witajcie świeżo upieczone
Wrzucam znaleziony jadłospis karmiących:
1. NIE – ogolnie (dieta ma być „watrobowa”)
- produkty mleczne – uwazac na skazę, potem można powoli je wprowadzać
- potrawy smażone i wędzone
- potrawy pikantne (generalnie uwazac na przyprawy)
- potrawy bardzo kwasne i w occie
- potrawy mocno solone
- soki kartonowe (można pic sobie rozcienczone Bobofruty)
- owoce – na poczatku uwazac z owocami (w 1 tygodniu zero owocow, potem można takie z kompotu, i pozniej można już powoli testowac pol jablka bez skory, pol banana). Obserwowac stolce i skore dziecka, jeśli stolce sa zielone, gazujace, odstawic dany produkt (wprowadzac nowe produkty pojedynczo żeby w razie czego można było dojsc co nie pasuje w diecie)
2. ZUPY
NIE
- kapusta kiszona (ani surowa ani gotowana)
- grzyby (w zadnej postaci)
- fasolowa
- grochowa
- grzybowa
- flaki
- kapusniak z kiszonej kapusty
TAK
- rosół lekki
- jarzynowa
- pomidorowa
- ogorkowa niezbyt kwasna
- krupnik lekki
- barszcz bialy/zurek – nie na kielbasie i nie z torebki
- kapusniak ze slodkiej kapusty
- pieczarkowa (może być, nie ma takiego dzialania jak grzybowa) zupy mogą być odrobinke zabielone smietana
3. DRUGIE DANIA
NIE
- frytki, placki ziemniaczane
- wszelkie placki, nalesniki
- kotlety smazone – ani z drobiu, ani schabowe, ani mielone
- OMIJAC SMAZENIE
TAK
- ziemniaki, puree, kopytka
- pierogi delikatne np. w ruskich ziemniaki, trochę sera, ale już bez cebuli i okrasy; z farszem owocowym
- ryże, makarony, kasze – polane oliwa surowa, masłem
- sosy generalnie można, ale mięso musi być ugotowane, uduszone, a nie smażone (cebula tez gotowana) – można trochę zagęścić mąką ziemniaczna lub pszenna
- ryby duszone np. w jarzynach
- klopsiki z mięsa mielonego – różne sosy do tego
- gołąbki
- ryz z różnymi owocami
- mięsa – duszone, gotowane, raczej drób !!
4. WARZYWA i inne dodatki typu surówki
NIE
- kalafior
- brokuł
- pomidor
- sałata
- czosnek
- papryka surowa
- cebula surowa i smazona
- surowe ogólnie na nie!
TAK
- ogórek kiszony
- marchewka duszona
- marchew surowa i jabłko (na zaparcia)
- buraki gotowane ( np. z jablkiemi odrobina oliwy)
5. NAPOJE
- woda mineralna i soki
- alkohole – nie !!
6. SŁODYCZE
- troche rodzynek
- troche gorzkiej czekolady
- biszkopty
- troche ciasta domowej roboty można, ale bez kremow, bitych smietan itp.
A terac cos z internetu:
Odżywianie podczas karmienia
NIE WOLNO
- czekolady, kakao i jego pochodnych (batoniki, cukierki),
- ryb morskich,
- orzechów,
- wołowiny, cielęciny, wieprzowiny,
- cytrusów, bananów, kiwi,
- poziomek, truskawek,
- śliwek, wiśni, czereśni,
- kapusty, roślin strączkowych (fasola, bób, groszek, itp.), kalafiora, rzodkiewki
- drożdży,
- winogron,
- napojów gazowanych,
- soków z kartoników,
- papryki,
- krwawych i surowych mięs,
- ostrych przypraw,
- grzybów leśnych,
- cebuli i czosnku,
- sztucznych sosów, zupek, gorących kubków, itp. vegety, kostki rosołowej,
- kukurydzy,
- naleśniki, kopytka,
- miód, budyń,
- octu,
- potraw wędzonych, smażonych i tłustych.
