reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

szczepienia i badania kontrolne

Aestima ... tu ciężko coś doradzić, bo to nie są łatwe decyzje i trzeba je podejmować samemu i być przekonanym o ich słuszności :tak:

ja w tym momencie skłaniam się bardziej w kierunku nieszczepienia małej na nic przynajmniej jeszcze przez kilka m-cy ... potem zobaczymy ...

jeśli już, to tak jak starszą - max. jedna szczepionka na raz, min. 2 miesięczne ostępy

na Wzw B podobno HbVax Pro jest bez rtęci ...

reklama
ja nie sadze zeby 5w1 byly zle...tak czy siak trzeba bylo malego zaszczepic bo naogladalam sie na oiomie roznych rzeczy :no:

tu tak do poczytania :)

12.07.2011 15:14
Kary za nieszczepienie dzieci - grzywny mają być dla rodziców, którzy decydują się na taki krok, a jest takich coraz więcej.Małopolski sanepid nałożył kary w 23 przypadkach. W kilkuset - wystarczyła rozmowa ze specjalistą. Przeciwni szczepieniom rodzice twierdzą, że powikłania po szczepieniach mogą być gorsze od samej choroby. Anna Armatys z sanepidu przekonuje, że to kompletna bzdura, a powikłania - jeśli w ogóle się pojawiają - są niegroźne.

Aestima Tymuś bardzo zaciekawiony i śmiał się, więc śmiem twierdzić, że Mu się podobało :-D On strasznie lubi wodę. W wanience leży już sobie sam i chlapie ile wlezie. Muszę Go tylko pilnować, żeby wody nie pił, ale to akurat ma po mnie, bo ja zawsze wypijałam wodę z wanienki i jadłam mydło :-D:-D

A ja już jestem tak skołowana, co chwilę zmieniam zdanie na temat tych szczepień, że wczoraj wieczorem zadzwoniłam do pediatry, która jest przyjacielem domu, leczyła mnie wiele lat ( i doprowadziła do porządku mój wcześniej wyjałowiony antybiotykami- jako dziecko wzięłam wszystkie dostępne na rynku- organizm). Ufamy jej więc i w zg rodzice walą do niej drzwiami i oknami. bardzo chcialam poznać jej zdanie na temat szczepień. Zawsze w awaryjnych sytuacjach do niej dzwonimy, a wczoraj byłam już tak skołowana, że zadzwoniłam (generalnie staram się jej nie nadużywać, co jak widać średnio mi wychodzi;-)). A więc jej zdaniem mam szczepić hexą 6w1- ona szczepi nią dzieciaki od 6 lat i uważa ją za b. bezpieczną, bezpowikłaniową. Powiedziała mi, że rodzice bronią się przed skojarzonymi a to wynika z niewiedzy, bo skojarzone szczepionki, to nowsze szczepionki, wykorzystują nową wiedzę i technologie, są lepiej skomponowane, bezpieczniejsze. Zawierają o wiele mniej konserwantów i są lepiej oczyszczone ( nie cały zaraz jest wstrzykiwany tylko jego część;-)) a to powoduje, że jest mniej powikłań.... W hexie 6w1 krztusiec jest jakiś acekularny(?) , tłumaczyła mi dlaczego to ważne, ale już nie umiem tego odtworzyć (za dużo medycznych terminów;-)). Swoje dzieci też tym szczepiła. I znów jestem w kropce...

Aestima nam też nasz pediatra hexę polecał, koleżanka szczepiła małą i nic się nie działo. Refundowany krztusieć w DTPw jest pełnokomórkowy(zawiera pełnokomórkowe zarazki krztuścia), a DTPa jest bezkomórkowy. DTPw jest o wiele bardziej niebezpieczne

Czyli skojarzone nie takie złe??
Dziewczyny, aż mi głupio, bo mam co chwila inne stanowisko w tej sprawie, ale im więcej czytam i się o tym dowiaduję tym mniej wiem na ten temat! Tak rozbieżne informacje sprawiają, że jestem skołowana- podobnie jak z tym fotelikiem...:) A nie chcę za kilka lat żałować. Moje dziecko= moja odpowiedzialność w końcu... Dochodzę do wniosku, że tu nie ma dobrego wyjścia z tej sytuacji...

Ja mam to samo, skołowana jestem na maxa...a niektórzy szczepią bez żadnej wiedzy na temat szczepień, w błogiej nieświadomości...A my głupie zaczęłyśmy zgłębiać temat bez dna i coraz więcej wątpliwości mamy...
Aestima ja właśnie po przeczytaniu tego artykułu myślałam o pojedynczych, ciekawe czy Setana już szczepiła.
Zeberko znajdziesz tego posta Setany z nazwami pojedynczych szczepionek? plizzzz...:-)

reklama
Dzwoniłam do przychodni- hexa 180zł 3x i po roku dawka przypominająca.... Jeśli się na to zdecydujemy, to Mały puści nas z torbami;-) Zwłaszcza, ze wczorajsza rozmowa przekonała mnie też trochę do pneumokoków( ale to po roczku raczej)

Do góry