reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

szczepienia i badania kontrolne

Co do szczepionek - my szczepimy zwykłymi z nfz i u Nas jest wszystko ok. Nie widzieliśmy potrzeby, żeby wykupywać szczepionki skoro są darmowe. Bynajmniej nie jest mi szkoda pieniędzy na Tymka, ale skoro po 1 czy 2 wkłuciach będzie płakał, to tak samo będzie płakał po 3. U Nas nie ma żadnych skutków ubocznych, mogłabym nawet powiedzieć, że się Tymek po nich uspokaja i lepiej śpi w nocy. Ostatnio dostał 1 dawkę Rotarixu i po nim Go strasznie brzuch bolał, a zapłaciliśmy za to 300 zł.
A co do basenu, to początkiem września byłam z Tymkiem na basenie i nie dość, że był okropnie zadowolony, to nic Mu nie było. Także my chodzimy cały czas :-)
I nie czuję się z tego powodu wyrodną matką.

reklama
Dawno nie zaglądałam, ale temat dla mnie ciekawy :tak:

Forever, Ty nie szczepiłaś w ogóle ???

moja mała do tej pory nie dostała jeszcze żadnych szczepionek ... nawet tych w pierwszej dobie :tak:
na początku zamierzałam odczekać 3 miesiące, ale mała rozwija się po prostu idealnie - od urodzenia nie miałam z nią najmniejszych problemów i coraz bardziej boję się to schrzanić ...

starsza była szczepiona, ale nie na wszystko i wg kalendarza produkcji własnej ...

Aestima ... starszą szczepiłam tak:

Wzw B - Engerix
DTaP - Infanrix
Hib - Act Hib (NFZ)
Polio - Imovax (NFZ)
MMR - nie dostała i nie dostanie :)
żadnych pneumokoków, meningokoków, rotawirusów i innych dziwactw ...

No i najważniejsze - max jedna szczepionka na jednej wizycie !!!

teraz, jeśli w ogóle się zdecyduję ... nie dam gruźlicy, na pewno poszukam czegoś innego niż Engerix (bez rtęci !!!), Infanrix pewnie zostanie, Hib dopiero po ukończeniu roku, bo wtedy zamiast 3 dawek, podaje się 1, Polio -jeszcze nie wiem ... MMR na pewno nie dam

Jol, ale jak to zrobić żeby na 1 wizycie szczepić tylko 1 szczepionką?? W przychodni się zgodzą??

Dziewczyny, co Wy z tymi wyrodnymi matkami??:-) Przecież każda robi, to co jej zdaniem dla jej Malucha najlepsze:tak: Ja bardzo chciałam na basen, ale mały miał anemię i nie mogliśmy a skoro lekarz (jedyny któremu ufam...)uważa, że zaczynać z tym w sezonie grypowym, bez sensu, to wstrzymamy się do tej wiosny. Póki co czasami biorę małego do dużej wanny i sobie ćwiczymy, chlapię go po oczach ( ależ wyrodna!!!;-)) żeby się oswoił z wodą. A jak Tymcio reaguje na dużą wodę?

Aestima
Pewnie i tak, Amela zaczeła pozno jak miała 6 miesiecy w lutym, a zimno było na dworze z -10. Tyle chloru w tej wodzie,ze wszystko wybije :-)
Ale jak Wam tak Wysocki mówi to pewnie poczekajcie - po co sie stresowac.
A potem wiosenne przesilenie, no nic ja w listopadzie chce sprawdzic jak Olkowi sie wielka woda spodoba.

Ironia
Ja tobie prysznica ( bo to pewnie masz?) nie cierpie wanny.

Asinka
Ja uszłyszałam od pielegniarki jak Olek zapłakał po pierwszym wkuciu, ze : "widzisz kochanie jaka niedobra mamusia nie chciała bys był kuty tylko raz"
a na to wyszła masza pediatra i ochrzaniła wstretne babsko - ostatnio juz jej nie było - pewnie przeniesli.
Ale za to teraz ojciec dziewczynki, który płacił za szczepienie 5w1 powiedział do mnie : " Bo widzi pani ja dla dziecka zrobie wszystko"
Wiem, ze nie trzeba sie przejmowac, ale to boli.

Ostatnia edycja:
mgordon ale weź Ty się nie przejmuj! skoro ten pan wierzy, że wywalenie kaski za 5w1 to najlepsze co może dla dziecka zrobić to pewnie tak jest - w jego mniemaniu; i super; każdy rodzic sam podejmuje decyzje co do szczepień i tak naprawdę nikomu nic do tego (również lekarzowi namawiającemu na coś tam); niektórzy nie zgłębiają tematu i wydaje im się, że najlepsze co można zrobić to zaoszczędzić ilości wkłuć; nie powiem, żeby dla mnie było to bez znaczenia, bo w głowie wciąż jest obrazek małego w inkubatorze, z dziurami w rączkach, nóżkach, szyjce... ale mam świadomość, że zapewnienie dziecku pełni bezpieczeństwa to wybór rodzaju szczepionki pod kątem składu, a nie ilości wkłuć;
dochodzę do wniosku, że o szczepieniach jak o polityce czy religii - nie ma sensu dyskutować:sorry:

Mgordon :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: pielęgniarce zafundowałabym 'list polecający' do dyrekcji ... a miły Pan, jeśli zrobi wszystko dla swojego dziecka, to niech się nauczy mieć własne zdanie i zainteresuje się tym, co podaje dziecku ... bo nie zawsze to, co droższe, jest lepsze :no:

Aestima, w przychodni pewnie będą mniej lub bardziej kręcić nosem ... a może w cale, kto wie ...
Twoje dziecko i Ty decydujesz, kiedy i czym będzie szczepione :tak:

moja też jeszcze nie pływała w wielkiej wodzie ;-) na razie parkuje na brzegu i obserwuje pluskanie starszej siostry :tak: nie mam wielkiego parcia, żeby ją zanurzać, ale pewnie wkrótce się skuszę ...

Jol, to czym szczepić w pierwszej kolejności? I po iljakim czasie serwować kolejne szczepienie. To energix ma rtęć? Polecasz coś w zamian? NIe wiem jak się zabrać za ten indywidualny kalendarz:no: Mamo weteranko, pomóż!:sorry:

reklama
Do góry