UNIKAMY (przynajmniej na początku lub w niewielkiej ilości)
- mleka krowiego i jego pochodnych - sery żółte, twarogi, jogurty, masło - (najlepiej wprowadzać po 6 tygodniach lub wcześniej w minimalnych ilościach)
- jaj kurzych (uczula białko),
- brzoskwini, moreli - można ewentualnie po teście, czyli obserwując jak się dziecko zachowa po zjedzeniu niewielkiej ilości,
- makaronów (ze względu na zawartość jaj),
- kawy, mocnej herbaty
WOLNO JEŚĆ i PIĆ:
- drób: indyk kurczak, kaczka,
- pieprz ziołowy, odrobinę soli,
- ziemniaki, kasze, ryż,
- pieczywo (początkowo białe później różne) - najlepiej 2 dniowe!
- jabłka, marchew, buraczki (od 2 tygodnia) - najlepiej gotowane!
- pomidory (sparzone bez skórki, od 2 tygodnia)
- 2 listki sałaty,
- zielona pietruszka,
- porzeczki, jagody,
- gruszki po teście,
- mleko kozie,
- jaja przepiórcze,
- sok z butelek typu Bobofrut (jednoskładnikowy) w małych ilościach rozcieńczony,
- dżemy najlepiej jabłkowe lub dyniowe,
- biszkopty, sucharki, chlebek ryżowy,
- galaretki owocowe, kisiel,
- kompot z jabłek, jabłka pieczone,
- herbatki laktacyjne – Herbapol
- melisa 2x dziennie pół szklanki
- kawa zbożowa,
- pierogi ruskie bez cebuli i z nadzieniem drobiowym,
- 2 litry wody niegazowanej najlepiej żywiec,
- lekkie zupy na kaszy, rosół,
- ciasto drożdżowe (później),
- brokuły (w bardzo małych ilościach),
- pstrąg pieczony w folii
- schab gotowany, pieczony
- wędliny gotowane, parzone - nie wędzone!
- pasztety drobiowe (nie sztuczne)
Wrzucam znaleziony jadłospis karmiących:
1. NIE – ogolnie (dieta ma być „watrobowa”)
- produkty mleczne – uwazac na skazę, potem można powoli je wprowadzać
- potrawy smażone i wędzone
- potrawy pikantne (generalnie uwazac na przyprawy)
- potrawy bardzo kwasne i w occie
- potrawy mocno solone
- soki kartonowe (można pic sobie rozcienczone Bobofruty)
- owoce – na poczatku uwazac z owocami (w 1 tygodniu zero owocow, potem można takie z kompotu, i pozniej można już powoli testowac pol jablka bez skory, pol banana). Obserwowac stolce i skore dziecka, jeśli stolce sa zielone, gazujace, odstawic dany produkt (wprowadzac nowe produkty pojedynczo żeby w razie czego można było dojsc co nie pasuje w diecie)
2. ZUPY
NIE
- kapusta kiszona (ani surowa ani gotowana)
- grzyby (w zadnej postaci)
- fasolowa
- grochowa
- grzybowa
- flaki
- kapusniak z kiszonej kapusty
TAK
- rosół lekki
- jarzynowa
- pomidorowa
- ogorkowa niezbyt kwasna
- krupnik lekki
- barszcz bialy/zurek – nie na kielbasie i nie z torebki
- kapusniak ze slodkiej kapusty
- pieczarkowa (może być, nie ma takiego dzialania jak grzybowa) zupy mogą być odrobinke zabielone smietana
3. DRUGIE DANIA
NIE
- frytki, placki ziemniaczane
- wszelkie placki, nalesniki
- kotlety smazone – ani z drobiu, ani schabowe, ani mielone
- OMIJAC SMAZENIE
TAK
- ziemniaki, puree, kopytka
- pierogi delikatne np. w ruskich ziemniaki, trochę sera, ale już bez cebuli i okrasy; z farszem owocowym
- ryże, makarony, kasze – polane oliwa surowa, masłem
- sosy generalnie można, ale mięso musi być ugotowane, uduszone, a nie smażone (cebula tez gotowana) – można trochę zagęścić mąką ziemniaczna lub pszenna
- ryby duszone np. w jarzynach
- klopsiki z mięsa mielonego – różne sosy do tego
- gołąbki
- ryz z różnymi owocami
- mięsa – duszone, gotowane, raczej drób !!
