reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

szczepienia i badania kontrolne

nawet nie dla wszystkich wcześniaków jest refundowana szczepionka p.pneumokokom - tylko tym skrajnym i z dysplazją oskrzelowo-płucną; my się oczywiście nie łapiemy (dzięki Bogu), ale zarówno neonatolog w poradni, jak i pediatra rejonowy namawiają by na to szczepić skoro córcia starsza; na razie i tak się wstrzymujemy, bo zanim pneumo, to niezły "pakiet standardowy" do nadrobienia, a córeczka i tak jeszcze z rok w domu posiedzi;

reklama
andariel a kiedy zaczynacie szczepić? zdecydowałaś czym w końcu? chyba tylko Leoś został, grupa żółtych(Miesio i Maja) wyłamała się;-) A przy okazji - wiecie, że moja mała ma śniadą karnację? Chyba po mnie, bo przy mnie A nawet jak opalony to blado wygląda(ale z niego wyjątkowa bledzina)

mrsmoon - nie zdecydowałam czym i wstrzymuję się do wiosny; w sezonie grypowym nie będę zaczynać, tym bardziej, że u nas już jakąś infekcję M.do domu przyniósł (ale Leo, odpukać, zdrów); czyli ok. roczku pomyślę; z niezaszczepionych jest jeszcze Krysia forever:tak:;

no tak, ale Krysia forever nie będzie forever szczepiona
jak siedzisz w domu z dzieciakami i nie mają kontaktu z dużą liczbą dzieci to pewnie, że możesz przeczekać, ja we wrześniu pewnie będę zmuszona dać Maję do żłobka...

a na grype szczepicie sie i dzieciaki? my sie pewnie zaszczepimy - bo michal jezdzi na rozne spotkania z pacjentami i nie wiadomo co moze przytargac do domu :crazy:

Hej.
Jezeli chodzi o szczepienia na grype to sobie daruje, tak samo jezeli chodzi o dzieci. Nie da się na wszystko zaszczepić. Nawet pediatrzy (tacy racjonalni) zalecają tylko szczepienia z kalendarza szczepień plus pneumokoki:tak:

my szczepiliśmy we wtorek -trzecia dawka hexy plus pneumo, było trochę matudzenia i stan podgorączkowy, ale dziś już ok, ja za miesiąc wracam do pracy (przedszkole) więc szczepimy na wszystko, rotawirusy już za nami

Byliśmy dziś na szczepieniu - wzw.
Było troszkę płaczu ale chyba głównie z mojej winy bo za słabo nóżke przytrzymałam i chyba ruszyła nią podczas wkłuciu i to Ją pewnie zabolało, na szczęście szybko się uspokoiła i zasnęła w samochodzie.

Waga - 9,400 kg,
Wzrost - 73 cm
Wagowo ciut nad 97 centylem ale wzrostowo to duuuużo ponad siatką :) wysokie dziewczę mi rośnie :)

Następne szczepienie po pierwszych urodzinach - odra, różyczka, świnka

Madzioolka to prawie 2 kilo wiecej od mojej Mai:szok: no i długaśna ta Twoja córa:szok: moja na 75 centylu wzrostem, za to ciut poniżej 50-tego wagowo

reklama
no moje dziecko małe nie jest, nie ma co ukrywać... ale od urodzenia wszyscy mówią ciągle że Ona cały czas wygląda jakby miała 2 miesiące więcej :)

Do góry