reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

szczepienia i badania kontrolne

Widzę, że temat wiecznie żywy...
Ja po wielu drastycznych zmianach zdania dotyczących szczepień i decydującej rozmowie na konkretne argumenty z naszym pediatrą (prywatnym, któremu ufam), a dodam że do rozmowy byłam mocno przygotowana. Zmieniłam zdanię. Szczepię Natalkę dodatkowo na pnemo,menigo i ospę. Odra, świnka różyczka też niestety w wydaniu standart, bo nie ma u nas pojedyńczej na odrę. Początkowo planowałam samą odrę, a potem rózyczkę ale... Będdę robić w gacie i szczepić, raczej zdecyduję się na Priorix.

Odnośnie szczepionek, to może któraś z dziewczyn z Wrocławia jest chętna na szczepionkę Synflorix w atrakcyjnej cenie? Nie będę tu zaśmiecać ale jak coś to o więcej informacji poproszę na pw.

reklama
Hej Setanko! :-)

My po Priorixie w piątek. mały ok, tylko jakby ciut bardziej senny w weekend.

10,9kg i 81,5cm wg pań pielęgniarek ;-)

Zastanawiam się nad ospą [znajoma lekarka zasiała ziarnko, a miałam nie szczepić
:baffled:] a na pneumokoki szczepię na 100% [Ironia, pneumo darmowe dla żłobkowych dzieci powyżej 2rż] i meningokoki raczej też. I to wsio jak na razie. Ale wszystko w odpowiednich odstępach czasu.

Zołza jak wiesz ja raczej przeciwnikiem szczepień niż zwolennikiem jestem...:-p Poczatkowo miałam nie szczepić na nic, potem tylko obowiązkowe... Nie przeliczę ile czasu poświęciłam na zgłębianie tematu i publikacji (ale tych konkretnych a nie jedna pani drugiej pani..).
Po roważeniu wszystkich za i przeciw, a także tym, że Natalka od września idzie do żłobka (czego nie mogę przeżyć) postanowiłam tak jak pisałam wyżej. Na ospę też miałam nie szczepić ale mocno namawiał mnie kolega (pracuje w szpitalu zakaźnym więc pewnie nieco skrzywiony) ale kropkę nad "i" postawił nasz pediatra.

U nas jak dziecko chodzi do żłobka to refundują ospę ale muszę sprawdzić jaką szczepionkę, bo ja będę podawać Varilux.
Pamiętajcie, że przy żywych szczepionkach powinno być 2 m-ce odstępu.

Silva strach o nasze maluchy chyba już na zawsze wpisany w nasze życie. Macierzyństwo to strasznie stresogenna sprawa

Ostatnia edycja:
No to Szymek zaszczepiony - Priorix Tetra. Ciekawa jestem jak to zniesie...

Poza tym od 3 miesięcy stoi z wagą - 8900 g. Teraz to już 3-ci centyl:/ A wzrostowo 77 cm.

Silva szczepiłaś w Medvicie? My po powrocie też musimy się w końcu zgłosić na to szczepienie i zastanawiałam sie właśnie, która szczepionkę tam podają.

Saffi - tak, w Medvicie. Mieli tylko MMR, ale zażyczyłam sobie Priorixa z ospą, to mi zamówili i teraz mają zapas:) Także wybór masz:)

reklama
Do góry