reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Symptomy zbliżajacego się porodu

Candy4k, jak odstawiasz fenoterol, a były jakieś skurcze, to one znikają, bo organizm się przestawia - ja tak miałam w ciążach, kiedy brałam fenoterol i moje koleżanki też. Po jakimś tygodniu rozkręca się własny system z powrotem, ale nigdy nie jest tak jak u dziewczyn, które fenoterolu nie brały.

reklama
Suzou1981 JA PRÓBOWALAM WSZYSTKIEGO ŁACZNIE Z OLEJKIEM, SEKSEM (DO KONCA) PASTOWANIEM PODŁÓG ITD, napar z lisci pije od 34 tygodnia, okna mylam, no wszystko dosłaownie. I DALEJ CHODZE ZAPAKOWANA. MOGE Z CZYSTYM SUMIENIEM POWIEDZIEC ZE NIC NIE DZIALA I TO TYLKO PRZESADY. U MNIE MAŁEJ SIE NIE SPIESZY. A OLJKU NIE POLECAM ( MYSLAŁAM ZE MI FLAKI WYPRÓJE)

goldenka25 ja cała cize sie zle czułam a od ponad miesiaca nawet dwuch mialam skurcze a własnie podobnie jak Ty od 2 dni skurczy brak, ale ruchy w pozadku. moze to cisz przed burza hehe:-):-):-):-)
Ewelinka03 tak jak napisalam wyzej ja od ok 2 miesiecy mam takie bole. połozna mowila ze to te przepowiadajace ( wszystko sie przygotowuje do skurczy) wiec spoko- jak normalnie czujesz ruchy malenstwa to nie ma sie czym martwic.:-):-)

Hej Dziewczyny:-)

Ja zaczęłam pić sobie herbatkę z liści malin podobnież pomaga przy porodzie, hihi zastanawiam się ile w tym prawdy przekonam się przy porodzie już niedługo ( mam nadzieje)\
pozdrowionka:-)

Widze, że dziewczyny działacie żeby sie "rozpakować" :) Ja tylko sprzątam, ale to bardziej z koniecznośći niż dla wywołania skurczy. :) Jak narazie znów wróciły i pojawiają sie jak zwykle nieregularnie. Dziś ide do gin i mam nadzieje, że mnie wysle choc na jakies małe KTG, żebym miała realny obraz tych skurczy, bo to moja pierwsza ciąża i uwierzcie mi, że czasem sie zastanawiam czy to sie dzieje naprawde :) Jak da rade to planuje sie umówic na wywoływanie w szpitalu bo chciałabym juz w weekend byc z córcią w domu. Na domowe sposoby typu olejek rycynowy jakos nie mam odwagi, juz wole kroplówe z oksytocyny :) A co do seksu to.... zapomniałam jak to sie robi bo przez ponad połowe ciąży był zakazany.. może warto by sobie przypomnieć tak na dobre zakończenie ;)

candy4k u mnie seksik tez byla zakazany. mialam zagrozona ciaze ale tak w 36 tc postanowilam sprubowac i nic.a teraz jest 38tc specjalnie do konca chcialam ( jakos co drugi dzien to wyszlo 3 razy) i nic. mowie Wam na mnie nic nie dziala:-D:-D:-D:-D a przez te czytanie o objawach to mamwszystkie mozliwe od 2 miesiecy heheheh:-D:-D:-D a to moja 2 ciaza tyle tylko ze pierwsza byla ponad 8 lat temu wiec nic kompletnie nie pamietam ( oprocz strasznego porodu):no::no::szok::szok:
marzena1234 ja tez słyszalam ze ta herbatka pomaga na szyjke macicy czy cos tam- zobaczymy:-p

Na mnie tez nic nie dzialalo, sprzatalam, gotowalam, jadlam ananasa, seks, herbatki, dlugie spacery naprzemian z ciepla kapiela... i nac. Dopiero jak 2 tyg po terminie posmarowali mnie zelem na wywolanie skurczy to w nocy odeszly mi wody i Natanekk przyszedl na swiat :-) Teraz siedzi ze mna przy laptopie i je kolacje a przy okazji puszcza mi baczki pod nos :sorry:

taak herbatka podobno zmiękcza szyjkę, a to już zawsze cos :)

Wróciłam właśnie od lekarza, jutro jade z rana na KTG i pewnie już tam zostane bo mam rozwarcie na 2 cm. Skurcze jakies nieregularne, ale czesto i troche bardziej bolą, no i taki delikatny ból w plecach sie u mnie pojawił. O ile sie nie rozpakuje w nocy, to raczej i tak skoncze jutro pod kroplówą :)
anulaws własnie też miałam zagrożoną i nie wolno było, a teraz to juz po badaniu u gin nie mam absolutnie ochoty na łóżkowe igraszki:) tylko myśle co mnie czeka w nocy lub jutro :) a taka kurde odważna byłam :p

ostraszka już to chyba pisałam, ale Ci bardzo zadzroszcze, że Ty z synkiem juz w domku. Mam nadzieję, że koło piatku tez juz będe :)

acha i mam jeszcze pytanie do was dziewczyny
bo czesto czytałam, że tantum rosa pomaga na szybsze gojenie ran poporodowych, a dzis mi szwagierka zaśpiewała, że położne odradzają bo podobno za szybko sie po tym szwy rozpuszczaja. Wie ktos cos w tym temacie ?

czesc dziewczyny.:-):-)
ostraszka nas odwiedziła-fajnie:-):-):-) jak tam Natanek???? kiedy ja bede z moja Nadia tak siedziala:wściekła/y::wściekła/y::no::no::-:)-:)-:)-( przy kompie albo laptopku?????
i jak tam candy4k jestes jeszcze z nami???? amoze juz z malenstwem- oj życze Ci tego kochana:-):-):-) szczerze to u mnie z tym seksikiem tez sredno sie chcialo i powiem Ci ze nawet cieszyłam sie gdzies tam w glebi serce ze nie moge ale ostatnio jakos mnie naszlo tyle tylko ze bardzo ktotko trwalo bo zaraz mi sie siku chce. albo juz takie urojenia mam bo w sumie co 5 minut sikam heheh:-D:-D:-D:-D co do podmywania to kup sobie kore dębu jest naprawde dobra ( nie tylko po porodzie ale i tez na jakies zapalenia, i riwanol na rany w tabletkach - te tablety sie rozpuszcza i robi sie oklady- szybko goi wyprobowalam to po poprzednim porodzie. aha i po umyciu nalezy wycierac sie recznikiem jednorazowym- tymi papierowymi. nie zwykłym recznikiem. tak mi położna teraz mówiła- zreszta tak samo mowila mi zebym kupila juz sobie riwanol i ta kore debu.

reklama
Co do podmywania to ja używałam Białego Jelenia w płynie (cena 5 zł). Niby stara marka ale jednek co szare mydło to szare. W płynie o tyle wygodniej, ze nie musisz namydłać dłoni. I warto zrobić zapas papierowych ręczników. Ja okładów riwanolu nie robiłam ale kolezanka z łóżka obok robiła, bo jej zalecili. Więc chyba zależy jak co się komu goi. Tylko, że ja to chodziłam chyba co 2 godziny na toaletę i obowiązkowo po kazdym siku :)

Do góry