askkle
Fanka BB :)
Askkle dzięki za wszelkie info , w sumie chyba za bradzo się niepokoję...
ale widzę, że Ty już za chwilę będziesz rodzić :-) - jak się czujesz? a i zapytam jeszcze o zwolnienie przed samym porodem... wiem ze na 2 tyg już nie dają gin tylko trzeba z ogólnym rozmawiac
aaa jeszcze jedno jeśli moge już naciągnąc Ciebie droga ciężarówko - jak już przejdziesz na L4 to sama zanosisz papiery do ZUS? i czy Ciebie sprawdzano czy jesteś w domu z odpowiednich powodów
pozdrowienia
Hej
Czuje się różnie. Zależy od dnia. No ale to juz koncówka, wiec nie ma sie co dziwic. Organizm juz jest troche przemęczony Ale nie narzekam :-)
Co do zwolnienia, to trzeba gadac z gin,ze nie chcesz zwolnienia na 2 tyg przed porodem. Bo to jest troche bez sensu, zeby kobieta juz przed samym rozwiazaniem biegala po lekarzach ogolnych i zalatwiala sobie zwolnienie. Szczegolnie teraz - w dobie grypy - gdy na wizyte czeka sie pol dnia w przychodni pelnej chorych ludzi.
No ale jesli nie bedzie wyjscia - trzeba jakos kombinowac. Bo dla ZUSu to wygodne, jak ciezarna jest wczesniej na macierzynskim - to jej placi krócej.
Ja nie zanosilam zadnych papierow do ZUSu. Wysylalam zwolnienia i dalej wysylam do mojej firmy, a kadrowa przesyla je dalej do ZUS.
Mnie nie sprawdzano, bo miałam i dalej mam za zwolnieniu zaznaczoną opcję 2 czyli ze mogę chodzic. Wiec bez sensu,zeby mnie sprawdzano, skoro babki z ZUSu moga przyjsc,a mnie i tak moze nie byc w domu, bo moge chodzic. Ale wiem,ze jak moja siostra miala opcje 1 - musi lezec, to ja dwa razy skontrolowano. Ale slyszalam tez,ze to zalezy od oddzialu ZUS. U nas w ZG generalnie sprawdzaja tych co musza lezec.