4. WARZYWA i inne dodatki typu surówki
NIE
- kalafior
- brokuł
- pomidor
- sałata
- czosnek
- papryka surowa
- cebula surowa i smazona
- surowe ogólnie na nie!
TAK
- ogórek kiszony
- marchewka duszona
- marchew surowa i jabłko (na zaparcia)
- buraki gotowane ( np. z jablkiemi odrobina oliwy)
5. NAPOJE
- woda mineralna i soki
- alkohole – nie !!
6. SŁODYCZE
- troche rodzynek
- troche gorzkiej czekolady
- biszkopty
- troche ciasta domowej roboty można, ale bez kremow, bitych smietan itp.
A terac cos z internetu:
Odżywianie podczas karmienia
NIE WOLNO
- czekolady, kakao i jego pochodnych (batoniki, cukierki),
- ryb morskich,
- orzechów,
- wołowiny, cielęciny, wieprzowiny,
- cytrusów, bananów, kiwi,
- poziomek, truskawek,
- śliwek, wiśni, czereśni,
- kapusty, roślin strączkowych (fasola, bób, groszek, itp.), kalafiora, rzodkiewki
- drożdży,
- winogron,
- napojów gazowanych,
- soków z kartoników,
- papryki,
- krwawych i surowych mięs,
- ostrych przypraw,
- grzybów leśnych,
- cebuli i czosnku,
- sztucznych sosów, zupek, gorących kubków, itp. vegety, kostki rosołowej,
- kukurydzy,
- naleśniki, kopytka,
- miód, budyń,
- octu,
- potraw wędzonych, smażonych i tłustych.
UNIKAMY (przynajmniej na początku lub w niewielkiej ilości)
- mleka krowiego i jego pochodnych - sery żółte, twarogi, jogurty, masło - (najlepiej wprowadzać po 6 tygodniach lub wcześniej w minimalnych ilościach)
- jaj kurzych (uczula białko),
- brzoskwini, moreli - można ewentualnie po teście, czyli obserwując jak się dziecko zachowa po zjedzeniu niewielkiej ilości,
- makaronów (ze względu na zawartość jaj),
- kawy, mocnej herbaty
WOLNO JEŚĆ i PIĆ:
- drób: indyk kurczak, kaczka,
- pieprz ziołowy, odrobinę soli,
- ziemniaki, kasze, ryż,
- pieczywo (początkowo białe później różne) - najlepiej 2 dniowe!
- jabłka, marchew, buraczki (od 2 tygodnia) - najlepiej gotowane!
- pomidory (sparzone bez skórki, od 2 tygodnia)
- 2 listki sałaty,
- zielona pietruszka,
- porzeczki, jagody,
- gruszki po teście,
- mleko kozie,
- jaja przepiórcze,
- sok z butelek typu Bobofrut (jednoskładnikowy) w małych ilościach rozcieńczony,
- dżemy najlepiej jabłkowe lub dyniowe,
- biszkopty, sucharki, chlebek ryżowy,
- galaretki owocowe, kisiel,
- kompot z jabłek, jabłka pieczone,
- herbatki laktacyjne – Herbapol
- melisa 2x dziennie pół szklanki
- kawa zbożowa,
- pierogi ruskie bez cebuli i z nadzieniem drobiowym,
- 2 litry wody niegazowanej najlepiej żywiec,
- lekkie zupy na kaszy, rosół,
- ciasto drożdżowe (później),
- brokuły (w bardzo małych ilościach),
- pstrąg pieczony w folii
- schab gotowany, pieczony
- wędliny gotowane, parzone - nie wędzone!
- pasztety drobiowe (nie sztuczne)