reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świętochłowice mamusie obecne i te przyszle,zapraszam na forum

Dziewczyny - maluchy są świetne - widzę, że udało Wam sie jakieś spotkanko w realu - no cóż mam straszną ochotę na jakieś spacerek i spotkanko ale termin obrony pracy dyplomowej na podyplomówce mnie tak goni ze nie mam nawet kiedy...Z biedą uciekam popołudniami zostawiając mężowi ( jak ma na rano dzieciaki )zeby na godzinkę wyrwać sie na basen na świony - jestem dumna z siebie bo udaje mi sie dwa trzy razy w tygodniu podjechać i ostatnio miałam swój mały rekordzik , którym sie Wam pochwale ( przepłynełam już 1,5 km )m w ciągu godzinki ) Szkoda tylko ze na wadze na razie ani rusz ... ;( Mała przeziębiona coś, nawet nie wiem kiedy i od czego złapała...a Wasze smyki zdrowe ??

reklama
Witajcie
oj ciężkie te pierwsze tygodnie:-p
Maly słabo na wadze przybierał, ale teraz jest już wszystko ok. Musimy dawać butle na noc. Jedynie co mnie dziwi to to, że mały nie śpi w dzień i przesypia większość nocy co mi odpowiada:-p:-) Tego snu ma i tak mało bo ok 12 godzin nie wiem czy to normalne:baffled:, czytałam, że niemowlęta przesypiają nawet do 18 godz na dobe, jakis dziwny ten mój synuś:-D

Moniat84 - wierz mi że nie ma co zabardzo wierzyć w ksiązkowe porady, bo każde dziecko jest inne - na pocieszenie powiem Ci tyle ze ja przez pierwsze pół roku z Pawełkiem nie spałam po nocach wcale w dzień sobie robił krótkie drzemki i jak zliczałam na dobe ile śpi to w nocy ( 22.00 - 6.00 ) może były w całości 3 godziny a w ciągu dnia też ze 2. A tak to owszem drzemki po 5 minut na ręku. Najważniejsze ze Ci w nocy śpi to i Ty sie zregenerujesz szybciej...jednak spanie w nocy to spanie w nocy. Nam mała przesypia poprotu rewelacyjnie - jak zjada o 20.00 to budzi sie o 5.30 - 6.00 czasem tam o 24.00 butelke sobie wypije i spi ....jak aniołek !!! W dzień już wiadmo czasem 2 a 3 razy w ciagu dnia po 3 godzinki a tak to szaleje w łózeczku, gada do misków na ścianie, ochraniacza i karuzeli, śmieje się pełną buźką...A rano jak sie obudzi to nawet nie płacze tylk osobie gawoży...
Unormuje się - pilnuj stałego rytmu dnia - stałych godzin a z kazdym dniem będzie lepiej!Zobaczysz

Kobitki a moja mała łobuziara dzisiaj jak sie obudziła po popołudniowej drzemce - weszłam do pokoju do niej -a ona trzymała sie jednego szczebla reką i w półsiedząco ją zastałam :!!!!!!!! szok !!!!!!!!!!!! wiec nie ma rady ale łózeczko trzeba przemajstrowac o jeden pion w dół ! Bo jak już dzisiaj tak daleko zaszła to mnie zaskoczyć i za prade dni sobie siądzie i ... wyleci mi z tego łóżeczka. Aparatka no ...

Szczesciary te, którym dzieciaki spia...

Agatka spi w ciagu dnia 3 razy az po 20 minut!!!!!!!:szok:a w nocy ostatnio budzi sie po 4-5 razy.

Wiec naprawde kazde dziecko jest inne, starsza spała i spi pieknie przy młodszej! wiec w poradniki nie ma co zagladac.

