reklama
R
rouż
Gość
Podnioslas mnie na duchu. Moze odpuszcze kilka dni i np w weekend sprobuje znowu. Oby tylko Alanek zechcial wspolpracowac! Ja kupilam Nan HA bo on ma skaze, ale podobno nie powinnam tego mleka podawac, tylko inne jakies na recepte. Kurcze, a mojej dr po pierwsze nie ma, a po drugie ona odradza wprowadzanie mieszanki. Ale jak ja mam wrocic do pracy i nie bedzie mnie w domu po 10godzin, to same deserki, zupki i kaszki chyba nie wystarcza...witam sie i ja my rwoniez po za domem całymi dniami pogoda dopisuje wiec korzystamy
ryba maleństwo śliczne oj troszkę ci zazdroszczę tego stanu
i nie zazdrosze bycia z tatusiowa
ja sie ciesze ze moja jest 600 km widzimy sie raz w roku i nam to wystarcza
royanna no u mnie był ten sam problem co z Twoim maluchem i tez bałam sie ze nic prócz cycka mu nie zasmakuje ale właśnie TT mu podpasowaly Kacper miał 6 miesięcy jak odzwyczajam go od piersi dość szybko zaskoczył mleko mu dawałam Babilon
I mam do Was pytanie. Musze isc z Alankiem do okulisty. To rytunowe badanie ktore powinien miec zrobione po 3miesiacu zycia. Tylko ze ze mnie taka matka, ze przez choroby synkow zapomnialam o nim. Pytalam dr tej w zastepstwie, i on poradzila mi isc na pomorzany. Znacie dokladne namiary? jakies nazwiska, nr telefonu aby sie zarejestrowac itd? Bylabym bardzo wdzieczna!!!
royanna pewnie Bebilon Pepti ono tez jest na skaze i wlasnie na recepte
okulistyczna SPSk pomorzany tek 91 466 12 78 Modrzejewska ciezko sie dodzwonic mowie od razu musisz czesto probowac to raz dwa badala mi malego dokladnie ale nie wiem czy was tez przyjma bo to dla wczesniakow ale moze tam udziela informacji moj niby nie wczenika ale mial wskazania to takiego badania
okulistyczna SPSk pomorzany tek 91 466 12 78 Modrzejewska ciezko sie dodzwonic mowie od razu musisz czesto probowac to raz dwa badala mi malego dokladnie ale nie wiem czy was tez przyjma bo to dla wczesniakow ale moze tam udziela informacji moj niby nie wczenika ale mial wskazania to takiego badania
Ostatnia edycja:
aniulla26
mamuśka
no własnie :-) co tu taka cisza???
widze Hana , że siorka już chyba na finiszu
widze Hana , że siorka już chyba na finiszu
frotka 74
Fanka BB :)
Witajcie po dłuzszej nieobecnośći już z Zielonej G . Milenka juz zdrowa ,za to synek ma ospe . Siedzimy w domu z konieczności. Też czeka mnie ganianie po lekarzach. Okulista z Milenką i szczepienia dwa miesiace po ospie dopiero. A z Miłkiem do logopedy bo jeszcze nie wymawia RRR i sie troszke martwie. A jak z głoską rrr u Waszych pociech??Miłego dnia
czarodziejka87
Fanka BB :)
Witam, jakoś brak czasu mnie ostatnio dopadł. Poza tym mam troszkę na głowie i tak jakoś już weny brak na BB.
Może w niedzielę pojedziemy obejrzeć mieszkanie, jak się nam spodoba to czeka nas przeprowadzka. Z jednej strony się cieszę, a z drugiej jakoś nie jestem do tego mieszkania przekonana.
Może w niedzielę pojedziemy obejrzeć mieszkanie, jak się nam spodoba to czeka nas przeprowadzka. Z jednej strony się cieszę, a z drugiej jakoś nie jestem do tego mieszkania przekonana.
witam
zimnica
wlasnie wrocialam z placu zabaw i sie rozgrzewam przy herbatce
emejj- u mnie spacerek odpada ---mam weekendowego meza wiec korzystamy i cieszymy sie z bycia razem...
czarodziejko - oby wena sie pojawila i mieszkanko sie spodobalo
pozdrawiam
a no tak ........czekamy juz z niecierpliwocia i jak mam tel od niej to mysle ze rodzi )widze Hana , że siorka już chyba na finiszu
zimnica
wlasnie wrocialam z placu zabaw i sie rozgrzewam przy herbatce
emejj- u mnie spacerek odpada ---mam weekendowego meza wiec korzystamy i cieszymy sie z bycia razem...
czarodziejko - oby wena sie pojawila i mieszkanko sie spodobalo
pozdrawiam
WITAM WAS
TEŻ JAKOŚ WENY BRAK NA PISANIE NA BB, WENY I CZASU
FROTKA MOJA NATALI MA 3,5 ROKU ALE RRRR TEŻ NIE WYMAWIA, A MAM KOLEŻANKE KTÓREJ CÓRA W TYM SAMYM WIEKU JUŻ RRR MÓWI WIĘC TO CHYBA RÓZNIE Z TYM JEST I NIE MA SIĘ CO MARTWIĆ TYLKO FAKTYCZNIE LOGOPEDY SIĘ SPYTAĆ.
A MY W NIEDZIELE IDZIEMY DO CYRKU, WPRAWDZIE JA NIE PRZEPADAM ZA TĄ ROZRYWKĄ ALE JUZ OBIECAŁAM MAŁEJ NO I TRZEBA IŚĆ.
A TAK NA MARGINESIE TO KIEDY BĘDZIE TO SPOTKANIE BBOWYCH MAM ZE SZCZECINA, WIADOMO COŚ JUŻ?
