reklama
Aestima, a właściwie zebrra kiedyś Setana pisała o szczepionkach nieskojarzonych, dasz radę odnaleźć tego posta? Były tam nazwy szczepionek. A tu strona nt zawartości rtęci w szczepionkach Bezpieczne szczepionki - bez rtęci
Doris:-)
Moderatorka Mama super Czwórki :-)
Aestima...moja Julia szczepiona Infanrix Hexa. Podobno o wiele lepsza od Pentaximu, bo w większości nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Ale też droższa, płaciłam 180 zł
andariel
mama super dwójki :]
Infanrixem hexą była szczepiona Ninka - żadnych reakcji poszczepiennych;
ja się podpisuję pod postem forever; głównie chodzi o tzw. higienę życia, szeroko rozumiany zdrowy tryb życia; myśmy za młodu nie byli tak często i na "wszystko co tylko można sobie wyobrazić" szczepieni; obie z siostrą przechodziłyśmy różyczkę, siostra miała odrę - a teraz próbują nam wmówić, że lepiej zaszczepić (co nie daje i tak pełnej ochrony) niż przechorować; i to jest wkurzające - bo wtedy trudno nie pomyśleć, że chodzi o kasę, a nie bezpieczeństwo;
niemniej jednak ja chcę szczepić bo nie jestem tak pewna siły samej zdrowej diety - tylko chcę miec możliwość wyboru co do startu z tym tematem i chcę by mnie nie traktowano jak zwyrodnialca w przychodni - bo przecież "inni szczepią bez gadania"; chyba wykonam tel.do poradni szczepień jednak, ciekawe co tam mi powiedzą...
ja się podpisuję pod postem forever; głównie chodzi o tzw. higienę życia, szeroko rozumiany zdrowy tryb życia; myśmy za młodu nie byli tak często i na "wszystko co tylko można sobie wyobrazić" szczepieni; obie z siostrą przechodziłyśmy różyczkę, siostra miała odrę - a teraz próbują nam wmówić, że lepiej zaszczepić (co nie daje i tak pełnej ochrony) niż przechorować; i to jest wkurzające - bo wtedy trudno nie pomyśleć, że chodzi o kasę, a nie bezpieczeństwo;
niemniej jednak ja chcę szczepić bo nie jestem tak pewna siły samej zdrowej diety - tylko chcę miec możliwość wyboru co do startu z tym tematem i chcę by mnie nie traktowano jak zwyrodnialca w przychodni - bo przecież "inni szczepią bez gadania"; chyba wykonam tel.do poradni szczepień jednak, ciekawe co tam mi powiedzą...
Madzioolka
Moja Maja 09.06.2011
My też szczepimy Pentaximem, kupowaliśmy sami w aptece ale najpierw pediatra wypisała nam receptę. Teraz trzecią dawkę mają zamówić prosto do przychodni więc ominiemy marżę apteki bo za pierwszą nieświadomi ceny wywaliliśmy chyba 150 czy 160zł a za drugą 109zł, trzecia ma nas kosztować 85zł. Reakcji poszczepiennych brak, jedynie przespała prawie cały dzień
Pewnie i tak w przychodni juz usłyszałam komentarz, ze szkoda mi pieniedzy na dziecko, a ja wole za to isc na basen - dostalismy pozwolenie od pediatry , a rehabilitant wrecz zalecał. Wiec w llistopadzie idziemy sie pluskac.
reklama
Podziel się: