reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Swieta, Swieta, Swieta: BOZE NARODZENIE I WIELKANOC

Asiek, gratulacje. Ja sernika jeszcze nigdy nie robiłam, mama moja jest w tym ekspertem:-p;-) A co do piekarnika, to hmmm, może coś poprzednim razem spadło na dno i się wypalało teraz:confused::sorry2:

reklama
Zbliżają się święta wielkanocne więc może przydalo by się odświeżyć ten wątek:tak:jakie potrawy goszczą u was na stolach w święta wielkanocne?

U nas to tak kiepsko,bo pewnie oprócz święconki to nic nie będę szykowała. U mojej mamy zawsze jest pasztet, szynka gotowana no i jaja,a później to już wedle fantazji. Nie ma jakichś super tradycyjnych potraw.

Ja również nic szczególnego nie szykuje. U męża w domu od paru lat widzę, że nie przywiązuje się zbytnej uwagi ŚW inaczej jest w ŚB bo jest Wigilia, śniadanie w pierwszy dzień świąt.

Na ŚW podobnie jak Justyna pojedziemy do mojej mamy ona zawsze robiła smakołyki na takie okazje, a co to się przekonam za jakieś trzy tygdnie jak będziemy ustalać co kto robi.

Ja tez niczego nie szykuje za wyjatkiem swieconki czyli farbuje jajca itp Moja mama do ktorej wybieramy sie na snaidanie na pewno cos upiecze itd. Ja wiem ze to wazne swieta katolickie ale za nimi nie przepadam:zawstydzona/y: ze wzgedu na obzarstwo i nic nie robienie...:baffled:

ja tradycyjnie nic na swieta nie przygotowuje. tylko ide swiecic koszyczek. wieczorem w sobote jedziemy do mojej mamy, tam jemu juz zazwyczaj salatke, jajka, placek. w niedizelle rano jest na sniadanie barszcz bialy z dodatkami, potem obiad, wedlinka, mieska pieczone, placki, obowiazkowo jajka w majonezie, kielbasa wiejska, placki. u tesciow w drugi dzien swiat podobnie, oprocz sniadania z barszczu. tesciowa robi czerwony barszcz. u nas od kiedy pamietam jadlo sie bialy, ale nie zabielany.

u nas teraz (taz w domu u tesciówkki) prym wiodą biała kielbasa i oczywiscie jaja. Do tego jakaś sałatka, barszcz biały, oczywiscie świeconka- w tym roku mam nadzieję, że Damian pójdzie z koszyczkiem do kośioła- jakaś wedlina, ciasto.

Kuba też dostanie swój koszyczek, ale jajka będzie miał wyłącznie z czekolady : ) i tak wiem, że zawartość koszyczka wyląduje na podłodze.

reklama
Ja tez niczego nie szykuje za wyjatkiem swieconki czyli farbuje jajca itp Moja mama do ktorej wybieramy sie na snaidanie na pewno cos upiecze itd. Ja wiem ze to wazne swieta katolickie ale za nimi nie przepadam:zawstydzona/y: ze wzgedu na obzarstwo i nic nie robienie...:baffled:

O to tak jak ja:zawstydzona/y: u nas tradycyjnie jemy żurek, białą kiełbaskę, jaja i jakieś sałatki. Oprócz tego ciacho i to chyba tyle:tak: mi pewnie w przydziale wypadnie jakaś sałatka i sernik.

Do góry