TEŻ JAKOŚ WENY BRAK NA PISANIE NA BB, WENY I CZASU
FROTKA MOJA NATALI MA 3,5 ROKU ALE RRRR TEŻ NIE WYMAWIA, A MAM KOLEŻANKE KTÓREJ CÓRA W TYM SAMYM WIEKU JUŻ RRR MÓWI WIĘC TO CHYBA RÓZNIE Z TYM JEST I NIE MA SIĘ CO MARTWIĆ TYLKO FAKTYCZNIE LOGOPEDY SIĘ SPYTAĆ.
A MY W NIEDZIELE IDZIEMY DO CYRKU, WPRAWDZIE JA NIE PRZEPADAM ZA TĄ ROZRYWKĄ ALE JUZ OBIECAŁAM MAŁEJ NO I TRZEBA IŚĆ.
A TAK NA MARGINESIE TO KIEDY BĘDZIE TO SPOTKANIE BBOWYCH MAM ZE SZCZECINA, WIADOMO COŚ JUŻ?
reklama
frotka moja ma prawie 4 i tez nie mowi rrr zamiast niej używa j lub Ł
Np zamiast rower łojej zamiast rebus jebus
CZTEROLATEK
Dziecko w tym wieku rozumie coraz więcej i coraz więcej potrafi powiedzieć. Wie jaka jest różnica między zwrotami na stole i pod stołem. Potrafi opowiedzieć prostą bajkę , opowiedzieć o ty co wydarzyło sie w przedszkolu - czyli potrafi zrelacjonować to co wydarzyło się wcześniej. Potrafi też przewidywać.posługuje sie zdaniami złożonymi, zadaje dużo pytań. Głoski s, z , c , dz nie powinny być już zastępowane przez ś, z, ć, dz dziecko powinno już mówić samochód a nie siamochód ale głoski sz, ż, cz, dż może jeszcze zastępować przez głoski s, z, c, dz np. zaba zamiast żaba. W daszym ciągu może zastpować głoskę r przez l mówi lyba zamiast ryba.
Jest to wiek kiedy dziecko tworzy dziwaczne, nowe wyrazy. Jest to dla tego okresu rozwoju mowy zjawisko czarakterystyczne świadczące o tym , że mali słowotwórcy świetnie wyczuwają wewnętrzną strukturę języka.
PIĘCIOLATEK
W tym wieku dziecko swobodnie wypowiada się na różne tematy , opowiada bajki , filmy z zachowaniem kolejności zdarzeń, potrafi scharakteryzować różne przedmioty i zjawiska. Coraz lepiej stosuje reguły gramatyczne choć jeszcze mogą zdarzać sie błędy. Jego mowa jest całkowicie zrozumiała. Potrafi prawidlo wymawiać głoski sz, ż, cz, dż czyli już prawidłowo wypowiada szafa, żaba, czapka itp. Może sie jeszcze zdarzyć ze zamiast r wymawia l ale nie może zniekształcać jej w inny sposbób np. wymawiać tzw r francuskiego.
Dziecko które właśnie nauczyło prawidłowo wymawiać sie głoskę r może wstawiać ją wszędzie i np. mówić rarka zamiast lalka. Jest to zajwisko normalne które z czasem samo ustępuje. Dziecko w tym wieku nie powinno zamieniać głosek dzwięczych na bezdzwięczne czyli nie powinno mówić np. foda zamiast woda, palon zamiast balon, tom zamiast dom itp.
ale sprawdzić zawsze warto
Np zamiast rower łojej zamiast rebus jebus
CZTEROLATEK
Dziecko w tym wieku rozumie coraz więcej i coraz więcej potrafi powiedzieć. Wie jaka jest różnica między zwrotami na stole i pod stołem. Potrafi opowiedzieć prostą bajkę , opowiedzieć o ty co wydarzyło sie w przedszkolu - czyli potrafi zrelacjonować to co wydarzyło się wcześniej. Potrafi też przewidywać.posługuje sie zdaniami złożonymi, zadaje dużo pytań. Głoski s, z , c , dz nie powinny być już zastępowane przez ś, z, ć, dz dziecko powinno już mówić samochód a nie siamochód ale głoski sz, ż, cz, dż może jeszcze zastępować przez głoski s, z, c, dz np. zaba zamiast żaba. W daszym ciągu może zastpować głoskę r przez l mówi lyba zamiast ryba.
Jest to wiek kiedy dziecko tworzy dziwaczne, nowe wyrazy. Jest to dla tego okresu rozwoju mowy zjawisko czarakterystyczne świadczące o tym , że mali słowotwórcy świetnie wyczuwają wewnętrzną strukturę języka.
PIĘCIOLATEK
W tym wieku dziecko swobodnie wypowiada się na różne tematy , opowiada bajki , filmy z zachowaniem kolejności zdarzeń, potrafi scharakteryzować różne przedmioty i zjawiska. Coraz lepiej stosuje reguły gramatyczne choć jeszcze mogą zdarzać sie błędy. Jego mowa jest całkowicie zrozumiała. Potrafi prawidlo wymawiać głoski sz, ż, cz, dż czyli już prawidłowo wypowiada szafa, żaba, czapka itp. Może sie jeszcze zdarzyć ze zamiast r wymawia l ale nie może zniekształcać jej w inny sposbób np. wymawiać tzw r francuskiego.
Dziecko które właśnie nauczyło prawidłowo wymawiać sie głoskę r może wstawiać ją wszędzie i np. mówić rarka zamiast lalka. Jest to zajwisko normalne które z czasem samo ustępuje. Dziecko w tym wieku nie powinno zamieniać głosek dzwięczych na bezdzwięczne czyli nie powinno mówić np. foda zamiast woda, palon zamiast balon, tom zamiast dom itp.
ale sprawdzić zawsze warto