.

ufff Setana, to mnie uspokoiłaś:) czyli wsjo się zgadza!

a Priorix Tetra polecono mi na oddziale alergologicznym, pod którego opieką jest Szymek. Nie wiem dlaczego dokładnie, oprócz tego że o 1 szczepienie mniej - to dla mnie i tak lepiej, bo Szym bardzo kiepsko znosi szczepienia:/ Setana - daj znać co o tej szczepionce sądzi Twój lekarz - ciekawa jestem.

Szymon narazie bezobjawowo znosi, ale nie cieszę się za wcześnie, bo nawet do 4 tygodni mogą objawy wystąpić, u synka znajomej w 9-tej dobie gorączka 40 stopni przez kilka dni:(

mamaMATIEGO też wolałabym zaszczepić raz ...

Silva jaj tylko do mnie zadzwoni to dam Ci znać. Natalka do żłobka idzie w połowie wrześńia i do tego czasu chciałabym załatwić szczepienia, a przynajmniej o-ś-r i pneumokoki z ospą mogę ewentualnie się wstrzymać. Nie chcę jej walić wszystkiego na raz i nie wiem czy zaczac od pneumokoków czy reszty:no:.

Setana fajnie, że do nas wróciłaś:tak: Rozmawiałam z Mai pediatrą nt tego co najpierw i zaleciła o-ś-r a później pneumokoki. Maja idzie do żłobka od 3.09, dziś szczepimy 3-cią hexą i nie wiem ile trzeba odczekać do o-ś-r-o ale z m-c conajmniej bym chciała, zrobię jej wtedy tydzień wolnego od żłobka. A później jakoś pneumokoki w październiku. Wczoraj obejrzałam na fb reportaż od andariel o prevenarze...jestem przerażona:-(
Dziewczyny proszę o kciuki za dzisiejsze szczepienie i brak odczynów poszczepiennych, strasznie się boję, w nocy źle spałam, a Maja chyba to wyczuła, bo o 6 już byla na nogach...

reklama
moon &&&&&&&&&&&&&&
Silva super, że Szymek znosi bezobjawowo, oby tak pozostało &&&
Katamisz szczepiłaś Grackę wczoraj???

aha doggi jak bedziesz miała jechać do Wrocka, dawaj znać, choć wiem, że pewnie szczepienie to niezbyt fajny preteks do spotkanie...

Ostatnia edycja:
Do góry