reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
tak czytam i czytam, co to za lekarze że nie chca tych zwolnień wystawiać ??

Mój to się ze mnie smieje że ja jakiś ewenement jestem, bo jestem w 7 miesiącu i nogami i rękami broniłam się od l4 a on co miesiąc próbuje mi je wcisnąć :dry: No ale ja czuje się świetnie nic mi nie dolegało i nie dolega, pracę mam lajcik jak plecki bolą ide na fotelik nogi wyciągne i odpoczywam czytając gazetki... kier trochę się zdziwił jak mu powiedziałam, że jestem w ciąży bał się że zaraz uciekne mu na zwolnienie ale zapewniłam go że nie , planuje iść za miesiąc i nie wydaje mi się zebym miała z tym problemy ze strony mojego lekarza. Moja praca do trudnych nie należy, więc wymyśliłam, by kier na czas moje nieobecności wziął sobie stażystke któa tam drobne rzeczy mu porobi a raz w miesiącu ( na koniec ) będzie mi przywoził karty pracowników, będę rozliczała im wypłaty i robiła tą "czarniejszą" robotę także stażystka przychodzi od 1 marca a ja jakies tydzień później ide na zwolnionko iii doczekać się już nie moge :-)

reklama
ja też jestm zdania że w czasie trwania ciąży lepiej mieć jednego lekarza ale w tym przypadku zmieniaj jak najszybciej doktora i idz na zwolnienie popytaj wśród znajomych do którego doktora chodziły czy dawał zwolnienia i myślę że nie będzie problemu. ja w ciąży najpierw chodziłam do jedneogo doktora i on w 4 m-cu dał mi zwolnienie potem z racji przeprowadzki o 100km musiałam zmienić doktora i ten też bez problemu wystawiał mi zwolnienia i wcale nie chodziłam prywatnie:happy:

Z moich obserwacji wynika, że lekarze w przychodniach nie są chętni dawać L4, ale raczej nie ma tego problemu u lekarza na prywatnej wizycie. Ja poszłam szybko na L4 bo miałam ciężką pracę i nie było problemu z L4. Nie bójcie się chodzić prywatnie! Jeśli dostaniecie L4. które jest 100 % płatne to będziecie zarabiać więcej niż do tej pory, więc nie żałujcie pieniędzy na wizyty, zwłaszcza wtedy kiedy nie czujecie się na siłach pracować. Każdego lekarza można zmienić, nawet pod koniec ciąży. Nie wierzcie że trzeba pracować do samego końca. Jeśli się źle czujecie, myślcie tylko o swoim dziecku. Moja koleżanka wylądowała w szpitalu w 3 miesiącu, bo lekarz nie chciał jej dać L4 a ona w pracy bała się przyznać że jest w ciąży, ponieważ kończyła jej się umowa. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Poszła na L4 po szpitalu, a umowę dostała do dnia porodu.

wystarczy pojsc do zusu i poprosic o te druki o zasilek rehabilitacyjny to ci sami je dadza bierze je sie w pokoju gdzioe nosisz zwolnienie. sa to 3 druki jeden dla ciebie ktory wypelniasz drugi pracodawca a 3 lekarz, pozniej lekarz powinien udostepnic ci twoja karte i opis ciazy zebys mogla sobie to skserowac, i jak juz masz to wszystko to zanosisz do zusu te wypelnione kartki razem z orginalami karty i kopia oni tam powinni wziac tylko kopie i wypelnione druki a te orginaly im tylko pokazujesz a pozniej czekasz na list polecony w ktorym powinna przyjsc decyzja albo na tak albo na nie ale mysle ze jak masz szkodliwe warunki to ci przyznaja ja mialam troche inna sytuacje bo pierwsza ciaze poronilam. pozniej jezeli ci przyznaja to czekasz na drugi polecony z okreslona tata tego zasilku od kiedy do kiedy go ci przyznaja wtedy lekarz juz nie bedzie musial wypisywac ci zwolnienia. mam nadzieje ze co tu napisalam , staralam sie jak najdokladniej napisac ,pozdrawiam
Prosze o porade>Termin porodu mam na 22 lutego(do tego dnia mam l4) mam przyznany zasilek rehabilitacyjny do 6 marca.W zwiazku z tym mam pytanie:jesli nie urodze do 22 lutego czy moge dalej byc na zasilku czy musze wziasc urlop macierzynski??A jesli mam prawo byc nadal na tym zasilku do 6 marca czy musze cos zglaszac w kadrach??dziekuje za odpowiedz:)

to ze mam urlop macierzynskiz dniem porodu to wiem:)Ale co jesli przenosze ciaze??:((czy dalej mam zasilek rehabilitacyjny(przysluguje mi do 6 marca)A nie chce wybierac przed pojawieniem sie synka urlopu:(:-(

sonkal z tym zarabianiem więcej to jest tak że jak ktoś miał premie wcześniej to jest liczona średnia, wtedy owszem wypłata jest większa. A jak ktoś nie miał premii to dostaje tylko to co ma na umowie.

A co do chodzenia do lekarza to zależy to od człowieka, generalnie jak się idzie prywatnie to już rzadko sie chyba zdarza aby lekarz nie dał zwolnienia..A co do przychodni to już zależy od lekarza jako człowieka-faktycznie rzadziej chca dawać:-(
Poza tym czemu nie zmieniać lekarza prowadzącego? Jak jest kiepski albo nie chce dać zwolnienia to czemu nie??

Mi moja pierwsza pani ginekolog w 5 tygodniu ciąży powiedziała mi taki tekst : "Powinna Pani odpoczywać ale nie dam Pani zwolnienia bo i tak ciąża się nie utrzyma, lepiej jak Pani do pracy będzie chodziła":baffled:
Oczywiście zmieniłam od razu lekarza-jestem teraz w 33 tygodniu ciąży:-D

Ja kiedys uwazalam, ze wcale tak szybko nie bede szla na zwolnienie, gdy zajdę w ciążę. Ale jednak zycie weryfikuje niektore poglądy. Poszlam na zwolnienie w 4 miesiacu i w koncu moglam sie wyspac i cieszyc 'urokami' ciązy :) Wszystkim kobietkom polecam :D

o matko przepraszam Cie, źle przeczytałam Twojego posta:-( sorki
a próbowałaś zapytać po prostu w kadrach? tylko przeważnie kadrowe odsyłają i mówią że trzeba macierzyński-choc to bezprawne.:baffled::angry:

reklama
Do góry