Oj Asiowo - znam ten ból, przerobiłam to z Pawełkiem - no u Ciebie to jeszcze gorzej, bo starsza nie taka starsza - też jeszcze maluszek. Ale za rok o tej porze....będą sie razem bawiły - zobaczysz....;)

Dziewczyny mam pytanko
Gdzie robiłyście USG stawów biodrowych? Byliśmy dziś na tym badaniu w centrum pediatrii na Truchana w Chorzowie, ortopeda przepisał poduszkę frejki. Coś mi sią to nie podoba, ta poduszka to przecież dla dziecka męka :wściekła/y:, czytałam w necie, że taka poduszka to ostateczność, jak już nie pomaga podwójne pieluchowanie. Przepisuje się ją wtedy gdy stwierdzono desplazje stawów biodrowych. Muszę to jeszcze prywatnie skonsultować tym bardziej, że neonatolog jeszcze 3 tygodnie temu powiedziała, że z bioderkami wszystko w porządku i dała skierowanie tylko na profilaktyczne USG:angry::wściekła/y:

Moniat84 - Pierwsze moje pytanie u kogo byłaś na Turchana? Pytam bo mały ma krzywopłaskostopie i byliśmy w listopadzie na wizycie u dr Bocianowskiego - ortopedy, sek w tym ze ( jak sie potem okazało ) to nie jest ortopeda dziecięcy i przyjmuje i dzieci i dorosłych. Ze szczegółów na wizyte czekałam pół roku, wystaliśmy się, wyczekaliśmy pod dzwiami 3 godziny - Co do jego diagnozy - nie skomentuje - powiedział to co wiedziałam, niczego nowego sie nie dowiedziałam a wizyta trwałą raptem może 1,5 minuty.... zalecił chodzenie bez kapci i siedzenie po turecku (a mały nie robi nic innego od kąd sie urodził...z resztą ciągle krzycze w domu ze mu kapcie kiedyś gwoździami poprzybijam bo panele zimne a on na bosaka nie.... ) wiec faktycznie może warto skonsultować to jeszcze...bo mnie osobieście ten lekarz sie nie podoba. Wiem że usg robią w przychodni w Chorzowie na Jubileuszowej - chyba 30zł jest odpłatne, i w ADOMEDZIE na Stefana Batorego ( to na przeciw kościoła WNM ) ale tam trzeba czekać jakiś czas... i szczegółów nie znam. Musiałabyś zadzwonić i popytać.Ja małej robiłam usg na Łubinowej u dr Guzikowskiego - bo ją wzięłam na patronaż a małemu sie zbliżał bilans wiec machłam ich obu na jednej wizycie. Lekarz jest dobry i bardzo skrupolatny - za jedno dziecko bierze 80zł za wizyte a za nich obu policzył mi 100zl wiec to chyba nie jest dużo.

Ja robiłam USG stawów biodrowych w przychodni na piasnikach:tak: Trzeba miec skierowanie i wczesniej sie zapisac...

Hej Wam, ja robiłam zawsze w Chorzowie na ul. Dąbrowskiego, mają tam gabinet z certyfikatem badan ultrasonograficznych, mozna się zapisać i płatne jest chyba ok. 70 do 100 zl, nawet nie pamiętam, ale tam tez badają te stawy, a nie tylko usg na sucho.

No i z tym parkiem na razie kicha, bo pada i pada, ja juz nie mogę z ta pogodą.
Dzis byłam z małymi w ciuciubabce, wybawiły się ponad dwie godziny, ale musiałysmy warcać, bo młoda była juz głodna a nie chciała tam nic jeść, bo ja wszystko rozpraszało.

reklama
Myszor78 a coż to za ciuciubabka - pewnie coś w formie jakiejś bawilandii tak ? Napisz coś więcej gdzie co i jak i za ile... Może mojego wyśle...a co do parku jak tylko sie obronie i skończe tą podyplomówke to zaraz sie zepne i zrobimy jakies spotkanko baby co ???????

A jakieś maleństwo tu chyba roczek będzie za niedługo miało nie.... Nataszko wszystkiego nalepszego - Sto latek i zdrówka !!!!

Ostatnia edycja:
Do góry